EKG, UZ
Pozdravljeni.
Pred približno dvema letoma sem opravil širši kardiološki pregled z mnenjem kardiologa (Toplak, Ptuj) zaradi preskokov utripov. Pred tem sem preživljal zelo stresno obdobje na delu. Opravil sem pregled v času teh utripov. Mnenje kardiologa je bilo “tvoj motor je kot nov”. Ekg je sicer zaznal IRBBB (baje da imajo pogosto sportniki) in pa ekstrasistolo (PAC), ki bi naj bil posledica stresa. Leto in pol je bilo okej na kar se mi je spet ponovil ta utrip ki traja vsak dan nekje teden do dva potem pa se povsem umiri in preneha. Naj povem, da že dlje časa jem zdravila AD-je sicer v najmanjši količini (25mg Zolofta) in pa zdravim se z hipotriozo (Euthyrox). Moj pritisk je načeloma vedno v mejah (115-125, 70-80, 55-70). Športam 6 krat na teden (tek, hribi, kolo). Star sem 35 let. Zmotlo me je na izvidu ultrazvoka še “manjša fibrosklerotična sprememba na AZ”, ki pa ni posvečal nobene pozornosti temu. Dodam še izvid kardiologa za bolj natančno razlago in odgovor. Torej zanima me kako se povsem znebit teh utripov, ali so v mojem primeru nevarni, ali je srce zdravo? Sem po naravi tudi bolj paničn.
Hvala za odgovor.
Pacient prihaja na pregled zaradi prisotnosti motenj ritma, občutka preskakovanja srca pretežno v mirovnem, ob stresnih situacijah pa tudi po pitju kave.
Ob naporih večjih težav ne opaža. Pacient je rekreativni tekač in pri tem nima nobenih težav. Preskakovanje srca je opažal že pred časom pred leti. Vmes je imel določeno obdobje na antidepresivu. Dalj časa jemlje tudi Euthyrox 50 mcg zaradi znane hipotireoze. Hormonski status ščitnice je trenutno popolnoma urejen.
Laboratorijski izvid: hol. 4,99, Tg 0,65, HDL 1,56, LDL 3,1. Je včasihlec. Ne pije alkohola.
Status praesens:
Srednje postave, primerno prehranjen, orientiran, eupnoičen v mirovanju, primerno prekrvljen, afebrilen
Vrat: povečane ščitnice ne tipam, šuma nad karotidami ni slišati, vratne vene primerno polnjene, dihanje normalno, akcija ritmična, frekv.83/min., toni enakomerne intenzitete, tišji, šuma ne sliši, RR 164/98 mmHg.
Trebuh: v nivoju prsnega koša, mehak, palpatorno neobčutljiv. Jeter in vranice ne tipljem.
Okončine: brez edemov, periferni pulzi tipni.
EKG: sin. obred, fr. 83/min., vertikalna el. os, nekompl. DKB.
UZ srca:
2 D: normalne dimenzije vseh srčnih votlin, levi preddvor v PLAX projekciji 31 mm, ascendentna aorta 29 mm. Oba prekata dimenzij normalna, LVEDD je 47 mm, RVDD je 28 mm. Debeline sten LP so normalne, (9mm). Globalna kontraktilnost LP je normalna, (EF je 67%) po Teicholzu. Gibanje sten sinhrono. Znakov motene relaksacije ne ugotavljam. Zaklopke morfološko brez večjih posebnosti. Manjše fibrosklerotične spremembe v lističih AZ. Hitrosti pretokov preko zaklopk so normalne, E val preko mitralne zaklopke, 1,0, A val 0,70 m/s, hitrost preko AZ 1,60 m/s. Perikard b.p.
DG.: Nadprekatna ekstrasitolija
Hipotireoza
TH.: Euthyrox 50 mcg naprej, v primeru motečih palpitacij bisopolol v odmerku 2,5 mg, v kolikor se zanj
odločitev.
Svetujemo nadaljnjo rekreativno dejavnost, občasen nadzor pri tireologu.
Spoštovani
IRBBB (incomplete right bundle branch block) in ekstrasistole (PAC) sta lahko običajna nenormalnost, ki jo opazimo pri zdravih ljudeh, še posebej pri športnikih. IRBBB je pogosto prisoten pri tistih, ki so fizično zelo aktivni, ker lahko povečana telesna aktivnost vpliva na prevodnost srca. Pri športnikih je to lahko normalen pojav, brez resnih posledic.
Ekstrasistole (PAC) so zgodnje srčne kontrakcije, ki so lahko posledica različnih dejavnikov, vključno s stresom, utrujenostjo ali drugimi začasnimi motnjami. Pri mnogih ljudeh so te “vrzeli” običajno neškodljive, a če se pojavljajo pogosto ali povzročajo simptome (kot so omotica, utrujenost, palpitacije), se lahko zdravnik odloči za nadaljnje preiskave ali spremljanje. Niste napisali koliko je teh ekstra sistol, za kar bi potrebovali preiskavo HOLTER t.j. 24 urno spremljanje EKG. Velja, da so prezgodnji utripi benigno stanje, ki nje terja posebnih ukrepov, če pa so zelo moteči potem se lahko poskuša zmanjšati število le teh tudi z nekaterimi zdravili (betablokatorji). Poskusite ne uživati poživil kot so kava, pravi čaj, alkohol, cigarete…, ker so to lahko sprožilci za prezgodnje utripe.
