Driska

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 23 let, normalno prehranjena in imam zelo obremenjujočo težavo. Že kako leto imam drisko, kateri ne najdem vzroka. Začelo se je z 4x dnevnim izločanjem, pol ure po vsakem obroku. Ob tem me je mučilo napenjanje in vetrovi, ter grozno ropotanje po črevesju. Iskala sem vzrok in izključila vse mlečne izdelke iz prehrane, sadja skoraj ne uživam. Stanje se je umirilo na tak način, da sem imela drisko samo vsako jutro takoj, ko sem vstala, 3-4 na mesec pa sploh nič. Ponavadi je vodena, samo včasih vidim delce hrane. Blato nikoli ni normalno, samo bolj ali manj tekoče do mehkega(kot svinčnik debelo), normalne barve, včasih obupnega vonja. Prej sem vedno normalno izločala 1x na dan zjutraj, kar naenkrat pa se je začelo. Po pol leta sem šla k zdravniku, kjer so ugotovili, da imam zelo dobro krvno sliko, sladkor 4.5, holesterol 4.8, samo trigliceride imam povišane 1.30, jetra mi normalno delujejo, hujšam ne. Pregledali so mi celotno trebušno votlino z ultrazvokom, Pregledali so blato – ni parazitov, neprebavljenih maščob ali proteinskih vlaken. Slepiča nimam 8 let. Večkrat se mi zdi, da mi nekaj pritiska na mehur, ko uriniram, ker je curek slab. Drugače študiram in delam. Včasih sem pod stresom. Z drisko sem se sprijaznila ampak, ko mi ne bi tako ropotalo po črevesju pa še ti vetrovi… Poskusila sem živalsko oglje, linux, borovnice pa nič.. prehranjujem se dokaj zdravo, 4-5x na dan manjši obroki. Alergična sem na pršico, vendar ne jemljem nobenih zdravil, ker nima več težav z astmo. Pa še to: jezik imam nenehno obložen z belimi oblogami..
Drugače ima občasne težave tudi moj oče, ko mu včasih kakšna hrana ne zapaše – mleko, jogurt -samo ne vedno, dedku pa ne paše sladko.
Prosila bi za kakršenkoli nasvet, ker enostavno nimam časa sedeti cele dneve v čakalnici, ugotovijo pa nič..

Najlepša hvala za vaš trud in lep pozdrav!

Spoštovani!

Možni sta dve stari, ali gre za kronično vnetno črevesno bolezen, ali pa za nemirno črevo. V prvem primeru naj bi bilo odvajanj okoli deset na dan ob vseh znakih, ki jih opisujete, v drugem pa je število odvajanj kar pravo. Stres bi utegnil biti glavni dejavnik, ki vpliva na vaše težave s prebavo. Preveriti bi bilo le še, kako je z želodcem, oz. da nimate preveč želodčne kisline.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close