Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Driska v nosečnosti

Driska v nosečnosti

Pozdravljeni.

Noseča sem 23 6/7 in me zanima, ali vpliva driska na plod. Namreč tašča ima drisko že 3. dan, tast pa jo je imel danes 1. dan, tako da mislimo, da gre mogoče za kakšno virozo. Zato me zanima, ali lahko to, če bi jo tudi jaz dobila, kaj vpliva na nosečnost oz. plod?

Me pa še zanima, ker veliko počivam, ker imam narejeno cerklažo in opažam od približno 20. t, da če ležim na levem boku, da se mi omrtvi pod levo dojko, kot da teža maternice pritisne na kak živec. A je to kaj narobe?

Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni.

Teja

običajne driske na nosečnost ne vplivajo, ker povzročitelj ostane v črevesju. Edini možni vpliv na nosečnost bi lahko imela huda dehidracija s porušenjem elektrolitskega ravnovesja, za kar pa se enostavno poskrbi s primerno hidracijo.
Zakaj vam mrtvi področje kože pod levo dojko sicer ne vem, vendar to zagotovo ni nič nevarnega. Verjetno gre za pritisk nečesa na kožni živec tega področja. Skratka, nič resnega.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni!

Sem v 18 tednu nosečnosti. Zaradi mišičnih krčev sem pred parimi dnevi vzela tablete magnesol (1/dan), poleg tega jemljem še elevit. Magnesol sem vzela 2 dni zapored. Od takrat je iztrebljeno blato v tekoči obliki (1 krat na dan), ker sem se ustrašila predoziranja magnezija, sem prenehala jemati magnesol 2 dni nazaj. Vendar pa je blato še vedno tekoče. Drugače se počutim vredu, brez vročine, slabosti, črevinčenja, ipd.
Mislite, da bi bilo dobro obiskati os. zdravnika, ali naj počakam še kak dan?

Hvala za odgovor in LP.

sPOŠTOVANI,

Z MAGNEZIJEM SE NI MOGOČE ZASTRUPITI, DOKLER GA JEMLJEMO PER OS. rES IMA LAHJKO STRANSKI UČINEK POSPEŠENE PREBAVE, VENDAR LE, DOKLER SE GA VNAŠA. dOMNEVAM TOREJ, DA GRE PRI VAŠI DRISKI ZGOLJ ZA NAKLJUČNO SOVPADANJE Z JEMANJEM MAGNEZIJA. čE SE DISKA V TEDNU DNI NE POMIRI, PRIPOROČAM OBISK ZDRAVNIKA.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

Sem v 7-8 tednu nosečnosti. Moj problem je v tem, da imam že četrti dan precej močno drisko,predvidevam, da je ta posledica hrane. Blato je popolnoma tekoče in bolj rumene barve. Na wc grem večkrat na dan tudi do 10X ali več. Občasno mi je tudi slabo. Zanima me, če lahko tablete linex vzamem normalno po navodilih proizvajalca, ali bi lahko bile škodljive za otroka. Prosim vas tudi za nasvet s čim si še lahko pomagam, sicer pijem kamilični čaj in danes sem začela jesti suhe borovnice. Na prvem pregledu pri ginekologu še nisem bila, imam ga čez štiri dni.

Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

pri akutnih težavah s prebavili kamilice niso dobra izbira, ker dražijo k slabosti in povzročajo celo bruhanje. Vse ostalo, kar navajate, tudi linex, so v redu, zlasti pa je pomembna hidracija.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Sem v 6-7 tednu nosecnosti. Do sedaj mi ni bilo pretirano slabo, le mogoce zelo rahlo pa se to najbolj v prvih dneh ko sem izvedela za nosecnost. Vceraj sem dobila tekoco drisko in mocno sem bruhala celo popoldne. Zvecer me je mrazilo, vendar si temperature nisem mogla izmeriti. Sumim, da je bila kriva voda, ki sem jo pila dan prej, ker je bila zelo cudnega okusa poleg tega pa je prisla iz sumljivega vodovoda. Naj pa se omenim, da me je kaksno uro pred zacetkom tezav z drisko in bruhanjem picil tudi obad. Danes driske ni vec, tudi na bruhanje mi vec ne gre, so se mi pa pojavili rdeci fleki, ki so pravzaprav strnjeni v en vecji flek, ki ima pikcasto zabrisane meje. Fleki oz flek se nahaja povsod med in pod prsmi in mislim da tudi na spolovilu. Zanima me ali je glede na opisano mozno, da sem se okuzila s kaksnim od virusov, ki bi lahko skodil plodu oz ali bi lahko slo za virus v krvi.

