Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Ekstrasistole

Ekstrasistole

Spostovani!
Stara sem 29 let in pred enim letom so se mi zaceli pojavljati neredni utripi ter sinusna tahikardija. Prej nisem nikoli imela tezav,2x sem rodila. Bila sem že na pregledu pri kardiologu, UZ ni pokazal nic posebnega, EKG pa sin. tah. in inkompletni desnokračni blok in zdravnica je slišala šum.Tlak je normalen, včasih malo nizek. Čaka me še holter in obremenitveni test. Jemljem Dilatrend 12,5 dvakrat dnevno ter Cipralex. Ti neredni utripi so zelo moteči, saj jih je kaksen dan tudi 50, prehitro utripanje srca pa se je umirilo. Izvid ščiničnih hormonov je uredu, malo znižan je hemoglobin. Težav z zadihanostjo nimam, tudi npr. med hojo ali kolesarjenjem ekstrasistol ne zaznam. Kaj je lahko vzrok ekstrasistol? Sama namreč ugotavljam, da so se mi te težave začele pojavljat, ko sem začela obiskovat zobozdravnika 1 leto nazaj in mi je koreninsko zdravil 3 zobe. Tudi sedaj opažam, da v teh zdravljenih zobih večrat čutim bolečino in utripanje srca in takrat so tudi ekstrasistole pogostejše. Je to lahko povezano ali je samo naključje?
Pa še to, ali betablokatorji odpravljajo neredne utripe-meni ne pomaga ali imam prenizek odmerek?
Hvala za odgovor in pozdrav!

Iz vašega dopisa povzemam, da ste bili na pregledu pri kardiologu. Niste pa navedli njegovega izvida. Napisali ste, da je vaša zdravnica slišala šum nad srcem. Ali ga je ugotovil tudi kardiolog? Verjetno je šum funkcioalne narave brez organskih sprememb na srčnih zaklopkah. Izgleda, da so neredni utripi (ekstrasistole) predvsem prisotni ko mirujete in, da jih ni pri blagih telesnih obremenitvah. Proti motečim ekstrasiastolam so vam predpisali Dilatrend 12,5 mg dva krat na dan. V večini primerov so ti odmerki zadostni, da občutno zmanjšajo število ekstrasistol. Ker izgleda, da je njihovo delovanje ptrešibko, ni zadržkov, da poizkusite ali bo učinek zdravila pravšen, če odmerke nekoliko povečate, npr. zjutraj 25 in popoldne 12,5 mg.. Upam, da imate zbovje sanirano in, da ni v njih vzrok za neredne utripe. Ali je potrebno zdravljenje blage slabokrvnosti? Kako pa reagirajo ekstrasistole na Cipralex?

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!
Zaradi blage anemije jemljem med menstrucijo železo,kar se pa Cipralexa tiče, pa nima pozitivnega vpliva na ekstrasistole.
Spodaj sta izvida od kardiologa:
EKG: sinusni ritem frekv. 114, vertikalna os, PQ 0,13 sekunde brez delta vala, inkompletni desnokračni blok.
UZ srca: levi prekat je normalnih dimenzij, sistolna funkcija je dobra, regionalnih motenj krčljivosti ni, levi atrij in ascendentna aorta sta normalno široka, na aortni in mitralni zaklopki ni patoloških sprememb, v mirovanju ni znakov za pljučno hipertenzijo ali ASD, perikardna špranja je fiziološka.
Poleg vsega imam ugotovljeno izrazito alergijo na prah, pršice in trave, vendar zaradi tega nikoli težav s kihanjem ali solzenjem.
Kaj torej menite, kje bi lahko bil vzrok ES, ki so resnično pogoste in zelo moteče. Kaj pomeni sanirano zobovje? So lahko vzrok zobje?
Hvala in pozdrav!

Kot sem vam že priporočil nekoliko povečajte odmerke Dilatrenda. Pričakujem njihov učinek v teku enega tedna. Nešteto krat ne moremo ugotoviti natančnega vzroka za nastanek ekstrasistol in drugih motenj srčnega ritma. Ni izključen vpliv skrite bolezni (ognjišč) v zobovju.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close