droge in vožnja z avtom

Mene zanima kako se meri kdaj je šofer pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Za alkohol vem, da je meja pri kateri lahko še voziš 0,05% alkohola v krvi. Kako je s tem pri mamilih? Sem slišal, da lahko THC ostane v telesu tudi en mesec. Ali to pomeni, da če si skadil en joint, da ne smeš voziti avta še 1 mesec, če ti toliko časa ostane THC v telesu? Ali so tudi tu postavljene kakšne meje, do katere količine je še dovoljeno vozit, nad to mejo pa ne, kakor je to pri alkoholu 0,05%?
Zanima me tudi ali extasy tudi zmanjšuje šoferjevo sposobnost za vožnjo in na kakšen način?
LP

Ko kot vozniki sedemo za volan moramo voziti v skladu z Zakonom o varnosti v cestnem prometu. Ta pa predpisuje, da ni dovoljena vožnja pod vplivom drog, pri alkoholu pa določa določeno koncentracijo alkohola v krvi, ki je še sprejemljiv za varno vožnjo.

Ko vas policisti ustavijo in posumijo, da vozite pod vplivom droge, lahko zahtevajo tudi, da grese na odvzem telesnih tekočin(urina in krvi) iz katerih se lahko v laboratoriju ugotovi prisotnost posameznih drog. V kolikor odkolonite test vam lahko odvzamejo vozniško dovoljenje. Testi so danes že toliko razviti, da se lahko ugotovi pod vplivom katere od drog ste vozili. Prisotnost drog pa se lahko ugotovi tudi iz las, kjer lahko kar za nekaj mesecv nazaj ugotovite, da je bil nekdo pod vplivom določene droge. Najdlje se da ugotoviti prisotnost THC in drugih metabolitov marihuane. No, tudi vožnja pod vplivom marihuane je prepovedana.

Po 118. členu Zakona o varnosti cestnega prometa “Voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu, niti ga začeti voziti, če je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo.”
Pod vplivom snovi iz prejšnjega odstavka je voznik, pri katerem se s posebnimi sredstvi, napravami ali s strokovnim pregledom ugotovi prisotnost takih snovi v organizmu.”, v to skupino pa spadata tako marihuana, kot ekstazi, vendar se ne meri količina, temveč je prepovedana slehrna prisotnost mamila v organizmu voznika.

Policist tako zoper voznika za katerega sumi, da je pod vplivom mamil, odredi strokovni pregled (izvede se v zdravstvenem domu), kjer vozniku odvzamejo urin ali/in kri, v kateri ne smejo najti PRISOTNOSTI nobenega prepovedanega mamila.
Posledica odklonitve strokovnega pregleda je odvzem vozniškega dovoljenja, posledica ugotovitve prisotnosti prepovedanih substanc v organizmu pa je po tem zakonu kazen v višini od 90.000 SIT in 5-7 kazenskih točk + stroški pregleda, ki so po mojih informacijah okrog 85.000 SIT.
To pomeni, da ima zavrnitev pregleda hujšo posledico, kot če na test greš.

Policisti te bodo na pregled odpeljali s službenim vozilom, če bo zdravnik imel občutek, da nisi sposoben za nadaljnjo vožnjo (predvsem, da nimaš kooradiacije gibanja), ti bodo za 24 ur odvzeli vozniško dovoljenje. Ne glede na zdravnikovo mnenje, pa te policisti niso dolžni odpeljati nazaj do tvojega vozila. Če bodo slabe volje, boš torej šel peš:)

Če v tvojem organizmu niso bile najdene nobene prepovedane substance, boš od inštituta za sodno medicino v treh dneh dobil pošto, da je bil vzorec negativen. Če v treh (delovnih) dneh pošte ne dobiš, lahko čakaš, da prideš na vrsto pri sodniku za prekrške.

Drugače povedano to pomeni, da po pokajenem jointu ne smeš za volan tako dolgo, dokler je v tvojem organizmu moč najti kanabinoide, torej THC. Koliko časa pa je tovrstne substance moč ugotoviti, pa je odvisno od posameznika (prehrana, aktivnost, …), zagotovo pa 2 tedna. Ker nisem zdravnik, zato dam roko v ogenj samo za pravni del tega odgovora.

Zanima me, če imate podatek, koliko takih pregledov sploh opravljajo policisti. Namreč. Živim v okolišu, kjer je zbirališče raznih “konuzmantov”… Policija ima obhode.. vendar se teh pregledov ne poslužujejo. A je to predrago? Ali kaj drugega?
LP, Sasha

No policija naroči te preglede, saj jih lahko izvede le ustrezno opremljen laboratorij po ustrezno odvzetem biloškem materialu(krvi in urina), kar lahko naredi le zdravnik ali za to usposobljena medicinska sestra oziroma zdravstveni tehnik.
Največrat pa osebe, ki so pod vplivom mamil ne priznajo tega in niti nočejo na odvzem krvi in urina, zato jih v skladu z zakonodajo policisti obravnavajo, kot uporabnika droge. Običajno dela to policij ob posebnih akcijah. Take akcije so bile zelo znane mna cesti med Izolo in Koprom po znanih Rave partijih v diskoteki Gavioli

