EKG izvid

Pozdravljeni!

Star sem 33 let in pravkar sem opravil službeni (obdobni) zdravniški pregled. Po prejetju izvida sem zelo zaskrbljen, saj je na le-tem omenjeno, da so mi ugotovili bolezenske spremembe zaradi katerih sem napoten na ponoven EKG.

Moj izvid je sledeč:
sinus bradycardia
right bundle branch block
abnormal ECG

vent. rate 52 bpm
PR interval 160 ms
QRS duration 126 ms
QT/QTC 444/412 ms
P-R-T axes 4/14/57
P duration 110 ms
RR/PP interval 1130/1150 ms

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Pri vas so odkrili nekoliko nizko srčno frekvenco, ki jo imajo mladi ljudje z dobro fizično kondicijo, športniki in starejši ljudje. Taka srčna frekvenca ne povzroča nobene težave. Dodatno so ugotovili, da je moten prevod električnega dražljaja na desni strani srca. Taka motnja ne povzroča nobene težave in ni potrebna zdravljenja. Lahko je prisotna že od rojstva, lahko pa je posledica vnetja srčne mišice (po gripi?) ali sistemskih kroničnih bolezni. Če bodo pri kontroli EKG ponovno ugotovili desnokračni blok naj vas napotijo na kardiološki pregled zaradi morebitnih dodatnih pregledov.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Zanima me kakšni naj bi bili morebitni dodatni pregledi in kaj mi lahko ti pregledi povedo. Ali je možno, da gre za kakšno resnejšo zadevo?

Hvala in lep pozdrav!

V prvem dopisu niste napisali, ali ste že kdaj opravili EKG pregled in kakšen je bil izvid. Če je desnokračni blok nastal po zadnjem EKG pregledu je dopusten sum, da je nastal ob virusnem infarktu. Glede na vašo mladost je malo verjetno, da je nastal zaradi ateroskleroze. Za dokončno mnenje o naravi “bolezni” bo potreben posvet pri kardiologu.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Ker mi je diagnoza virusni infarkt popolnoma nepoznana vas prosim, če mi lahko navedete simptome te diagnoze.

Hvala in lp.

V sporočilu ste napisali diagnozo “virusni infarkt”. Tudi meni je ta izraz nepoznan. Ali ga je napisal zdravnik, ki je odčital EKG?
Ali je bil postavljen sum za virusni miokarditis? Ali so bile v EKG spremembe sumljive za infarkt?

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Virusni infarkt ste mi v vašem sporočilu omenili vi, ko ste napisali, Če je desnokračni blok nastal po zadnjem EKG pregledu je dopusten sum, da je nastal ob virusnem infarktu.
Sicer pa ne vem, da bi bile EKG spremembe glede na moje izvide sumljive za infarkt.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana gospa,
opravičujem se za neljubi zaplet. Pri svojem odgovoru nisem preveril ali je moj odgovor pravilno izpisan. V rokopisu sem napisal … ob virusnem “infektu”, ki je v tipkopisu nastal “ob virusnem infarktu”.
Lahko me še vprašate po medmrežju ali po telefonu 031/334-334.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni..js sm pa 16 let star pa sem včasih treniral košarko,zdei pa se že 7 mescov kar redno ukvarjam z fitnesom..in zadnje 14dni sm čutu bolečino pri srcu..moja osebna zdravnica pa mi je povedala da so to bolečine v prsnem košu,pa vendar me je napotila na slikanje za EKG..izvid pa je naslednji..pulz 56/min..sinus bradycaria,rihtward axis,axis normal considering age,incomplete right bundle branch block,otherwise normal..a je s tem kej narobe..a bi mogu prenehat z fitnesom?hvala lp tadej

Pri vas so ugotovili manjšo prevodnjo motnjo v srcu, ki jo, verjetno, imate že daljši čas. Lahko je prirojena, lahko pa je nastala po virusnem vnetju (gripa). Zdravil za zdravljenje navedene spremembe ni. Lahko se še nadalje ukvarjate s fitnesom.

