družinski pomočnik

Zanima me, kako lahko postanem družinski pomočnik. V družini imamo invalida in nepokretno staro mamo. Prijavljen sem na zavodu za zaposlovanje in še vedno iščem prvo službo.

Pozdravljeni!
Invalidna oseba lahko pridobi družinskega pomočnika tako, da vloži zahtevo na Center za socialno delo kamor spada (glede na stalno bivališče). Poleg osebnih podatkov mora podati tudi podatke o osebi, ki jo želi za družinskega pomočnika. Ta oseba mora poleg te vloge dati še svojo vloge, kjer poleg podatkov priloži tudi izjavo o tem, da bo prenehal z delom oziroma se bo izpisal iz registra brezposlenih oseb.
Vse to se vloči na CSD, kjer potem ustanovijo oziroma to vlogo podajo posebni Komisiji, ki potem ugotovi ali je invalidna oziroma starejša oseba upravičena do družinskega pomočnika.
Potem CSD izda odločbo o imenovanju družinskega pomočnika. Družinski pomočnik je lahko vsaka oseba, ki živi na istem naslovu kot invalidna ali starejša oseba in ne sme biti v delovnem razmerju (v posebnih primerih je lahko za polovičen delovnik zaposlena). V primeru, da dobi status družinskega pomočnika dobi nadomestilo za izgubljen dohodek (okoli 70.000 neto), stroške le-tag pa so dolžne pokrivati občine, kjer živi invalidna oseba. V tem času starejši ali invalidi izgubijo pravico do dodatka za postrežbo. Družinski pomočnik pa je dolžan v celoti skrbeti zanje: gospodinjstvo, nega in vse drugo. Da je za vse to res poskrbljeno za invalidno osebo, nadzoruije pristojni CSD.
Svetujem vam, da se tako oglasite na najbližji CSD in vam bodo tam še bolj natančno razložili kaj potrebujete za uveljavitev te pravice in kakšen je postopek.
Vse dobro!
Helena Zevnik

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

Pozdravljeni!

Pišem vam,ker me je v zadnjem času začel bremeniti en problem glede mojega stanja.
Stara sem skoraj 34 let,mati samohranilka z 9.mesečnim sinom,poleg tega pa moram povedati še,da imam priznan status invalida po Zakonu o duševno in gibalno oviranih osebah.
Delovne dobe nimam niti 1 dan,saj so me po dolgotrajnem iskanju službe le upokojili leta 2006 in zato prejemam nadomestilo v vrednosti 284 evrov.
Ker potrebujem osebno pomoč pri nekaterih opravilih ,mi pri tem veliko pomaga mama,ki bo letos dopolnila 66 let in moram priznati,da je še dokaj pokretna.Vendar sem se začela spraševati,kaj naj naredim,ko mi ne bo več zmogla pomagati.Ali imam kakršnokoli pravico do družinskega pomočnika?

Pozdravljeni!
Žal ne poznam vašega zdravstvenega stanja, da bi lahko ocenila pravico do družinskega pomočnika. Svetujem vam, da se oglasite na najbližnjem Centru za socailno delo, kjer vam bodo lahko svetovali glede na dokumente o vašem zdravstvenem stanju.
Vse dobro!
Helena Zevnik Rozman

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

Spoštovani! Stara sem 50 let,sem brezposelna in skrbim za vnukinjo,ki ji je umrla mama.Vnukinja je stara 10 let in je hiv pozitivna.Zanima me ali lahko dobim kakšen dohodek iz naslova rejnine ali skrbništva.Prav tako pa pri meni živi tudi sin,ki je oče otroka.Tudi on je hiv pozitiven.Po ženini smrti je poskušal narediti samomor,imel je hude poškodbe glave,bil je 14 dni v komi.Sedaj je umsko na ravni12-letnega otroka in ima epileptične napade.Tudi za njega me zanima ,če sem upravičena do kakeršnegakoli dohodka oz. statusa.Za odgovor se vam zahvaljum.

mama

LP!

brat mojega moža je 80% invalid po možganski kapi in ima urejen status invalida.Živi sam kajti tast in tašča sta že pokojna.Ker sem ostala nezaposlena me zanima ali lahko na CSD podam vlogo za družinskega pomočnika bratu mojega moža ,ker dejansko potrebuje pomoč pri vsakdanjih opravilh ( gosp.opravila,prevozi,nabava živil v trgovini itd. ).Glede na to,da nisem v neposredni sorodstveni zvezi in da ne prebivam na istem stalnem naslovu ali sploh lahko podam vlogo?