Lp
Najlepša hvala za odgovor. Teh utripov je sicer to obdobje veliko (približno 2 na minuto). Govorim o obdobju 7 ali 14 dni, kasneje pa čist izvenijo in jih ni za čutit vsaj leto ali več. Opažam pa, da imam pred tem zelo stresno obdobje. Ker uporabljam pametno uro (apple watch) in sem po naravi “raziskovalec” sem se poglobil mojem ekg na uri in je povišan T val kar v litarituri tudi pomeni pomanjkanje magnezija kar pa tudi povzroči širši qrs in posledično irbbb. No, z višjim odmerkom magnezija mi je ta T val padel, prav tako so utripi izveneli. Zakaj toliko raziskujem? Drugače sem nekadilec, ne pijem kave, redno športam in se zdravo prehranjujem. Edina slabost je stres in anksiozna motnja. Ker mi ta utrip predstavlja ogromen strah in oviro v zivljenju in bi rad ugotovil kje je težava. Načeloma naj ne bi bila v srcu po mnenju kardiologa. Ste pa pozabili odgovorit na eno vprašanje in sicer me bolj kot to dvoje moti v izvidu “manjše fibrosklerotične spremembe na AZ”. Sicer na internetu najdem o sklerotični torej o zadebeljeni zaklopki, ki pa ne povzroča težav dokler ne preide v stenozo (koliko vidim ni nujno da tudi preide v stenozo). Doktor je rekel, da je to samo lepotna napaka in naj odmislim. Kaj menite vi? Kaj je fibro? Ali gre to za maščobo? Ali bi to povzrocalo utripe? Koliko sem bral je ponavadi brez simptomov. Hvala za odgovor. Lep sončen dan.
Pozdravljeni!
Gre se zaenkrat za nepomembno ugotovitev, ki se nanaša na zadebelitev ali strjevanje tkiva zaradi povečane količine vezivnega tkiva (fibroze). To lahko vpliva na gibljivost zaklopke in zmanjša njeno sposobnost, da se pravilno odpre in zapre. V vašem primeru gre za minimalne spremembe, ki ne terjajo posebnih ukrepov razen zdravega življenjskega sloga. Svetujem ultrazvočno kontrolo po treh letih, da se vidi če so spremembe bolj izrazite. Omenjene spremembe so pač spremljevalke procesa staranja. 🙂
LP
Razumem. Torej takšna manjša sprememba je povsem normalna oziroma jo skozi leta vsi dozivimo? Vrjento nekateri, ki imamo več stresa tudi hitreje? In pa tako stanje vrjetno ni krivo za te utripe, ki jih doživljam? Na ultrazvoku je sicer 1,6 m/s AZ, kar je povsem v mejah normale? Bi se pa še enkrat zahvalil za odgovor. Že kar nekaj časa brskam o tem in ne najdem odgovora. Za sklerozo ja, a za fibrosklerozo pa ne. Kot sem rekel mi kardiolog kateri me je pregledal sploh ni rekel za to. Njegovo mnenje je bilo, da je srce povsem zdravo, da je motor kot nov in da lahko normalno nadaljujem z sportom. V primeru, da bi me preveč motli ti utripi naj vzamem betablocker zdravilo a ga nisem že tako zaradi nizjega utripa ki ga imam (55-70). Prav tako sem še poskrbel za eno mnenje drugega kardiologa, ki je rekel, da je to samo lepotna napaka in naj ne skrbim.
Spoštovani
Torej se vsi strinjamo, da ne gre za nič nevarnega. Fibroskleroza aortne zakoplke nima nič z ekstrasistolami. Naj še dodam, da nekateri ljudje imajo tudi 20000+ ekstrasistol na dan, ki so lahko zelo moteče, načeloma pa niso nevarne, posebno ne v vašem primeru, ki jih pravzaprav niti ni veliko. Torej brez skrbi naprej.
LP
Spoštovani
Ko gre za začetno fazo fibroze in ni prisotnih večjih težav, je še vedno čas, da začnete s preventivnimi ukrepi, da bi zmanjšali tveganje za napredovanje.
Zdrava prehrana, redna telesna dejavnost, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola so ključni dejavniki pri preprečevanju napredovanja bolezni srca in ožilja.
Če imate visok krvni tlak, visok holesterol ali diabetes, je pomembno, da te bolezni obvladujete z zdravili in spremembami življenjskega sloga. To lahko zmanjša tveganje za napredovanje fibroze.
Redni pregledi pri kardiologu so ključni, da se spremlja stanje aortne zaklopke in pravočasno odkrije morebitne spremembe ali napredovanje v stenozo.
Včasih lahko zdravnik predpiše zdravila za obvladovanje tveganih dejavnikov, kot so zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali holesterola, kar lahko zmanjša obremenitev srca.
LP