Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Družina z dvema očkoma iz cicibana – nepotrebno razburjanje – pravi problem so družine, kjer za otroke skrbi le mama

Družina z dvema očkoma iz cicibana – nepotrebno razburjanje – pravi problem so družine, kjer za otroke skrbi le mama

Se mi zdi zelo nepotrebno seznanjat javnost o družinah z dvema očkoma – pa s kakšno vnemo so temo pograbili vsi mediji – ker dosedaj je javnosti znana le ena taka, veliko jih pa zagotovo ni, morda nekaj deset.Te družine v slo ne predstavljajo problema – vsaj velikega ne.

Zanima me, zakaj se nihče ne razburja o številnih tipičnih slovenskih družinah – ki jih je zares veliko – to je mama sama z otroki, ki se poleg praktično celotne skrbi za otroke še z očetom bori, da bi vsaj preživnino redno plačeval. Pa še preživnine so tako bedno nizko odmerjene, da naj bo sodnike-sodnice sram. Tako veliko breme preživljanja in vzgoje otrok nosimo ženske in smo ponižno tiho, hvaležne, da vsaj uspemo za silo preživeti.

Zadnja sprememba zakonodaje in zamujanje (neizplačevanje) otroških dodatkov ter štipendij, znižanje socialnih transferjev s strani države bo v veliki meri prizadelo prav te družine – ali se bomo ženske sploh kdaj oglasile in povedale svoje težave???

Oglasite se tiste, ki vas je ta sprememba prizadela. Sama imam srečo, da so otroci že skoraj samostojni in na srečo za silo zaslužim, tako sem pač odpisala otroške dodatke. Ampak druge boste pa zdaj velike težje preživljale otroke. Dajte, povejte to javno. naj se sliši vaše mnenje!!

To je resen problem in sama osebno poznam vsaj 50 družin, ko ženska sama skrbi za otroka. Ocenjujem, da jih je v slo vsaj nekaj tisoč.

Žal pa novinarji še niso opazili tega problema – je morda preveč pogost in običajen? Ali smo ženske preveč tiho?

Kdaj se bo država zganila in bolj sistematično začela reševati ta problem – prvi korak je določevanje realnih preživnin in najti način, da se redno plačujejo.

Žal pa poznam tudi več “skrbnih” očetov izvenzakonskih otrok tudi, ki so v skrbi, da ne bi svojemu otroku kaj preveč dali, prepisali svoje premoženje na ženo ali pa pustili redno službo, samo da niso plačevali preživnine. Ironija je, da se med njimi še kakšen dober kristjan najde, ki je vsako nedeljo pri maši. Fuj, grdobe!

Se čisto strinjam z napisanim. Če poznaš kakšnega novinarja ga pokliči in naj naredi članek. Mislim pa tudi, da bi morali pritisniti na sodišča.
Čeprav se mi zdi problem tudi v otroških dodatkih, štipendijah, ki so socialni transfer in marskikatera ženska rajši pristane na nižjo preživnino, da potem dobi višji transfer, ki je vsaj ziher, medtem ko preživnina ni. Če pa bi tadva prejemka bila univerzalna, te dileme ne bi bilo.
Ne vem, kdaj bo slovenskim moškim kapnilo, da so dolžni preživljati svoje otroke.

Nikomur ne bo kapnilo. Žal. Sama skrbim za tri šolarje. Do denarnih problemov sploh še nisem prišla, ker trenutno sodnim mlinom dokazujem, da pijan oče nima pravice do stikov z otrokom, kaj šele, da bi jih vozil okoli v avtu. Njegov odvetnik pa zna spraviti skupaj samo to, da če jih ne sme videti tudi preživnine ne bo plačeval. Da bi ga pa kdo nagnal na zdravljenje (z veseljem bi mu dovolila stike, če bi bil trezen) se pa itak ne more zgoditi.
joj res sem prekleto sama za vse, tako da sploh nimam časa o prežćivnini razmišljati , je toliko drugih stvari. Res pa je, da bogu hvala zaslužim dovolj za moje tri črvičke. Ampak verjamem, da se bo vse uredilo.
In ja, če bi se mi kaj zgodilo, raje vidim da moje otroke posvojijo trije!! ne dva homoseksualca, ki se imajo radi, kot da za njih skrbi pijan nasilen oče.