Poleg tega pa me zanima se ali je normalno, da mi je bilo na zacetku nosecnosti rahlo slabo sedaj pa skoraj ne vec. Prsi imam se vedno povecane, vendar niso vec kaj dosti obcutljive. Ali je mozno, da je to povsem normalno ali je bolj verjetno da je plod odmrl. Za mano je namrec ze en ss v petem tednu.

Za odgovore se vam najlepse zahvaljujem!

Spoštovani,

simptomi motene prebave sicer res kažejo na možnost okužbe z vodo, ampak glede na to, da je vse minilo, mislim, da je bilo zgolj prehodno. Kam bi dal podatek o izpuščajih, ne vem, ampak v sliko zastrupitve oziroma okužbe z vodo mi ne gredo. Nosečnost zaradi omenjenega ne bi smela biti ogrožena, kaj se z njo dogaja pa seveda ne vem in bi to lahko preverili le z UZ pregledom, ki pa ni nujen in lahko počaka na redni obisk pri ginekologu.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Pišem vam v zvezi z vprašanjem, ki sem vam ga postavila zgoraj. Danes sta se driska in slabost ponovili, omenjeni fleki med in pod prsmi pa skoraj izginili. Slabost za enkrat še ni tako močna, kot je bila zadnjič, driska pa je ponovno povsem tekoča. Zanima me ali to kaj spremeni vaš odgovor na vprašanje ali je možno, da sem se okužila s kaksnim od virusov, ki bi lahko skodil plodu. Zanima me še, kaj mi svetujete, da ukrenem v zvezi z drisko.

Za odgovor se vam ponovno najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav!

se sicer strinjam, da bi po izboljšanju driske po zastrupitvi ponovitve ne pričakoval, ne bi pa vedel odgovoriti, za kakšne vrste morebitne infekcije bi lahko šlo, zato bo po mojem treba stopiti do splošnega zdravnika, ki vas bo po potrebi poslal naprej do infektologa.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Ponovno vam pišem v zvezi s težavami, ki sem jih opisala zgoraj. Danes sem še imela tekočo drisko, vendar sem šla na wc samo zjutraj. Včeraj sem bila pri osebnem zdravniku, ki me je na moj predlog napotil na infekcijsko kliniko. Tam so mi testirali KKS in CRP (ne vem kaj to pomeni). Po telefonu mi je zdravnica povedala, da je vse v mejah normale, ni mi pa znala razložiti, ali lahko ta zastrupitev, virus ali karkoli že povzroča težave z drisko in bruhanjem kakorkoli vpliva na zarodek. Rekla je da bodo to ugotovili ginekologi, ko me bodo pregledali. Rekla je tudi, da je driska lahko le posledica nosečnosti.

Zanima me ali lahko zastrupitev z vodo (predvidevam, da je bila kriva voda), ki se konča z bruhanjem in drisko, na kakšen drugačen način, kot je dehidracija, škoduje zarodku. Povsod namreč berem, da je še posebno v prvih tednih potrebno paziti kaj vnašamo v telo (oz da ne vnašamo strupov), ker lahko v tem času s najbolj škodujemo zarodku in mu pustimo trajne posledice. Kdaj se pravzaprav vidijo posledice, ki jih vnos strupov npr v 6. tednu povzroči zarodku?

Poleg tega pa me zanima še, kako vemo, da je prišlo do dehidracije. Danes zjutraj me je npr bolela glava. Ali je to že znak? Ali lahko škoduje tudi kratkotrajna dehidracija?

Najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav!

