Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Endometrioza ponovitev?

Endometrioza ponovitev?

Pozdravljeni! Pred casom sem van v eni drugi temi pisala o cistah na jajcniku in prirojeno srcno napako, ki jo imam.

Torej stara sem 24 let in os. ginekologinja mi je po spontanem splavu (april-maj 2019) preko vaginalnega uzja ugotovila, da imam ciste. Ker je bila sprva mnenja, da so to najverjetneje vodene (nekaj manjsih in ena vecja na l. jajcjiku), mi je narocila ponoven pregled cez 3 mesece, do takrst mi je priporocala naj 1 teden pred menstr. pijem kalcij (eumece tablete), saj bi naj pomagal pri odpravljanju tovrtsnih cist.
Ko sem prisla cez 3 mesece na ta pregled mi je ponovila vag. uz. in ugotovila, da se je cista na l. jajcniku povecala in da ni vodena (naj bi bila cista v katerih se velikokrat najdejo lasje, zobje..). Rekla je da sledi op, na katero sem se kasneje sama tudi narocila in 12.3. tudi opravila.

12.3. so mi opravili laparoskopijo, hkrati mi je ginekolog, ki je izvajal op. naredil prehodnost jajcevodov.

Postavil mi je naslednje diagnoze: endometrioza pelvicnega peritoneja, endometrioza jajcnika, peritonealna adhezija in disparevnija. Kaj tocno so te 3 vrste in ali se ponavljajo? Ker kot pravim mi je naredil tudi prehodnost jajcevodov je odkril da je levi neprehoden.
Ginekolog mi je svetoval cimprejsnjo zanositev oz. ce zelje se ni, da uporabljam hormonsko zascito zaradi endometrioze.

Zanima me pac ce se to ponavlja? Po 2 tednih po operaciji sva s parnerjem imela spolni odnos vendar me je po koncu tako bolelo da nisem mogla spati. Vem da imam disparevnijo vendar sem mislila da se to sedaj po op odpravi? Najbolj me boli v podrocju desnega jajcnika. Zanima ke tudi ali je mogoče da sem takoj po op dobila menstruacijo? Namrec od 13.3. Sem krvavela nekje 8 dni, prvi dan malo, 3 dni srednje in nato do konca spet malo. Ali je to bila menstruacija in jo bom sedaj zopet dobila, ali je to bila krvavitev po laparoskopiji?

Hvala za odgovore, lp.

spoštovani,
očitno tisto ni bila dermoidna cista ampak andometriom ter na nekaterih medeničnih organih še endometrioza. Endometrioza je kronična bolezen, ki jo slabša menstrualni ciklus, zato je terapija bodisi nosečnost, bodisi blokada ciklusa s KT in tudi to ni 100% učinkovito. Zelo verjetno je dispareunija, ki je zgolj simptom, tudi povezana z endometriozo in če niste bili v podrobnosti diagnostično obdelani pred operacijo, (MR, CT, specifičen UZ za endometriozo), potem obstaja možnost, da globoke endometrioze z operacijo niso odstranili in bo tam še naprej povzročala težave (ne vem, črevesna? na mehurju? na in v sakrouterinih ligamentih?… in še kje). Kakšne vrste krvavitev je bila 13.3. pa žal ne morem vedeti. Če so vam šarili po jajčniku, obstaja možnost, da so z operacijo odstranili tudi rumeno telesce in je prišlo po operaciji do odtegnitvene krvavitve.