nova
Uredništvo priporoča

Sva na istem. Kar se stikov tiče otrok h očetu ne pustim, sodišče prve stopnje je odločilo, da oče lahko vozi otroke domov (cca. 50 km v eno smer). Jaz sem se pritožila, sedaj je višje sodišče pritožbi ugodilo in vrnilo na prvo stopnjo v ponovno sojenje. Kdaj bomo na vrsti pa samo bog ve. Vmes me je oče prijavil večkrat za odvzem mladoletne osebe, tožilec je ovadbe zavrgel. Oče dolžen enih 4.500 eur, prijavila sem ga na policijo, dala izvršbo,… katastrofa v glavnem. Sicer pa sta po zakonu pravica do stikov in pravica do preživnini ločeni pravici in plačilo preživnine ne more pogojevati s stiki. Vprašaj odvetnika kje je diplomo iz prava kupil, če tega ne ve.

Sva na istem. Kar se stikov tiče otrok h očetu ne pustim, sodišče prve stopnje je odločilo, da oče lahko vozi otroke domov (cca. 50 km v eno smer). Jaz sem se pritožila, sedaj je višje sodišče pritožbi ugodilo in vrnilo na prvo stopnjo v ponovno sojenje. Kdaj bomo na vrsti pa samo bog ve. Vmes me je oče prijavil večkrat za odvzem mladoletne osebe, tožilec je ovadbe zavrgel. Oče dolžen enih 4.500 eur, prijavila sem ga na policijo, dala izvršbo,… katastrofa v glavnem. Sicer pa sta po zakonu pravica do stikov in pravica do preživnini ločeni pravici in plačilo preživnine ne more pogojevati s stiki. Vprašaj odvetnika kje je diplomo iz prava kupil, če tega ne ve.[/quote]

vem Jalur, da sva na istem, te velikokrat berem, včasih me zamika, da bi te spoznala, ker imaš čisto iste štorije.
Tudi odvetnika sem podučila, da nima pojma, pa vsakič slišim da žalim sodišče….
Mene pa sistem žali, da moram jaz dokazaovati stvari, ki bi morale biti urejene po uradni dolžnosti, da jaz tratim denar in čas, ko bi lahko ta čas bila z mojimi tremi, ki me rabijo in so sami kadar me zaradi takih oslarij ni doma.
A ne bi mogli zakonsko urediti, da vsak, ki je pijan zganjal nasilje nad družino izgubi pravico do stikov razen če ne dokaže, da se je pozdravil, poiskal terapijo, ….. Pa naj on dokazuje in zgublja energijo. Ne, on še na razprave ne hodi. Matr mu.

Jaz sem prejšnji dan ostala brez denarja, gospod je rekel, da ne bo dal preživnine. Flegma sem mu rekla, da nimam otrokom kaj dat za jest, naj pride in si jih odpelje… za vedno. Mu bom vse spakirala… obleke, šolske potrebščine, tudi postelje, če nima, lahko dobi. Je znoru… ker on nima primernega okolja za imet otroke. Saj bi morala vedet, da on jih ne more imet… Mu razlagam, da ima dovolj veliko stanovanje (približno tako veliko, kot naše, pa nas je 5 not živelo), šola in vrtec, ZD,… blizu. Se je z vsemi štirimi branil. Še isti dan je poslal celih 50 eur preživnine. Kolikor je frajer, toliko neumen pa spet ni, da ne bi vedel, da je z otroci delo. En vikend (oz.32 ur skupaj) je eno, vsak dan pa drugo. Sem mu ponujala uradno skrbništvo in enako preživnino kot jo ima on za plačevat. Na sodišču bo pa jokal, ker otrok ne pustim k njemu. Imam pa pisno od njega, da on otrok ne more imet. Meni je itak jasno, da je njemu gostilna pred otroci in jih nikoli ne bi vzel, zato se lahko tako špilam.