Spoštovani,

takole, kot sprašujete ne bo mogoče odgovoriti. Kaj vse pišejo in kaj se vse pojavlja na spletu, je nemogoče komentirati, ker je 99% tega 2kr neki”, solata brez vrednosti. vplivov najrazličnejših snovi na zarodek se ne da ugotavljati. Vse kar zmoremo je ugotavljanje res velikih odklonov v razvoju ob morfološkem pregledu, najprej pri okrog 12 tednih nosečnosti in nato še nekoliko natančneje pri okrog 20 do 23 tednih. Funkcijskih odklonov torej v delovanju organov, se ne da ugotavljati. Glavobol je eden od najbolj razširjenih in splošnih simptomov in ga seveda povzroča med drugim tudi dehidracija, ampak poleg tega še nekaj 10 drugih razlogov, zato ga raje ne bi povezoval z dehidracijo, če to ni zelo očitno.
Kaj je KKS ne vem, zato domnevam, da so na infekcijski kliniki delali DKS (diferencialno belo krvno sliko). Skupaj s CRP kaže na prisotnost bakterijske infekcije.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Oprostite ker vas ponovno nadlegujem z vprašanji. Driska se je umirila in slabost se je ustalila na normalno nosečniško. Dva dni sem jemala tablete lineks. Včeraj tako sploh nisem šla na veliko potrebo. Danes pa sem šla in blato je bilo belo! Seveda sem se spet ustrašila. Zanima me, če veste kaj bi to lahko bilo in ali je nevarno za nosečnost? Drugih težav trenutno nimam.

Poleg tega pa me zanima še če DKS skupaj s CRP kaže le na prisotnost bakterijske infekcije ali tudi virusne.

Za odgovore sevam ponovno najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav!

Spoštovani,

Medicine se takole po forumu ne da priučiti. Seveda lahko DKS kaže tudi na virusne infekcije, ampak daje drugačno sliko kot ob bakterijskih infekcijah (prevladujejo druge celice), CRP pa se zviša pri vnetju kakršnegakoli izvora, lahko tudi takšnemu brez prisotnosti klic. Belo blato je lahko znak odsotnosti žolčnih barvil v blatu (ob obstrukciji žolčnih vodov), kar lahko vodi v zlatenico, ampak enkraten dogodek še ni razlog za alarm. Če bo blato tudi v prihodnje še vedno zelo svetlo, pa priporočam obisk zdravnika – splošnega!

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Zadeve so se sedaj umirile, blato je kljub elevitu, še vedno nekoliko svetlejše, vendar ni več zelo svetlo. Ponovno vam pišem zato, ker se nikakor ne morem znebiti strahu, da je bila zarodku, zaradi omenjenih prebavnih težav, narejena kakšna škoda.Če na hitro rekonstruiram celotno dogajanje: v petek popoldne sem pila vodo čudnega okusa in sumljivega izvora, v soboto popoldne se je začela tekoča driska z bruhanjem, kar je trajalo do noči. Zvečer me je zeblo, predvidevam da sem imela rahlo povišano temperaturo. Naslednji dan sem bila skoraj popolnoma v redu, le da se mi je pojavili rdeči izpuščaji pod in med prsmi ter po spolovilu, ki so do naslednji dan izzveneli. V ponedeljek se je tekoča driska zjutraj ponovila. Šla sem do osebnega zdravnika, ki me je poslal na infekcijsko. Tam so me testirali na DKS in KKS. Izvidi so bili v mejah normale. Tisti dan cel dan nisem nič jedla, zvečer pa sem šla na pico, ki je bila precej slana. Zjutraj sem se spet zbudila z drisko in močnim glavobolom. Glavobol je čez dan ponehal, driske ni bilo več. Nato en dan nisem šla na wc, drugi dan pa sem šla, vendar je bilo blato belo. Naslednjič ko sem bila je bilo že bolj temno, vendar še vedno sivkasto. Sedaj je ves čas približno take barve, vendar se mi ne zdi tako svetlo, da bi bila zaskrbljena.

Sedaj ves čas razmišljam in premlevam ali je glavobol vendarle bil posledica dehidracije, ki bi lahko škodila zarodku in pa ali sem mogoče spila kaj takega, ki je prišlo v kri in kako drugače vplivalo na nosečnost, ali je bilo kaj drugega narobe. Kaj menite vi, koliko je glede na opisan potek dogodkov možnosti, da je bila narejena kakšna škoda s trajnimi posledicami. Vem, da sem že nemogoča z vsemi temi vprašanji, vendar se strahu nikakor ne morem znebiti.

Poleg tega pa me zanima še to. Nekje ste zapisali, da bi napaka, ki zgodi na zarodku pri 6 tednih, povzročila take kasnejše napake, ki bi bile za plod katastrofalne in se jih ne da spregledati. Zanima me, ali se take napake vidijo že na prvem pregledu pri 8 tednih, ali šele kasneje oziroma kdaj bi se teoretično lahko videle.

