egoizem v zvezi
Ojla!
Spet se oglašam z velikim problemom. Imam vezo z fantom, s katerim sva skupaj 7 mesecev. Na začetku je bilo vse prav, sedaj pa… Problem je v meni. Sem velik egoist. Sploh me ne briga za njegova čustva, kako se počuti, glavno je, da je preskrbljena moja “rit”. Odločila sva se tudi, da začneva skupaj živeti. Zaradi tega se on vozi vsak dan v službo eno uro. Mene pa to sploh ne skrbi. Pred kratkim mi je predlagal skupni račun, kar se mi je zdelo čisto nesprejemljivo, vendar sem popustila. Vso najino plačo dajeva na skupen račun in jo potem zapravljava. Problem je v tem, ker si jaz ne morem več privoščiti toliko stvari kot prej, ker se za vse prej dogovoriva. Tako da se mi zdi, da sem precej prikrajšana.
Sem res prevelik egoist? Kaj storiti, da ne bom več? Hvala za odgovore.
Če se ti zdi, da si prikrajšana, pa bodi raje sama! Z nikomer ti ne bo treba nič deliti, kako fino, ne? Boš pa prikrajšana za ljubezen. Primerjaj!
Kadar smo z nekom skupaj, nismo več sami in ne smemo več misliti samo na svojo rit. Veš, kaj je definicija dobre zveze? Ko eden in drugi pozabita nase in jima je najbolj pomembno, kaj je dobro za zvezo, ne pa dobro za enega ali drugega.
Če tega ne zmoreš, si pač še nezrela in nesposobna za življenje v dvoje.
To je že prvi tvoj korak, da si ugotovila, da je egoizem problem v zvezi hud problem. Kako ga pa rešiti, je stvar posameznika, njegovega zavedanja, volje in čustev, ki jih čuti do partnerja.
Ko dva človeka stopita v resno zvezo, postane to njuna skupna pot. Na nek način postaneta eno. Ni več “mojih” ali “tvojih gat”, ampak so samo NAJINE gate. Resna zveza je polna prilagajanj drug drugemu, dogovorov in posledično tudi odrekanj enega ali drugega (včasih tudi obeh). Sploh, ko pride (kdaj v prihodnosti) še kakšen član “družine” (otrok). To pa zagotovo ni enostavno. Lahko je biti pameten v teoriji, a praksa je hudičevo težka.
V takšni zvezi, ko bo en partner, ali pa mogoče celo oba mislil SAMO nase bo zagotovo težko, pravzaprav se mi zdi, da je obsojena na neuspeh.
Razmisli.
Če se čutiš tako prikrajšana, se boš sčasoma še bolj. Mislim, da je nujno, da naredita drugačen finančni dogovor. Morda dasta en del v skupno malho, en del pa si pustita vsak zase. Še zmeraj boš imela manj kot bi rada (to bo itak zmeraj :-)), saj skupno samostojno življenje (ki je verjetno sprememba od življenja pri starših) prinaša s seboj tudi določene nove finančne obveznosti. Vendar boš vsaj s tistim svojim delom lahko povsem samostojno razpolagala.
Midva sva imela na začetku neke formule za delitev stroškov in prispevke v skupno blagajno. Vse skupaj se je podrlo, ko sva skupaj kupila prvi avto in sva morala postrgati vse, kar sva kje imela. Ista zgodba se je potem nadaljevala pri hiši in tako imava že leta povsem skupen račun, ki pa deluje, ker imava potrebe približno istega ranga in drug drugemu ne polagava računov za vsako malenkost (recimo za hrano, obleko, šminko, kozmetiko pa še kaj).
Poznam pa par, ki se je (že z otroki) ločil natanko zato, ker nista uspela urediti financ. On velik asket, ona pa si je rada privoščila kako malenkost. In se nista uspela dogovoriti. In sedaj ob ločitvi se gresta (spet zaradi financ) »the war of the roses«.
Kar pa se tiče egoizma na drugih ravneh, pa se podpišem pod odgovor od prej: opazila si, torej…!
Lep pozdrav,
Ivanka
Zdravo!
Kolikor poznam ženski svet in kolikor sem brala knjig o tej temi, je to izredno redko, da bi bile ženske prevelike egoistke. Ponavadi je ravno obratno – Ženske prej poskrbijo za vse druge in nazadnje zase, če jim ostane kaj energije in časa. To je tudi prevladujoči vzorec naše kulture – ženska in mama, ki se žrtvuje za druge, za moža, družino in službo, dokler na koncu vsa zgarana in nezadovoljna na omahne (že od cankarja naprej, pa ne vem, če je danes kaj boljše).
Tako mislim, da si ti ena zdrava oseba, ki v vsaki situaciji najprej pomisli nase in to je tudi najbolj logično in modro. Tako dela tudi ves moški svet in še prav imajo. Po moje se ti ni treba nič spreminjati – samo bodi odprta za dogovore.
Če želiš še kaj izvedeti o teh zadevah, preberi knjigo Umetnost egoizma, avtorja se ne spomnim, vem pa da je vsebina zanimiva. Iz nje boš izvedela, da nisi nobena egoistka, ampak zdrava osebnost. Kako dragoceno bi bilo, če bi se večina žensk znala tako zdravo egoistično obnašati!!! Kar zavidam ti! Lp
Mislim da skupni racun ni edina resitev skupnih financ. Vsekakor si je nekatere stroske potrebno deliti, vsak pa naj ima moznost si kupiti kaj zase brez polaganja racunov.
Vse je stvar dogovora. Skupno zivljenje sigurno ne trpi egoistov in maminih ali ockovih sinckov/hcera. Seveda je lepo ce te nekdo crklja, ampak prevzeti odgovornost za skupno zivljenje je pa nekaj vec.
Pretehtaj kaj ti je pomembnejse – tvoj ego ali skupno zivljenje!
LP
Mat