Boris Cibic

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni…
Stara sem 27 let. Pred kratkim so mi posneli EKG, ker sem kolabirala. Noben mi ni točno povedal kaj je narobe z mojim EKG izvidom ampak so me samo poslali k internistu še na en pregled in ta mi je le svetoval, da bi blo dobro, če bi v prihodnosti šla na kak pregled h kardiologu. Prosim, če mi lahko pomagate in razložite kaj sploh moj izvid pomeni. Hvala…
SUPRAVENTRICULAR RHYTHM
ABNORMAL LEFT AXIS DEVIATION
R-S TRANSITION ZONE IN V LEADS DISPLACED TO THE RIGHT
LEFT ANTERIOR FASCICULAR BLOCK
INCOMPLETE RIGHT BUNDLE BRANCH BLOCK
PROLONGED QT

Ali ste bili prvič na EKG-pregledu? V izvidu posnetka je navedeno, da so ugotovili motnjo v poteku električnega vzburjenja pri krčenju srca, da je os srca močneje usmerjena v levo, da je prisotna motnja prevoda dražljaja v levem prekatu in, da je doba trajanja priprave srca na naslednje krčenje nekoliko daljše. Verjetno gre za spremembe prisotne že od rojstva pri katerih so možne nenadne omedlevice. Priporočam vam pregled pri kardiologu zaradi natančnejših navodil glede zdravljenja.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Živjo, stara sem 17let in sem danes opravila sistematski pregled. Že od malega so ugotovili, da imam šum na srcu. Hodila sem na preglede, potem so rekli da mi ni treba več.
Danes so me poslali na ekg in zdravnica je rekla da je v redu.
Ampak mene vseeno moti da na izvidu piše :

sinus bradycardia
normal axis
borderline ABNORMAL ecg
heart rate: 58bmp
PR int.: 170ms
QRS dur.: 80ms
QT/QTC: 414/405
P-R-T axes: 44 87 12

Glede tistih številk pri (I,II,III,aVR,aVL,aVF,V1,V2…) pa nevem kaj sploh pomenijo.
Hvala za odgovor,

Maja

Sinus braycardia – počasno bitje srca. V srcu je skupek celic, ki ga zdravniki imenujejo “sinus”, oziroma s celostnem izrazom “sinusni vozel”. Celice sinusnega vozla se razlikujejo od ostalic celic srca v tem, da nenehno spraščajo električne dražljaje, ki se od tam prenesejo na vse celice srca. Končni izid celotnega električnega draženja je skrčenje srca in iztis krvi iz srca v žile – v glavno odvodnico (aorto) in v pljučne žile.
Hitrost bitja srca opredelimo s tremi izrazi: “bradikardija” je srčno bitje pod 60 utripi v minuti, “normokardija” je hitrost bitja srca med 60 in 100 in “tahikardija” srčna hitrost nad 100 utripi v eni minuti
Bradikardijo ima večina mladih zdravih športnikov in nekaj odstotkov starejših ljudi, ki imajo bolno srce
“Normal axis” pomeni “normalna os srca”, ki je prisotna pri ljudeh, ki niso niti suhi niti debeli.
“Heart rate” pomeni “srčna frekvenca”. Ob snemanju EKG je bila pri vas 58 utripov v minuti. Ker zelo dvomim, da imate bolno srce pripisujem počasno bitje dobri telesni kondiciji
“PR interval” pove čas od začetka dražljaja v sinusnem vozlu do začetka dražljaja v prekatih. Normalna vrednost tega časa je pod 200 milisekund
QRS je zobec v EKG, ki nastane, ko električni dražljaj potuje v prekatih in vzdraži prekate, da se skrčijo in iztisnejo kri v aorto oz. v pljučno arterijo
QT/QTC je v EKG-zapisu opredelitev časa od začetka zobca QRS do konca zobca T, ki je pri zdravih srcih pod 440 milisekund
Na koncu se navedene osi preddvorov in prekatov, ki kažejo na normalno usmeritev srca (pri normalno prehranjenem človeku).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Stara sem 44 let, nekadilka.Zadnje tri tedne prebolevam neko obliko vnetja dihalnih poti, ki se mi sicer ponovi vsako jesen in se izraža predvsem v oteženem dihanju in suhem kašlju, zdravnica me je med drugim napotila tudi na test za astmo. Jemala sem tudi antibiotik. Danes sem dobila še EKG izvid in napotnico za internistični pregled.