Spoštovani!

Imam vprašanje glede družinskega pomočnika. Ker ga financirajo občine, ki dobijo denar od države, me zanima, ali je potrebno ta denar kdaj vrniti (npr. če umre invalidna oseba ali družinski pomočnik).

Lp, Natalija

Spoštovani!

Imam vprašanje glede družinskega pomočnika. Ker ga financirajo občine, ki dobijo denar od države, me zanima, ali je potrebno ta denar kdaj vrniti (npr. če umre invalidna oseba ali družinski pomočnik).

Lp, Natalija

sem mati 33 letnega sina ki ima staus težje duševno in telesno prizadetega otroka. sem tudi njegova skrbnica. zanima me ali bi se mi splačalo odjaviti iz zavoda za zaposlovanje in se prijaviti kot družinski pomočnik. povem naj da sin prejema 290 evrov dodatka za pomoč in postrežbo, sama pa prejemam 180 evrov soc. pomoči. svetujte mi prosim kaj bi bilo finančno bolj ugodno za naju. hvaležna vam bom za ogovor. lp Majda

Lepo pozdravljena!
Težko vam kar tako svetujem, da naredite ta korak, ker nimam vseh podatkov. V začetku je bil družinski pomočnik v celoti sofinanciran s strani občin oz. državnih sredstve. Z zadnjo spremembe pred nekaj leti pa so to omejili. Torej, če je imela oseba za katero je družinski pomočnik skrbel premoženje, dohodek, je morala ta oseba najprej sama sofinancirati to delo. Nato so preverili stanje vseh ostalih družinskih članov, ki so bili dolžni po zakonu skrbeti za to osebo. In šele nato je občina dodala kar je manjkalo do vsote za plačo. Nekako tako je bilo pri starejših osebah.
Kako je pri vas pa sedaj težko rečem, ker je vaš sin v drugi kategoriji. Ali se upošteva tudi dohodke moža, če ga imate…? Ker se status družinskega pomočnika ureja preko CSD, vam predlagam, da se obrnete tja in vam bodo pripravili izračun. Šele, ko boste preučili kaj je za vas boljše, se odločajte dokončno.
Vse dobro!
Helena Zevnik Rozman

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

rada bi bila očetu družinska pomočnica, ker sam ne zmore več. Vprašala bi, če ima katera z tem izkušnje, imam dva brata, ki sta v službi in onadva ne moreta pomagati. Kakšna je procedura, saj sta mi brata rekal, če bi onadva morala kaj zraven plačati, se z tem ne strinjata. Ali morata v vsakem primeru onadva podpisati ali je dovolj, ker ima oče penzijo,da on plača razliko, njuju pa ne vpletam. ali je res, da se prihodki družinskega pomočnika vračajo po njegovi smrti iz njegovega premoženja:? hvala za odgovor.