Hvala za odgovor. Ne nisem imela predhodno pregleda za endometriozo,le vaginalni uz kjer je moja ginrkologinka odkrila cisto, po operaciji pa so zdravniki povedali za endometriozo. Ze ob sprejemu v bolnico mi je doktor naredil vaginalni uz in je rekel da on te 5 cm pa se nekaj mm ciste na levem jajcniku ne vidi, vidi pa vec drobnih cist oz. zarastlin, me je se spraseval ce me je kaj od mojega pregleda oz uzja bolelo v spodnjem delu trebuha saj bi lahko sama počila, ampak me ni. Kako se bo pa sedaj odkrilo ce imam se to globoko endometriozo? Naknadno bom sla na te preiskave? Glede na to da sem srcna bolnica in mi ginekologinja ne zeli predpisovati kontracepcijskih tablet, kako bom potem resila zadevo? Razumem da je nosecnoet na nek način terapija, vendar nosecnost traja 9 mesecev, kaj bo pa preostanek casa? Ali lahko zaradi srcne nqpake ona vseeno predpise neke hormonske tablete, ki potem zavirajo endometriozo? Drugace pa ja, se ponavlja oz. kaksna je pogostost ponavljanja? Glede na to da mi je ginekolog v bolnisnici priporocil naj cimprej zanosim (sem rekla da zelim v bliznji prihodnosti imeti otroka), ali bon zaradi endometrioze tezje zanosila? Ali endometrioza povzroca tveganje za spontani splav?
Napisala sem da je ena izmed diagnoz peritonealna adhezija. Kaj je to? In kaj je odtegnitvena krvavitev? Sedaj sploh ne vem kdaj dobim perilo. Ali 31.3. kot bi morala po ciklusu, alj kasneje, glede na krvavitev po op. Hvala za odgovore in lp

Spoštovani,
kot sem že večkrat zapisal je endometrioza zelo neprijetna bolezen. Če jo zdravimo, je slabo, če je ne zdravimo pa še slabše. Ne ravno pogosto je po zdravljenju zelo dolgo vse v redu. Torej da, povzroča neplodnost in težave pri zanositvi in s svojim slabšanjem dokončno preneha šele v menopavzi. Ker endometrioza uničuje vse, na čemer zraste, od jajčnikov, črevesne stene, maternice, prostor med organi, vklešči živce, povzroča neinfektivno vnetje tkiva in bolečine, je najboljše, če se pri prvi operaciji odstrani vse, kar se le da. zato ni najboljše, če se endometriozo operira “priložnostno” ampak je najboljši pristop skrbno načrtovana operacija, pred tem pa skrbno izvedene preiskave za iskanje vseh možnih fokusov, kjer ib utegnila biti prisotna (mehur, črevo, prosta trebušna votlina, jajčniki, jajcevodi, ligamenti, ki povezujejo maternico z ogrodjem itd.).
Mogoče ne bi bilo slabo, če bi izdali, za kakšno srčno hibo pri vas gre. Namreč, KT niso problem pri vsaki srčni hibi in žal opažam pri kolegih ginekologih precej pretiravanja v strahu pred zapleti, pa če bi terapija s KT bila nepotrebna, še razumem, ampak v primeru dileme, kako zdraviti resno endometriozo, pa je treba včasih sprejeti kak kompromis v korist pacientu, četudi obstaja neko minimalno tveganje za zaplete. Mogoče bi vam znal povedati kaj več, če bi vedel za vašo srčno hibo ter kako jo zdravite, če jo sploh.


Prirojeno srcno napako, vsd, na zadnjem pregledu je pisalo nepomemben hemodinamski manjsi vsd oz nekaj takega. So mi pa jadriologi povedali, da kar se tice zanoaitve spqdam v who ii in da lahko zanosim normalno, v domaci bolnišnici in naravno, se pa moram takoj narociti na kardio. pregled ko bom zanosila, kar je logicno.

Kako je pa z ostalimi vprasanji in odgovori, ki sem vam jih zastavila? Hvala in lp

na ostala podvprašanja ni eksaktnih odgovorov ali pač niso bistveni za vas. Kaj boste z informacijo, da so peritonealne adhezije “zarastline potrebušne mrene”? Vaša srčna napaka ne prepoveduje uporabe KT. Nevarnosti za zaplete ob uporabi KT so cca 10x večje kot brez uporabe (za vse, ne le za vas), v nosečnosti pa cca 80x večje, torej ne vidim razlogov proti uporabi KT kot dodatno terapijo za zaviranje ponavljanja endometrioze.