A veš, da jaz se pa ne upam. Moj je tako žleht, da bi jih vzel in za njih seveda ne skrbel ampak misel na mastno preživnino bi ga lahko premamila. Sej otroke bi že pol njegova mama, sestra pitaj boga kdo pedenal. A veš uradno nima dohodkov in premoženja, za preživnino se lahko samo obrišem pod nosom. Ampak on bi zahteval visoko preživnino glede na moje dohodke. Uf ne bi upala.
Ej in kaj je v zraku? Tudi jaz sem prejšnji teden ostala brez ficka. Dobesedno. Sem si 100 evrov morala pri sosedi sposodit, da je blo za mesečno, kruh in mleko. No sedaj je bila že plača bogu hvala.

Lepo bodi Jalur

Se pridružujem ! Ostala brez prebite pare. S hčerko srednješolko,ki ima 143 eur štipendije in 250 eur preživnine od bivšega moža, pri katerem sem bila zaposlena 20 let in me je ob ločitvi vrgel na cesto.
Delitev premoženja se na sodišču vleče 5 leto, en kup preloženih obravnav zaradi njegovega izmikanja in dobro podmazane odvetnice.
Zdaj dela na tem, da me spravi iz bajte, ki sva jo skupaj gradila, s hčerko ali brez, briga ga.
Prej je preživnino nakazoval, tik po hčerkini polnoletnosti je začel zajebavati, ker ve, da ga ona ne bo kar jutri ovadila. Ker se ga boji, tako kot sem se ga jaz vsa leta. Denarja pa ima dovolj, firmo, plačo za zaposlene in za svojega partnerja. Ja, vsa leta je skrival, da je gej, ker mu v obratni smeri oče nikoli ne bi prepustil podjetja. Na sodiščih pa joka, kako je največji bošček in kako se zaradi obilice dela ni nikoli mogel ukvarjati z otroki in kako je vse sam prigaral… In žanje simpatije, jaz pa sem največji zmaj, ko sem ga 20 let stregla spred in zad, delala v firmi po 12 ur z otrokom v naročju itd.
Iskanje službe, kup zavrnjenih prošenj!
Po novem mi ne pripada DSP in to je to. Konec neke zgodbe o (ne) uspehu..

mah sej ne vem, če je dobro to pisat, ampak če je tip gej imaš pa ja močno orožje v rokah. če si brez dela imaš tudi cajt. jaz bi takemu tako posvetila, da bi obžaloval vsako zlobno dejanje proti meni. a ti ne moreš začet razlagat na sodišču, da si ga našla s skupnim prijateljem, da denar zapravlja za homiče po internetu, pa prijateljem, žlahti in vsem ostalim malo to razloži.

Bi morale začet kako civilno iniciativo, drugače se ne bo nič spremenilo. Jaz sicer ne morem it paradirat pred parlament, ker niti za avtobus do Lj nimam ;(. Drugače pa sem za akcijo.

mah sej ne vem, če je dobro to pisat, ampak če je tip gej imaš pa ja močno orožje v rokah. če si brez dela imaš tudi cajt. jaz bi takemu tako posvetila, da bi obžaloval vsako zlobno dejanje proti meni. a ti ne moreš začet razlagat na sodišču, da si ga našla s skupnim prijateljem, da denar zapravlja za homiče po internetu, pa prijateljem, žlahti in vsem ostalim malo to razloži.[/quote]

Sodišča RAZLOGI za razvezo ne zanimajo!