Ponovno, najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav!

spoštovani,

če imate še vedno problem, se poskusite vprašatie, kako zmorejo podsaharske podhranjene in dehidrirane, lačne in shujšane ženske roditi zdravega otroka? Zmorejo, ker narava reprodukcije človeka ni od včeraj, ampak je stara toliko kot človeštvo, ki ima v našem delu sveta šele zadnjih 50 let hrane dovolj in celo preveč, pred tem pa je bil človek v glavnem prilagojen na stradanje in pomanjkanje v vseh pogledih in je na pomanjkanje in stradanja prilagojen tudi plod.
Pisanje o posledicah kakršnekoli napake pri 6 tednih se vidijo precej kasneje, recimo, ko je možna nekoliko bolj podrobna morfologija ploda okrog 13. tedna nosečnosti in še bolj pri 22 tednih ob redni morfologiji.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Danes sem dobila izvid iz infekcijske klinike s pregleda dne 19.08. na katerem sem bila zaradi močne driske in o katerem mi je bilo na dan preiskave po telefonu rečeno, da je vse v mejah normale. Danes sem noseča 7 5/7 tednov. V izvidu piše da so vnetni parametri nizki in da gre za enterkolitis, ki je simptom zgodnje nosečnosti ali pa enterkolitis virusne etiologije. Svetovan je obisk pri ginekologu. Kot razumem iz izvida so hematološke preiskave OK. Zmotila pa me je vrednost S-CRP, ki je 11 mg/L. Zanima me ali je lahko vrednost CRP povišana že zaradi same nosečnosti oziroma kaj bi bil lahko razlog.

Naj omenim še, da imam tudi sum na APS pa tudi vrednosti ANA so 1:80 (ENA neg). Ostalo je kar se tiče revmatologije bp. Na enem izmed pregledov sem imela tudi mejne lupusne antikoagulante (ki pa so bili na naslednjem pregledu že v mejah normale).

Najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav!

Spoštovani,

CRP 11 je sicer višji od mejne vrednosti, ampak je vseeno dovolj nizek, da lahko ocenim stanje kot neproblematično. Kakršnokoli vnetje v telesu bi lahko CRP dvignilo na tolikšno raven in bi zelo težko rekel, za kaj gre. Mislim, da zaradi omenjenih stvari ni treba hoditi k ginekologu, saj ne bo naredil nič.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani dr. Pušenjak!

Noseča sem 33t 1d in včeraj sem imela močno vodeno drisko, odvajala sem cca. 50x. Prav tako sem 2x bruhala, enkrat precej močno, cca 2 litra tekočine, drugič ponoči neko rjavo tekočino. V celem dnevu sem pojedla polovico žemlje in 1 mandarino (po mandarini sem takoj bruhala, kar mi je prineslo olajšanje, ker me je poleg tega neznansko pekla zgaga). Ves čas so bili prisotni močni krči v predelu žličke (oz. takoj nad koncem materince). Zvečer sem šla na urgenco v bližnji ZD, zdravnica mi je predpisala rupurut in spasmex. Do sedaj sem vzela 2 spasmexa in 2 rupuruta. Danes se je stanje malo izboljšalo, na wc sem šla parkrat, še vedno je prisotna driska, slabo mi ni, po spasmexu pa so se zaenkrat krči umirili. Plod čutim normalno.
Problem pred spasmexom je bil, da takoj ko sem spila vodo, so me začeli mučiti hudi krči in zgaga. Sedaj je bolje.

Zanima me, če bi se mogla it pokazat k G ali v porodnišnico, če se stanje ne umiri? Na plod pa vse skupaj ne vpliva, kolikor sem razumela iz prejšnjih postov?

Hvala in lp,

Tanja

res je, sama infekcija črevesja, ki povzroča drisko, na plod ne vpliva, pač pa lahko na nosečnost ali zaplete v nosečnosti vpliva hujša oblika dehidracije in porušenje elektrolitskega ravnovesja, do katerega lahko pride zaradi ekstremne driske in bruhanja. V takšnem primeru pomagajo lahko le infuzije ustreznih elektrolitskih raztopin, kar je mogoče le v bolnišnici.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
Pozor: Preden bo vaš komentar javno viden, ga mora odobriti moderator.

New Report

Close