Ekstrakcija normalno izraščenega modrostnika
Spoštovani,
pred tremi leti mi je začel nagajati desni spodnji modrostnik. Zobozdravnik (hodim samoplačniško) je zob uredil, mi je pa že takrat rekel, da ob ponovnih težavah, druge rešitve kot ekstrakcija več ni. No, zdaj mi je začel spet nagajati, nekaj časa je miren, potem boli na ugriz, otečeno ni, dlesen ne boli. Tako se to stanje ponavlja že nekaj mesecev, bolečine niso zelo hude, so pa seveda moteče.
Zdaj me 4 dni že spet boli, zato sma se z zobozdravnikom dogovorila za ekstrakcijo, modrostnik je lepo izraščen, in težav zobozdravnik ne pričakuje. Poseg bo opravil kar sam. Zdaj pa me po prebiranju teh strani kar malo stiska, saj vidim, da lahko pride tudi do zapletov kot je poškodba živca ipd. Ali lahko modrostni zob izruva tudi kar sam zobozdravnik ali je vseeno bolje tak poseg opraviti pri čeljustnem? Naj povem, da drugače zobozdravniku zaupam, sem pa zdaj malo skeptična. Najbrž tudi ni treba posebej omenjati, da me je seveda posega tudi strah.
Torej, kako je z ekstrakcijo normalno izraščenih modrostnih zob, se to obravnava drugače in se ga odstrani kar v ambulanti?
Spoštovana Pokec,
normalno raščen modrostni zob je “enak” ostalim kočnikom, pogosto ima celo manj “razvejeno” korenino. Če je zobozdravnik ocenil, da ekstrakcija ne bo težavna, mu povsem mirno lahko zaupate.
Strah pa verjamem, da je prisoten – to je povsem normalno. Pomembno je, da zobozdravniku zaupate, ostalo pa bo opravil on.
Srečno!