mah sej ne vem, če je dobro to pisat, ampak če je tip gej imaš pa ja močno orožje v rokah. če si brez dela imaš tudi cajt. jaz bi takemu tako posvetila, da bi obžaloval vsako zlobno dejanje proti meni. a ti ne moreš začet razlagat na sodišču, da si ga našla s skupnim prijateljem, da denar zapravlja za homiče po internetu, pa prijateljem, žlahti in vsem ostalim malo to razloži.[/quote]

Sodišča RAZLOGI za razvezo ne zanimajo![/quote]

nisem mislila v tem smislu, če se revež dela siromaka na sodišču, lahko avtorica tam načne njegov ugled, da o širši okolici ne govorim. pa nimam nič proti homičem, imam pa proti takim hinavcem.

V naši družbi se vedno ukvarjamo z rečmi, ki v bistvu nikomur ne škodujejo.Tako, dva očeta ali pač dve mami, v tem na vidim nič slabega.To so lahko zelo ljubeči starši.Zakaj bi se jaz ali mi ukvarjali s tem.Kajti moje mnenje je to, da so oni lahko boljši starši od dveh, ki sta različnega spola, pa v bistvu niti nista prava starša.Poznamo zelo veliko zlorab otrok, prav v tej”normalni družini”.Zato bi se mogli ukvarjati s takšnimi težavami in pomagati tem otrokom, ki jih lastni starši zlorabljajo, pogosto se zlorabe končajo s smrtjo otroka.Kaj pa sedaj mislite vi vsi, ki ste proti homoseksualcev in posvajanju otrok? Osebno poznam primer, trpinčenega in ubitega otroka, zgodil se je v mojem mestu.Nihče ni storil čisto nič, da bi tega otroka rešil.Bili pa so “normalna družina”.Res je, da bo mogoče otrok trpel, kajti verjetno ga bodo žalili zaradi tega, vendar tudi to je po mojem nič, saj žalijo tujce,Rome,debele,črne itn – vendar vse to počnejo nerazgledane osebe.Tako pač je v življenju.Zato naj imajo istospolni pravice, ki jih imamo drugi.


Spet ista pesem!
Primerjanje najbolj neprimerne družine z idealno homoseksualno. A morda v homoseksulani družini se pa take stvari ne bodo dogajale?
Če se govori, da so zveze popolnoma enakovredne, to pomeni,da se bo v enakem procentu to dogajalo tudi v takih družinah!

Glede enostarševskih družin pa predlagam, da se ppravi zakonodaja na tem podroju da:
se dvignejo preživnine na realno raven
da se upošteva žlja (potreba) otroka, ne pa da ga institucije želji razsekati na pol (pol časa pri očetu, pol pri mami), pri čemer se v večini primerov, ki jih jaz poznam, oče ne ukvarja z otrokom in se otrok počuti obupno tam, mama pa ne more nič narediti!

Se strinjam s teboj Samostojna 50+!

Jaz sem se znašla v situaciji, ko je biološki oče izginil še preden sem rodila, nato se je pojavil čez eno leto, ko pa sem mu omenila priznanje očetovstva in plačevanje preživnine, pa je okamenel in začel besno skakati.

Glede samega dejstva, da sem mati samohranilka se ne morem pritoževati. Zelo rada skrbim za hčerko, se z njo igram, kupujem ji itak toliko kot bi živela na dvoru. Zelo je dobrosrčna, igriva in sploh mali cuker. Pomagata mi moja starša in to zelo veliko. Skratka, neke stiske zaradi tega ne čutim. Se mi pa obnašanje biološkega očeta zdi precej neprimerno in do neke mere kar žaljivo.