Lepo pozdravljeni!
Čisto natančno vam težko odgovorim, menim pa, da če bi imel vaš oče dovolj sredstev, da brata ne bi bila vključena doplačevnaje. Podobno je tudi pri plačevanju domskega varstva – če imajo stanovalci dovolj, potem ni potrebno iskati zavezanca – otrok, sozakonca…
Spodaj sem našla kako poteka financiranje – delno tudi s strani občin:
Sistem financiranja družinskega pomočnika s strani občin je oblikovan v luči čim večje preglednosti porabe sredstev. Del sredstev se tako zagotovi tudi iz naslova dodatka za tujo nego in pomoč oziroma dodatka za pomoč in postrežbo. Občina od bruto zneska za pravice družinskega pomočnika plača vse potrebne prispevke in družinskemu pomočniku nakaže neto znesek, vendar pa morajo invalidne osebe in njeni zavezanci za preživljanje občini povrniti del sredstev, ki jih je ta namenila za pravice družinskega pomočnika, skladno z njihovo plačilno sposobnostjo.
Vse se ureja preko CSD, zato vam svetujem, da se oglasite tam in preden se morda odločite za to pot, najprej preverite kako je z doplačilom. Če se izkaže, da bosta morala biti brata vključena, se še vedno lahko odločite, da niste družinski pomočnik.
Seveda pa se ob tem pojavlja tudi vprašanje – če oče ne more živeti brez tuje pomoči, bo moral oditi v dom za starejše. Tudi tam ste otroci zavezanci za doplačilo, ki je lahko precej večje kot pri družinskem pomočniku. Torej bi brata domsko oskrbo lažje dolačevala kot vašo pomoč očetu?
Morda jim na tak način predstavite vašo odločitev.

Vse dobro!
Helena Zevnik Rozman

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

hvala vam za lep in izčrpen odgovor gospa Helena.

zanima me nekja…v veliko VDC – varstveno delovnih centrih za osebe z motnjami v duševnem razvoju je veliko oseb, ki imajo družinskega pomočnika. ali je to normalno, da koristijo sorodniki družinski zakonik + obiskuje oseba (malo kateri z težko duševno stopnjo!! – hvala bogu!) VDC? Tu je malo sporno, ker npr. straš dobiva od države pomoč v višini cca.500€ + otrok invalidnino cca.300€ + stroški VDC cca. 600 €… ni malo. Kake obveznosti ima potem prejemnik družinsi pomočnik, če je večina dneva v VDC-ju (ima za jest, pi, od 7 – 15 je tam itd.). Razumem starše, da jim je tako lažje a vseeno so mogoče ljudje, ki bi bolj rabili to uslugo..🙁!

Pozdravljeni!

Mene pa nekaj zanima, ali bi lahko jaz šla za družinskega pomočnika, ker moja bodoča “tašča” ima stopnjo invalidnosti in ne more opravljati višinskih in težjih del.
Poleg tega kakšen mora biti moj naslov, zaenkrat imam začasnega kakor ona.
Lepo prosim za odgovor

Pozdravljeni.
zanima me ali lahko postanem družinska pomočnica mami, ki je delno pokretna , oče je psihični bolnik in to ne zmore več. Imam se sestro, ki je prijavljena na istem naslovu kot starša vendar tam ne stanuje. Jaz pa stanujem v isti vasi nekaj 100 metrov stran in že zdaj skrbim v večji meri zanju ker sem brez zaposlitve. Zanima me tudi kako je to z vračilom občini. lp
Natali

zdravo tukaj tadeja sem na zavodo zaposlovanje in sem brez dela mene zanima pomocnik na domo da bi delala pomagala….stara sem 26 let…..in sem zanesliva ,postena ,resna do dela in mi ni problema za nobeno delo prijet,,,,izčem pa delo blizu mb da pomagam na domu ce keri rabi takoj….ce vas zanima me lahko poklicete na 041-334-907…. tadeja lp

zanima me ali sem lahko družinski pomočnik mami ki ima začetno demenco potrjeno s strani nevrologa,,živimo v isti hiši,,,??ali mora to potrditi komisija
hvala za odgovor

Pozdravljeni!

V postopku pridobitve pravice do povrnitve stroškov oziroma družinskega pomočnika, se boste načeloma srečali z komisijo, ki bo odločila ali Vam pravica pripada ali ne (sklepam glede na opis vaše svojke). Sicer s postopkom nisem seznanjen, posredujem pa Vam izsek iz spletne strani ministrstva za delo, socialne zadeve in enake možnosti, kjer navajajo:

”Kdo je lahko družinski pomočnik?

Družinski pomočnik je oseba, ki invalidni osebi nudi pomoč, ki jo potrebuje. To je lahko oseba, ki ima isto stalno prebivališče kot invalidna oseba, oziroma eden od družinskih članov invalidne osebe (oče ali mati, sin ali hči, brat ali sestra, stric ali teta, stari oče ali stara mama,…).