Vrednosti EKG so naslednje:
QRS 110ms
QT/QTC 392 / 410 ms
PR 160 ms
P 112 ms
RR/PP 898/905 ms
P/QRS/T 34/-7/5 deg
Normal sinus rhythm
Low voltage QRS
Borderline ECG

Ob zadnji izmerjeni vrednosti je zdravnica napisala “desna os”

Zanima me naslednje:
Kaj pravzaprav pomeni “Low voltage” oz. nizka napetost, kakšne težave povzroča in v kaj lahko preraste?
Katere vrednosti so mejne, kot je napisano v izvidu in kaj to pomeni daljnoročno?
Kaj pomeni “desna os” in spet kakšne težave povzroča ter v kaj lahko preraste?
Kaj lahko storim, da stanje tudi sama izboljšam?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem!

“Low voltage” = nizka voltaža = izraz s katerim povemo, da so zobci v sliki EKG razmeroma nizki. Tako stanje dobimo lahko pri povsem zdravem srcu, lahko pri obremenitvi desnega srca zaradi pljučne bolezni in lahko pri debelih ljudeh. Nizka voltaža ne predstavlja potrebe za zdravljenje. Bolnika z nizko voltažo v EKG zdravimo odvisno od prisotne bolezni.
“Desna os” je izraz s katerim povemo, da je srce v prsnem košu položeno bolj pokončno, kar vidimo pri suhih ljudeh ali pri ljudeh, ki imajo obremenjeno desno stran srca. Taki EKG imajo astmatiki, bolniki s kronično pljučno boleznijo, ljudje s prirojeno srčno napako.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lp,

Že 10 let aktivno treniram smučanje in imam vsako leto celotni zdr. pregled v Celju. Imam EKG, ko sem priklopljen na naprave in tekam in še ko sem v mirovanju. Na izvidu(v mirovanju) sem dobil napisano ta right bundle branch block. To smo imeli vsi, razen ene tekmovalke. Tako, da mi je zdravnik rekel, da je to čisto normalno za športnike(2 krat na dan imam treninge). Ostali testi krvi, sečnine itd so bili vsi normalni. Zanima pa me, kaj je dejansko to(right…). Zdravnica še je rekla, da se slej kot prej to razvije vsakemu prof. športniku. In pa, če mi poveste katere bolezni se vse vidijo na EKG. Se vidi recimo tudi srčno popuščanje ali bi za te stvari še moral imeti UZ srca.

Lp

Lp,

Že 10 let aktivno treniram smučanje in imam vsako leto celotni zdr. pregled v Celju. Imam EKG, ko sem priklopljen na naprave in tekam in še ko sem v mirovanju. Na izvidu(v mirovanju) sem dobil napisano ta right bundle branch block. To smo imeli vsi, razen ene tekmovalke. Tako, da mi je zdravnik rekel, da je to čisto normalno za športnike(2 krat na dan imam treninge). Ostali testi krvi, sečnine itd so bili vsi normalni. Zanima pa me, kaj je dejansko to(right…). Zdravnica še je rekla, da se slej kot prej to razvije vsakemu prof. športniku. In pa, če mi poveste katere bolezni se vse vidijo na EKG. Se vidi recimo tudi srčno popuščanje ali bi za te stvari še moral imeti UZ srca.

Lp

Right bundle branch block = blok desne veje prevodnega sistema v srcu. Navedena sprememba v EKG je zelo pogost pojav, ki “bolnika” ne moti pri telesnih obremenitvah in ga ne zdravimo. V posnetku EKG vidimo srčno frekvenco, nereden ritem, prezgodnje srčne utripe (ekstrasistole), obremenitev preddvorov in prekatov in njuno povečanje, nezadostno prekrvitev srca in srčni infarkt. Stopnjo srčnega popuščanja izvemo iz pripovedovanja bolnika, iz poslušanja srca in pljuč, iz splošnega izgleda bolnika in iz drugih pregledov (EKG, rentgen pljuč in srca, itd).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Aha. Torej bi sigurno vidli, če bi imel srčno popuščanje na EKG? Kaj pa šum na srcu se vidi na EKG in pa potem delovanje zaklopk? Ali je za to potrebno UZ srca? Pa tudi, ko sem tekel sem bil na EKG priklopljen. Kaj pa to pokaže? Enake podadke kot v mirovanju?

lp