Najdi forum

Ponovno lep pozdrav!

Pred časom ste mi svetovali jemanje Dominorja, ker občasno uživam Helex. Tablete sem si tudi nabavila in jih uživam 2x dnevno. Pojedla sem jih že polovico škatlice torej 15, vendar žal pri meni nobenega učinka. Spim katastrofalno, čez dan sem velikokrat zelo živčna, razdražljiva, vse me zlo hitro spravi s tira. Ne vem kakšno je vaše mnjenje glede zdravila, je Dominor zdravilo za bolj trenutno stanje stresa ali kakšne bolj specifične simptome?

Vnaprej hvala za odgovor

Draga Lejla, najlepša hvala za vaše vprašanje in povratno sporočilo, kako napredujete.

Tistim, ki občasno uživajo Helex, svetujemo, da poskusijo z Dominorjem, saj so izkušnje, ki so se nabrale do sedaj, pozitivne.

Prosim vas, če mi lahko malo več poveste, kako oziroma kdaj zaužijete Dominor. Klinične študije kažejo izboljšanje spanja in počutja, zato me zelo zanima, kaj se dogaja v vašem primeru, saj opisujete ravno nasprotno učinkovanje. Glede na to, da Dominor uživate že kar nekaj časa, je možno (ne pa običajno), da razdraženost čutite, kot t.i. prvo poslabšanje. To pomeni, da v procesu uravnavanja težav, nekateri lahko zaznajo prvo poslabšanje. Omenjena občutja veljajo za vsa zdravljenja in začetne faze uvajanja novih metod.

Mehanizem delovanja Dominorja je primerljiv z mehanizmom delovanjem anksiolitikov (npr. Helex), tako da ni namenjen “le” za blaženje negativnih posledic stresa. Zdravniki in psihiatri Dominor priporočajo prav zaradi njegove učinkovitosti. Kot sem napisala, bi vas prosila za malo več informacij o tem, kako ste prenehali s Helexom in ga nadomestili z Dominorjem. Koliko Dominorja in kdaj uživate zdaj?

Hvala za vaše dodatne informacije. Verjamem, da bova našli odgovore.
Želim vam vzpodbuden začetek tedna.

Lep pozdrav!

Prvih 10 dni sem Dominor uživala 2x dnevno, torej zjutraj in zvečer. Sedaj jemljem samo eno tableto, zvečer. Mislim da imam še 5 ali 6 tablet in bom pojedla celo škatlo. Kot sem že omenila nekega pravega učinka zaenkrat nisem zasledila, je pa res, da zaradi tega še včasih občasno zraven Dominorja vzamem kakšen Helex. A je to narobe?

Vnaprej hvala.

Sočasno uživanje Dominorja in Helexa ni nevarno. Ko ste rekli, da občasno vzamete Helex, me zanima, kaj konkretno ta občasnost pomeni – enkrat tedensko, dvakrat tedensko?
Ste se, ko ste uživali 2 kapsuli dnevno, bolje počutili?

Zdaj sem vas pa spet jaz zasula z vprašanji, namesto da bi vam dala odgovore.
Želim vam lep dan še naprej.

Helex vzamem različno, včasih večkrat na teden včasih manj, recimo 2 do 3x tedensko. Tudi ko sem jemala 2 tableti Dominorja nisem opazila nekega boljšega počutja. Ne vem, sicer se mi je spanje malce izboljšalo, zvečer dokaj hitro in močno zaspim, se pa včasih prebudim proti jutru in je nadaljni moj spanec zelo nemiren. Opažam pa, da sem čez dan zlo nervozna in nesproščena. Seveda ne vedno.

Lep dan

Draga Lejla, glede na to, da se vam je izboljšal spanec, je to eden izmed pozitivnih učinkov Dominorja. Ker občasno (2 oziroma 3-krat tedensko) uživate Helex, se lahko učinki Dominorja pokažejo malo z zamikom. Ker Dominor blaži prav nemirnost in nervoznost, ne vidim direktne povezave, da bi vam Dominor povzročal te občutke. Možno je, da v procesu uravnavanje ravnotežja v možganih, sledi t.i. prvo poslabšanje, ki pa mu sledi izboljšanje.
Glede na to, da tudi sami pravite, da niste vedno nervozni in nesproščeni, vam predlagam, da za test nekaj dni opustite jemanje Dominorja, da preveriva, kaj se bo zgodilo.

Javite se proti koncu tedna. Držim pesti in mislim na vas.

Ponovno lep pozdrav. Tako kot ste mi svetovali tri dni nisem jemala Dominorja. Ni bilo nobenih sprememb. Šla sem si še po eno škatlico in sedaj ga spet jemljem 2x na dan, a žal pri meni nekega učinka ni. Ponoči dobro spim, le če vzamem Helex in takrat ko ga vzamem sem tudi čez dan bolj sproščena in ne tako nervozna. Zanima me, če npr. jemljem Helex 3x na teden, torej občasno a mislite, da bom sčasoma postala od njega odvisna?

Lep dan vam želim.

Draga Lejla, hmmmm… Ko sem prebrala, da ni bilo nobenih sprememb, sem prišla do zaključka, da sodite v skupino 15% tistih, ki z Dominorjem niso najbolj zadovoljni. Verjetno bi bilo smiselno, da stopite do svojega zdravnika, da skupaj izdelata načrt, kako se počasi odvaditi Helexa in ga nadomestiti z Dominorjem (če si to seveda želite). Redno jemanje anksiolitikov se, če traja dalj kot 4 tedne, odsvetuje.

