endokrinaoftalmopatija
Pozdravljeni
V mesecu avgustu 2007 sem se začela zdraviti zaradi prevelikega delovanja ščitnice. Sprva so sicer sumili na bazedovko, vendar izvidi niso pokazali tipičnih vrednosti TSH na krvi. Kasneje so se mi začeli pojavljati problemi z očmi in v mesecu oktobru mi je bila pri okulistu postavljena diagnoza endokrina oftalmopatija. Endokrinolog je priporočil zdravljenje s kortikosteroidi, vendar mi je okulist predpisal samo umetne solze. Oči so bile izbuljene, otečene in zelo boleče. V tem času se stanje poslabšuje. Vek ne morem popolnoma zapreti in levo veko imam tudi v spanju odprto. Oči se še bolj otečene in boleče. Svetlobe ne prenašam. Ob premikanju očesnega zrkla čutim bolečine in vidno polje se premika in ziba. Ne vem ali je to dvojna slika ali samo čudni premiki in meglice.
S ščitnico nimam nikakršnih težav več, tudi izvidi so uredu.
Zanima me v koliki meri bi mi zdravljenje s kortikosteroidi pomagalo, ali bi se lahko rešila oteklin na vekah. Ima mogoče tako zdravljenje hude stranske učinke, da se okulist ni odločil zanj? Rada bi tudi nasvet, kam naj se zatečem po pomoč.
Hvala
Menim, da se je dobro držati navodil zdravnikov, ki vas vodijo in poznajo, ker le oni vedo v kakšni fazi je bolezen in le glede na to predpisujejo zdravila. Glede zdravljenja s kortikosteroidi lahko rečem, da je posebno pomembna indikacija pri kateri se odločimo za to terapijo in jo v velikem odmerku uporabimo pri hujših oblikah bolezni.