Endometriom jajčnika
Ima diagnosticiran endometriom jajčnika, zdaj že cca. 5×5 cm. Pred dvema letoma so mi laparoskopsko že odstranili endometrioma na obeh jajčnikih, ne levem se je kmalu ponovil in raste. Po operaciji nisem zanosila po naravni poti, temveč v postopku ivf. Želim si še enega otroka, vendar po naravi poti očitno spet ne bo šlo. Zaradi endometrioma sicer nimam posebnih bolečin ali drugih opaznih težav (razen pred menstruacijo, ko so krči zadnje čase hujši, a ne vem, ali gre to pripisati endometriomu), vem pa, da se bodo prej ali slej pojavile zaradi njegove rasti. Tudi sicer pri ponavljajoči endometriozi najkasneje v menopavzi svetujejo odstranitev jajčnika v celoti (nevarnost spremembe v rakavo tvorbo – to me že zdaj precej skrbi, ker določen delež endometriomov zlasti na jajčnikih in zlasti po ivf se dejansko spremeni v raka).
Dr. predlaga, da mi ponovno odstrani endometriom, če želim ponovno zanositi in s tem sem tudi sama soglašala, nato pa sem na netu zasledila ta prispevek menda precej uglednega in izkušenega zdravnika za zdravljenje neplodnosti Center for human reproduction, NY:
https://www.youtube.com/watch?v=V8b6KCxLvTA
Dr. iz prispevka ženskam, ki želijo še zanositi, zelo odsvetuje operacije endometrioze, zlasti če je ta na jajčnikih (stay away from the ovaries!), ker z operacijo še tako dober kirurg nujno odstrani del jajčnika, kar lahko zelo vpliva na ovarijsko rezervo, ima za posledico precej povišan FSH in celo neplodnost. Svetuje, da se z operacijo odlaša, kolikor je mogoče in se čim prej začne z ivf, ker opažajo precej majhen delež naravnih nosečnosti po laparo, zlasti pa obdobje možne zanositve po naravni poti traja precej kratek čas, ker se endometrioza hitro spet pojavi. Skratka, z operacijo je lahko bistveno več škode, kot koristi.
Sedaj sem v precejšnjih dvomih, kaj narediti – ponovna operacija da ali ne, še zlasti zato, ker tudi po prejšnji operaciji nisem zanosila po naravi poti. Kakšne so vaše izkušnje z zanositvijo po odstranitvi endometriomov na jajčnikih, a ste zanosile po naravi poti, ali se vam je zadeva ponovila in ste šle ponovno pod nož? A je katera kontrolirala FSH po operaciji, pa je ta precej narasel? A je katera mogoče našla še kak uporaben članek o tem, pa mi pošlje lahko link?
Srečno vsem.
Oj!
Bi bila vesela, če bi ti lahko pomagala, pa o tem ne vem kaj dosti. Imam pa sama podobno situacijo-pred IVF zaradi moževe neplodnosti nisem imela sprememb na jajčnikih, nato pa se je takoj po prvem IVF pojavila sprememba 2×2 cm. opazili so jo na UZ, ko sem se pripravljala na prenos zamrznjenčka, ki je bil uspešen. Brez težav sem donosila. Sedaj sem v drugem postopku. Povedali so mi, da se bodo mojega endometrioma na daleč izogibali med punkcijo, glede odstranitve mi ni nihče kaj sugeriral, da bi bila potrebna. Me je pa malo zaskrbelo, ko si zapisala, da se sploh po IVF radi spremenijo v raka. Bom vesela, če kaj ugotoviš, kaj bi bilo za naredit, čeprav moj ni tako velik in očitno stagnira že skoraj 3 leta. Zanimivo pa je to, da je meni jajčnik z endometriomom bistveno bolje reagiral in sem tam imela precej večje folikle kot v tistem, ki nima endometrioma. Če se ne motim, je bilo prvič isto (ko endometrioma še ni bilo).
Upam, da uspeš priti do prave odločitve. Napiši kaj, če kaj ugotoviš, lepo prosim.