To z drogami in policisti je v naši državi hecna stvar. Velikokrat ne delajo strokovnih pregledov, ker to res stane, v kolikor osumljenca ne obtožijo, ker v tem primeru vse stroške krije mislim da državni proračun. Problem je večji tam kjer policisti neomejeno delajo take preglede in to le zato, ker so obsedeni s tem, da bodo iztrebili vse “hašišarje” in se s še posebnim užitkom spravljajo na uživalce marihuane, ker ostali so tako ali tako že odpisani. Lahko sta v neki policiski enoti samo dva taka obsedenca, njihovi nadrejeni pa to tolerirajo. Jaz živim v takem okrožju, dokazano to vem. V vsakem primeru je bolje, da greste na strokovni pregled, potem pa je v vsakem primeru najbolje, da se pred sodnikom za prekrške pojavite z odvetnikom!!!Mimogrede, tudi te stroške krije država, vkloikor vas spoznajo za nedolžne.
V vsakem pogledu pa je najbolje da ne vozite pod vplivom nobenih drog, poživil in podobnih substanc-to pa je najboljša preventiva.

Seveda bi bilo sedaj nepravično če bi obsojali policiste, ker delajo dosledno svoje delo. Policisti delajo v skladu z zakonom in pravili, ki smo jih sprejeli v parlametu, ko so naši polsanci sprejemali različne zakone.

Verjetno je prav, da pogledamo predvsem, kaj lahko mi naredimo, da ne bi vozili pod vplivom drog in ogrožali ostale udeležence v prometu.

Strinjam se z vami, da je najbolje in najbolj varno voziti brez drog, kajti vse droge praviloma vplivajo na sposobnost posameznikov za vožnjo z avtomobilom.

Seveda bi bilo sedaj nepravično če bi obsojali policiste, ker delajo dosledno svoje delo. Policisti delajo v skladu z zakonom in pravili, ki smo jih sprejeli v parlametu, ko so naši polsanci sprejemali različne zakone.

Verjetno je prav, da pogledamo predvsem, kaj lahko mi naredimo, da ne bi vozili pod vplivom drog in ogrožali ostale udeležence v prometu.

Strinjam se z vami, da je najbolje in najbolj varno voziti brez drog, kajti vse droge praviloma vplivajo na sposobnost posameznikov za vožnjo z avtomobilom.

lana je pisal/pisala:
>
> To z drogami in policisti je v naši državi hecna stvar.
> Velikokrat ne delajo strokovnih pregledov, ker to res stane,
> v kolikor osumljenca ne obtožijo, ker v tem primeru vse
> stroške krije mislim da državni proračun. Problem je večji
> tam kjer policisti neomejeno delajo take preglede in to le
> zato, ker so obsedeni s tem, da bodo iztrebili vse
> “hašišarje” in se s še posebnim užitkom spravljajo na
> uživalce marihuane, ker ostali so tako ali tako že odpisani.
> Lahko sta v neki policiski enoti samo dva taka obsedenca,
> njihovi nadrejeni pa to tolerirajo. Jaz živim v takem
> okrožju, dokazano to vem. V vsakem primeru je bolje, da
> greste na strokovni pregled, potem pa je v vsakem primeru
> najbolje, da se pred sodnikom za prekrške pojavite z
> odvetnikom!!!Mimogrede, tudi te stroške krije država,
> vkloikor vas spoznajo za nedolžne.
> V vsakem pogledu pa je najbolje da ne vozite pod vplivom
> nobenih drog, poživil in podobnih substanc-to pa je najboljša
> preventiva.

Strokovnih pregledov kar povprek ne delajo, ker to stane. Največkrat samo zagrozijo, da te bodo peljali na strokovni pregled, če ne priznaš in da je to dražje, in boš plačal kazen in še pregled, pa se ponavdi tisti premisli in kar prizna, da je pod vplivom thc in to podpiše. Dostikrat, pa policisti ne odrejajo pregledov tudi če so prepričani, da bi bil rezultat pozitiven, ker pregled dosti stane, če je tisti nezaposlen in nič nima, mu pa tudi nimajo kje vzet in gre spet iz proračuna. Raje probajo z grožnjo, da bi prekršek priznali. Če pa tisti ne popusti grožnjam, ka pa spustijo, če ima srečo.

Torej sam osebno menim, da je bolje kot iskati rešitve kako se izogniti policistom, razmisliti o tem ali je res prav, da se ljudje vozijo zadeti v avtu. Sam sem videl mnogo mladih ljudi, ki so grdo nstradali v prometu. Verjetno smo postali že popolnoma neobčutljivi na morijo na cesti. Ej ljudje preko 300 jih umre letno samo v pločevini, da ne govorimo o vseh tistih ki preživijo in imajo trajne posledice in so kasneje tudi invalid, tudi taki na vožičku. Prevozil sem že nekajkrat Evropo po dolgem in po čez. Verjemite mi, da imam mnogo izkušenj z vožnjo in z vso resnostjo lahko rečem da kakršna koli droga in cesta pač ne gresta skupaj. Vsakič ko sedete zadeti za volan reskirate mnogo in to ne samo vi, riziko prenašate na vse udeležence v prometu v tistem trenutku ko jih srečujete.Torej ne drog v avto. Če jih že uživate potem ne vozite in ne ogrožajte sebe in drugih.