Družinski pomočnik je lahko le oseba, ki se je z namenom, da bi postala družinski pomočnik, odjavila iz evidence brezposelnih oseb ali je zapustila trg dela. Družinski pomočnik je lahko tudi oseba, ki je v delovnem razmerju s krajšim delovnim časom od polnega delovnega časa pri delodajalcu. ”

Menim, da boste lahko dosegli optimalno ureditev ogledate pa si lahko širšo razlago o tematiki na : http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/druzinski_pomocnik/

lp

Rok Drnovšek

Zadeva gre približno takole…

Dementni osebi se glede na diagnozo kot prvo odvzame opravilna sposobnost – določi se ji skrbnika, ki v njenem imenu odloča o uradnih zadevah ( podpisi za operacije, finance, spremstva do zdravnikov, zastopanje pri pravnih poslih…)
S prevzemom skrbništva za mami se morajo strinjati tudi vaši bratje/sestre v kolikor jih imate. To ureja CSD v vašem kraju. Vaši bratje/sestre vam podpišejo izjavo ( lahko jo napišete sama – samo podpišejo) , da se strinjajo s prevzemom vašega skrbništva za mami. V kolikor kdo iz kakršnikoli pomislekov izjave ne želi podpisati, bo s strani CSD vabljen na pogovor. Skrbništvo je velika odgovornost – z njo se zavežete, da boste VSE odločitve sprejemali v dobrobit mami. CSD pa vas bo 1 x letno pozval, da oddate poročilo o zdravstvenem stanju mami, zanimalo pa jih bo tudi kako razpolagate z njenimi financami.

V kolikor mami prejema pokojnino ZPIZ čim prej uredite dodatek za pomoč in postrežbo – večjih težav pri priznanju dodatka glede na diagnozo ne bi smelo biti. Tu se upošteva samo zdravstvno stanje, višina dohodnov vaše mami jih ne zanima.

Ste primerna kandidatka za družinskega pomočnika, ker živita na istem naslovu.
Družinski pomočnik je v bistvu zaposlitev, služba – z razliko, da se jo namesto 40 ur tedensko izvaja 24/7. Za pomočnika se plačujejo vsi prispevki določeni za socialno zavarovanje, delovno dobo, dobi pa tudi plačo nakazano na TRR…. Ker demenca napreduje zna biti zelooo naporno za celo vašo družino.

Je pa pri statusu družinskega pomočnika ena zanka. Če ima vaša mami pokojnine + dodatka za pomoč in postrežbo, ko ga bo dobila, minimalno 805 EUR ( min brutto prejemek v Sloveniji) pomeni, da se sredstva za poplačilo družinskega pomočnika v bistvu iz njenega računa nakažejo za poplačilo družinskega pomočnika.
V razmislek, ker živite pod eno streho… Ne vem sicer 100% – mislim pa, da kar drži. V kolikor dohodki vaše mami ne dosegajo 805 EUR in je lastnica nepremičnine ali kakšnega zemljišča da občina na nepremičnino uradni zaznamek – prepoved odtujitve. Do njene smrti tega kljub temu, da si skrbnik, ne moreš prodati ali z darilno pogodbo prepisati na drugo osebo. Po njeni smrti pa se tudi občina priglasi kot dedič in vas terja, da se denar, ki so ga vaši mami “posodili”, da ste bili družinski pomočnik vrne. Kakor koli obrneš bodo njene finance na slabšem za razliko brutto- netto min plače v Sloveniji ( cca. 200 EUR koliko se plačuje za prispevke) ali pa bodo težave pri dedovanju. Raje ne omenjam kakšni problemi znajo biti v primeru, če imate še kakšnega brata ali sestro, ki ne živi doma.
Prepoved odtujitve velja tudi v primeru, zaradi nizkih prejemkov oz. brezposelnosti dediči niste zmožni doplačila za domsko oskrbo. V opozorilo – domska oskrba za dementno osebo v osrednji Sloveniji v domu upokojencev s koncesijo mesečno znese cca. 1.000 – 1.200 EUR.

Toliko na kratko.

New Report

Close