Najdi forum

Endometrij

Spoštovani,

sem v postopku IVF z darovanim semenom na Češkem. Sem 2. dan ciklusa, in ta mesec načrtujemo moj drugi ET – prvi ET je bil prenos svežega zarodka, ki je bil neuspešen.

Imam redne cikle in redne ovulacije, in načrtujemo FET v naravnem/spontanem ciklu, z Ovitrelle in Utrogestanom po predvideni ovulaciji.

V zadnjih mesecih sem imela mesečne UZ preglede tik pred ovulacijo. Izkazalo se je, da moj endometrij znaša:
– okoli 11. dne: cca. 6-6,5mm + vodilni folikel 13-15mm,
– okoli 13-14. dne pa 7-7,5mm (samo enkrat je bil 8,5mm)+vodilni folikel cca. 18-20mm.

Endometrij je torej vedno na spodnji meji, zato me zanima, ali je smiselno v takem primeru endometriju malo “pomagati” z estrogenom (npr. estofemom) – npr. od 11. dne dalje?

(Tovrstno idejo sem dobila pri kolegici, ki je imela identične težave z endometrijem na spodnji meji, in je pred kratkim zanosila v takšnem naravnem ciklu s homonsko podporo).

Še ostale okoliščine. Stara sem 33 let. Tekom priprav na IVF sem opravila preiskave AMH, PRL, FSH, LH in TSH – vsi so OK. Kasneje sem opravila še preiskave za B12, folno kislino – oba sta OK, D-vitamin pa je znižan (vrednost 22, spodnja meja=30). Kljub suhi in športni postavi pa imam povišan holesterol – vrednost 6, pri čemer pa je “dober” holesterol visok.

Nihče mi do sedaj ni omenil potrebe po preiskavah za estrogen oz. estradiol. Po prebranih številnih tujih preiskavah in laičnem razumevanju, pa ugotavljam, da naj bi med odkloni pri D-vitaminu, holesterolu in tankim endometrijem obstajala neka vzročno posledična povezava z E2.

Zanima me torej sledeče:
– menite, da je v takem primeru smiselno opraviti še krvno preiskavo za E2, v katerih dneh ciklusa in kakšne naj bi bile referenčne vrednosti?
– je smiselno v naravnem ciklu malenkost “podpreti” endometrij z Estrofemom (npr. od 11. dne dalje)?

iskrena hvala za vašo pomoč!

Spoštovani,

preiskave E2 ni potrebno opraviti, ker je pomemben samo odziv endometrija v spontanem ciklusu. Mi v takem primeru, kot je vaš, ne dodajmo Estrofema, zato je najbolje, da se z vprašanjem obrnete na zdravnika, ki vas vodi v tem postopku.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

New Report

Close