Punce, moram reči, da sama na srečo nimam take izkušnje, imam namreč krasnega moža (6 let poročena) in čakava tretjega otroka. Sem pa skočila na vaš forum, da bi videla, ali je res tako fajn biti ločen in samohranilec. Sem namreč malo gledala argumente za in proti novemu zakoniku, da bo odločitev res prava. No, in presenetila me je kampanija ZA, saj v svojih reklamah predstavljajo kako je fajn in idealno biti ločen in samohranilc, da bi bi si človek kar zaželel kakšne ločitve (na srečo nisem tako labilna). Moji starši so se ločili, pa moram reči, da nikomur ni bilo prijetno, prej travmatično, tako nama s sestro, kot njima. Sedaj pa vidim, da tudi ve ne uživate preveč v svoji situaciji (upam, da se vam stanje čimprej izboljša in da doživite nekoč tudi pravo partnersko ljubezen). No, če ima katera čas, naj si ogleda ti dve reklami – sta čisto kratki. Res me zanima vaše mnenje, saj poznate to realnost. Se vam zdi primerno takole reklamirati ločitev. Je to res za otroke nekaj najboljšega (pa pustimo to, da je bolje biti ločen kot porečen z norcem). Ne bi bilo morda bolje, da bi skušali preprečevati, da do tega pride in pomagati tistim, ki so že v tej godlji. Skratka, dokler po takole prepričanje, da je biti ločen – vsaj parkrat FUL IN se vam res ne bo dobro pisalo.
Evo, še lika za reklamici:
http://www.youtube.com/watch?v=55oILT6q2Y8
http://www.youtube.com/watch?v=YGP4AuQpD8A

Za mamammamaao

Še nisem zasledila, da bi kdo delal reklamo za ločitev. To je vedno boleč proces in skrajni izhod.

Ampak če je zakon mrtev, potem človeku ne kaže drugega kot da se loči. Takrat je ločitev najboljša odločitev, karkoli drugega je slabše. Čeprav je najboljša, vseeno boli.

Potrkaj po lesu, da imaš dober zakon – dobrega moža in skrbi za to, da vama ostane odnos dober in živ. Nimajo vsi ljudje te sreče.

Če pa je zakon slab in klinično mrtev, je pa boljše postati spet samski. Neprimerljivo, kljub večjemu obsegu dela za otroke in večjim stroškom. Mir je zlata vreden.

Pa še to – ločitev ni enaka ločitvi – če se človek loči kulturno, če se starša med sabo dobro sporazumeta, kako bosta skrbela za otroke, potem je ločitev zanje mnogo manj boleča in obratno, če se prepirata, če nista sposobna dogovora, je lahko za otroke strašno.

ja pa še to – ne ločujejo se samo labilni ljudje, pravzaprav labilni ljudje velikokrat zelo dolgo ostajajo v slabih zakonih. Tudi za ločitev je treba imeti pogum in veliko stabilnosti, saj se lahko opreš samo nase.

In še – ločitev je čisto zasebna in osebna odločitev, ne vem, zakaj jo povezuješ s tem zakonikom – zaradi novega družinskega zakonika ne bo niti ene ločitve več ali manj – zakonodaja ima po moje samo to vlogo, da sledi življenju in da ureja odnose med ljudmi v situacijah, ki jih prinaša življenje. Vloga družinskega zakonika se mi zdi pomembna zato, da ščiti interese otrok v primerih, ko se starši slabo dogovarjajo ali kdo od staršev čisto odpove in v dogodkih, ki jih prinese življenje npr. smrt starša..