Milan . Praviš, da preko 300 ljudi letno umre v avtu. In kaj je narejeno, da se to prepreči? Ja uvedli so drastične kazni. recimo 5000 sit ti vzamejo, če si pozabil izpit doma. 25000, če si na avtocesti vozil po voznem pasu v nasprotno smer, 90000, če si pozabil podaljšati vozniško dovoljenje. Pred leti, so ob sprejemu novega prometnega zakona obljubljali, da se bo število nesreč zmanjšalo, ampak čudno, da se pa zavarovalnine za avtomobile pa niso zmanjšale, tako kot bi človek pričakoval glede na manj nesreč in s tem škode na avtomobilih. Človek nehote dobi vtis, da sta zakon in policija namenjena predvsem polnjenju proračuna in ne večji varnosti.

No ja, samomorov je pa 2x toliko kot mrtvih na cestah pa nikome ništa.

ja seveda da thc ostane v tebi tudi če ti en joint skadiš ker je to prepovedana supstanca pa tudi če lažja vendar če te enkrat zasačijo te pošlejo na testeranje pokaže da imaš v sebi thc in kaj napišejo da se drogiraš in ode tebi vozniška in pri njih boš v računalniku kot zasvojenec s prepovedanimi supstancami drogami po domače

A ni noro, da na podlagi tega te kaznijo? Če thc ostane tolk časa v telesu, najebeš, pa čeprav nisi že dalj časa kadil in sploh vozil tako? Kje je tu pravičnost? Kje za vraga? sploh pa je zadet dobro voziti, razen, če si preveč zadet.

Razložite mi to pravičnost in kje bi se to dalo korigirati na logično zadevo? Kje, Milan?

Baje je v Avstriji tako, da imajo določeno do katerega dneva je kajenje marihuane oz. da je thc še v tebi kaznivo dejanje. Po tisti meji pa več ni kaznivo. Ali pa imajo kakšno drugo mero. Mogoče jakost thc-ja.

To se mi zdi potem že bolj milejša kazen na tem področju (da si + na travo, kar si skadil pred 5 tedni).

Kaj menite?

lol

Kako te bodo pa testirali ce vozis pod vplivom gobic? (psilocybin je najbolj pogost, drugac je pa veliko drugih vrst… ).

In ce ne morejo to ugotovit, kako bo policist oz. pristojni za te zadeve reagiral, ce z analizo krvi ne najde nobene prepovedane snovi, vedenje se mu pa zdi sporno?

🙂

p.s. katastrofa za moderiran forum, kam smo prsli…

Človek, Oseba najbolj testira sam sebe takrat, ko se zaleti v zid in (če preživi) ostane invalid, ko ob njem zgubijo življenje njegovi bližnji, ko povozi nedolžnega otroka, ko ima na prvi šipi od avta kri nedolžne osebe, ko je sam v krvi, v strahu, se ves trese od groze, ko se mu vse sesuje, ko zgubi telesno moč, da bi se sploh premaknil, ko več ne ve, kdo v resnici je…

Večjega “testa” od tega ni!
JE TOREJ VREDNO RAZMIŠLJATI O TEM KAKO, DA ME NE DOBIJO?
SLEJ ALI PREJ BOŠ NA VRSTI TI!
V teh dneh je zaradi pre močnega odmerka umrla mlada oseba, ki je živela sama ob materi…
SLEJ ALI PREJ BOŠ NA VRSTI TI!
V različnih medijih vidimo, slišimo, … kako je na nitki življenje sin, hči …
SLEJ ALI PREJ BOŠ NA VRSTI TI!
Na vrti za kaj- za kakšno življenje odločaš – izbiraš TI!
Le spomni se, da je v tebi ogromno dobrega (kar koli in kakor koli je bilo do danes, do tega trenutka), imaš možnost začeti znova, imaš možnost postati nov človek, imaš možnost postati vrhunski človek, imaš možnost, da se razvijaš, razvijaš podobno kot iz želoda mogočni hrast.
Saj veš. želod je tako majhen a v njem se skriva mogočni hrast. Se počutiš, se vidiš majhnega?

ODKRIJ V SEBI TO, KAR JE MOGOČNO, KAR JE PRESEŽNO IN TO RAZVIJAJ.
EJ, ZA LET SI USTVARJEN, toda ne v omami, ampak v realnosti, v osvobojenosti…

JOJ, KAKO ZELO TI ŽELIM, DA OKUSIŠ TA NOTRANJI, RESNIČNI, TRAJNI MIR, TRAJNO RADOST, KI NE STANE NITI CENTA IN JE VREDNO!

LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe. ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

New Report

Close