Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Ekstrakcija modrostnega zoba

Ekstrakcija modrostnega zoba

Pozdravljeni!

Dva modrostna zoba so mi že odstranili z ekstrakcijo, brez problemov. Tretjega pa so mi pustili, ker če ni nujno, naj raje ostane. Vzrok je verjetna poškodba čeljustnega oz. obraznega živca. Bolečine so v tem predelu čedalje hujše. Ker vem, kakše so posledice takega posega, vas naprošam, če mi lahko posredujejte podatke, kje bi lahko opravili takšen poseg brez tovrstnih poškodb (možnost plačila oz. poseg v tujini samoplačniški).Stara sem 42 let.

Hvala za odgovor!

Spoštovana Naja,

predvidevam, da pri vašem zobu ne gre za “nesposobnost” kirurgov, ampak za tako lego korenine. Pri ekstrakciji lahko poškodujemo živec, če ta npr. poteka med koreninami oz. v neposredni bližini delovnega polja. Če je to vzrok za odsvetovanje posega, potem vam verjetno tudi zasebniki ne bodo mogli pomagati.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Naja,

smiselno vam je odgovorila že dr. Šenk Erpičeva, zato le še nekaj pojasnil:
– če je lega zoba oz. korenin takšna, da le te popolnoma obraščajo živec (živec poteka skozi zob) potem je takšen zob povsem nemogoče odstraniti v celoti in brez poškodbe živca. Seveda obstajajo tudi vmesne situacije, kjer je poškodba živca mogoča, a ne tudi gotova.
Alternativa: odstranitev le kronskega dela zoba, pri čemer je mogoče korenine (ki oklepajo živec) pustiti v kosti. S tem se vnetne težave, ki običajno nastanejo okoli krone prenehajo, vendar ni 100 % gotovo, da se ne bodo v prihodnosti spet ponovile okoli korenine. Druga alternatva “pustiti tako kot je” za vas najbrž jni sprejemljiva, saj imate precejšnje bolečine.
Še enkrat se pogovorite s kirurgom in mu zaupajte svoje želje in strahove; pa kar doma v Sloveniji, saj v tujini gotovo ni nič drugače (vaš problematičen zob bo pač šel z vami tudi tja).

Lep pozdrav,

asist. Matija Gorjanc
maksilofacialni kirurg

New Report

Close