Punce, moram reči, da sama na srečo nimam take izkušnje, imam namreč krasnega moža (6 let poročena) in čakava tretjega otroka. Sem pa skočila na vaš forum, da bi videla, ali je res tako fajn biti ločen in samohranilec. Sem namreč malo gledala argumente za in proti novemu zakoniku, da bo odločitev res prava. No, in presenetila me je kampanija ZA, saj v svojih reklamah predstavljajo kako je fajn in idealno biti ločen in samohranilc, da bi bi si človek kar zaželel kakšne ločitve (na srečo nisem tako labilna). Moji starši so se ločili, pa moram reči, da nikomur ni bilo prijetno, prej travmatično, tako nama s sestro, kot njima. Sedaj pa vidim, da tudi ve ne uživate preveč v svoji situaciji (upam, da se vam stanje čimprej izboljša in da doživite nekoč tudi pravo partnersko ljubezen). No, če ima katera čas, naj si ogleda ti dve reklami – sta čisto kratki. Res me zanima vaše mnenje, saj poznate to realnost. Se vam zdi primerno takole reklamirati ločitev. Je to res za otroke nekaj najboljšega (pa pustimo to, da je bolje biti ločen kot porečen z norcem). Ne bi bilo morda bolje, da bi skušali preprečevati, da do tega pride in pomagati tistim, ki so že v tej godlji. Skratka, dokler po takole prepričanje, da je biti ločen – vsaj parkrat FUL IN se vam res ne bo dobro pisalo.
Evo, še lika za reklamici:
http://www.youtube.com/watch?v=55oILT6q2Y8
http://www.youtube.com/watch?v=YGP4AuQpD8A%5B/quote%5D

ne vem no…dala si dva primera kjer glasnika razpad družine smatrata kot povsem normalen proces partnerske zveze….”eh pa kaj če me je oplodil, ko jebe otroke in njih čustva, bodimo sebični, važno daje nam lepo” stil……..in se strinjam, v bistvu sta oba videa neka reklama za ločevanje , Rožejev pa seže še malo dlje….imata se rada, sproducirata otroka, se naveličata en drugega, gresta narazen, si privoščita z drugimi še kakšnega otroka….mater vola, pa mi ja degradiramo na nižje ravni, na revni živali ki se parijo vsepovprek, skrb za lastno potomstvo jim pa dol visi…..resne partnerske zveze so po logiki teh videov passe…..


@samostojna
50+…….tale dva videa postavljata novo normo, da je skakanje iz zveze v zvezo z otroci nekaj normalnega………pravilo pač, tisti, ki pa bodo poskušali in imeli normalno partnersko zvezi z vzponi in padci pa so nazadnjaški in kaj te vem kaj še vse

Se strinjam, da če ne gre ne gre, sem dala to skozi, ampak menjavanje partnerjev v stilu menjavanja spodnjih gat, če imaš otroke, pa zame ni lih normalno….kje za boga milega so pa tu pravice otrok?

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Papir vse prenese. Drugo je, kaj se dogaja v praksi na sodiščih. Tudi ZZZDR naj bi ščitil interese otrok. Na sodiščih pa je druga zgodba. Samo primer: sodnica je ob določanju preživnine jasno in glasno povedala, da se tisti stavek iz ZZZDR, da naj bi otroci po ločitvi obdržali (vsaj približno) enak standard, kot so ga imeli prej, v praksi ne uporablja. Sedaj mi životarimo, očetu se je standard dvignil z dnem, ko sva šla narazen. Pa primer očeta, ki je šel v zapor, ker ščiti otroka. Jaz sem v podobem postopku sedaj. Varnost otroka je za sodišče na zadnjem mestu, na prvem je pravica staršev (ne otrok) do stikov. Pred leti je vil v prekmurju primer, ko so dali otroka v bolnišnico na drugi konec slovenije (v zavodu ni bilo prostora), ker se starša nista dogovorila glede skrbništva, želje otroka niso opoštevali. Kje je tu kaka pravica otroka?
Noben zakon sveta ne more spremenit slaboumja odraslih.

Ja Jalur ne glej tako črnogledo, že itak me želodec boli ko samo pomislim na naslednjo obravnavo. In ko samo pomislim, da imaš samo prekleto prav.
Poslušam otroke, ki se krohotajo v sosednji sobi,v miru smo pojedli kosilo, učili smo se. ZAkaj moram vedno znova na sodišče dokazovati, da od pijanega očeta pridejo objokani.
Da bi tudi jaz rada da imajo otroci stike z očetom in naj ga že nekdo nažene na zdravljenje.

New Report

Close