Glede na vse možnosti, ki sva jih že pregledali, v tem trenutku nimam zadovoljivega argumenta, s katerim bi vam lahko razložila, zakaj se spremembe ne pojavijo (klinične študije namreč kažejo primerljivo zniževanje tesnobe in občutkov strahu, če uživate Dominor). Morda gre za pričakovanje, da vam lahko pomaga samo Helex, ker imate predhodno z njim dobre izkušnje (in vam zaradi tega predstavlja varnost).

Želim vam lep dan in čim več miru.

Hvala lepa za vse odgovore. Samo še nekaj prosim, a se 3x tedensko jemanje Helexa tretira tudi kot redno uživanje pomirjeval?

Odvisno, koliko časa ga jemljete (če ga več kot tri mesece, bi to že lahko bilo redno uživanje).

Želim vam vzpodbuden začetek delovnega tedna.

Pozdravljeni. Tudi jaz sem na dominorju in sicer že skoraj tretji mesec dva na dan. Na zaćetku sem zaradi anksioznosti jemala xanax po potrebi 0,25 ali 0.50 2 x na dan, potem pa začela odmerke xanaxa zmanjševati, seveda ob rednem jemanju dominorja. Moram povedati, da tudi meni dominor ni pomagal. Ko sem prešla izključno samo na dominor, so se težave z nervozo in anksiotnostjo zopet zaćele. ko sem vzela 0.25 xanaxa kljub jemanju dominorja, so težave izginile. Zopet se bom začela odvajati od xanaxa, tako kot sem se od cigaret.Ne kadim že 6 mesecev. O bilo pa je krizno. Vse na enkrat me je skoraj pokopalo.
Vstrajala bom na dominorju, saj naj bi bil zelo učinkovit. Zanima me samo koliko časa naj še vstrajam ali naj grem k psihiatru po antidepresev. Kolegica je dobila Paroxat in pravi, da je na začetku mislila, da bo umrla, po mesecu dni pa je prerojena. Kaj mi svetujete?
Hvala in lep pozdrav.

Draga Lila, najprej vam čestitam za uspešno prehojeno pot, ki pa ima verjetno še kar nekaj ovinkov. Zanima me, če ste strategijo za odtegnitev izdelali sami ali ste se posvetovali s svojim zdravnikom? Z zdravnikovo pomočjo in strokovnim znanjem boste lahko natančno določili, koliko časa morate uživate Xanax in kako ga zmanjševati – s tem boste tudi povečali možnosti za uspešno zdravljenje. Vesela sem, da imate za seboj že eno uspešno zmago (tj. prenehanje kajenja). Zdaj lahko te pozitivne izkušnje prenesete tudi na zniževanje Xanaxa.
Vsekakor vam svetujem, da stopite do svojega zdravnika oziroma psihiatra, ki vam bo pomagal, kako z Dominorjem ali antidepresivi – le-to bo odvisno od načrta odtegnitve.

Želim vam lep preostanek popoldneva in veliko osebnih zmag.

Spoštovani!

Pišem vam, ker imam že več kot dva meseca težave s spanjem. Vse se je začelo, ko sem enkrat šla spat prej kot običajno, in nisem mogla takoj zaspati. Takrat me je pograbila panika in vso noč nisem spala skoraj nič. Tako je bilo še naslednje noči, bila sem kot nekakšen zombi, bala sem se iti spat, celo svoje postelje sem se bala. Do takrat težav s spanjem nisem imela, vedno sem zaspala v trenutku in spala mirno spanje do jutra. Me je pa že včasih pograbila rahla panika, če sem čutila, da ne bom mogla zaspati. Zanima me, ali je vse to posledica stresa? Veliko uporabljam EFT, ki mi je že pomagal odpraviti težavo, ki me je mučila več let, kmalu potem pa so se pojavile težave s spanjem. Pred približno 10 dnevi sem začela jemati Dominor, prejšnji večer ga nisem vzela, pa je bila noč katastrofalna. Drugače sem čez dan totalno sproščena, družabna in optimistična, zvečer ko je treba zaspati, pa totalno zablokiram, moji možani se ne morej ustaviti, ne morem se sprostiti in tako tudi spanca ni. Zjutraj sem potem čisto izmučena in posledično živčna. So vse to posledice stresa? Dve noči nazaj sem spala normalno, prejšnjo noč pa skoraj nič. Tega ne razumem.

Hvala za odgovor!

Lepo pozdravljeni, težave s spanjem (ali gre za nespečnost ali pa težave z uspavanjem) so lahko posledica stresa – eden izmed tipičnih obrazov stres. Pri vas se je nespečnosti v enem trenutku pridružil še občutek panike. To se lahko zgodi kar pogosto, saj se ujamemo v začaran krog, ki si začnemo prigovarjati, da bi morali že zaspati, potem smo jezni, ker ne spimo in ko se vsa ta občutja stopnjujemo, lahko sami sebe “priženemo” vse do občutka panike. Panika našega notranjega miru ne približa, ravno nasprotno: še dodatno se ustrašimo.

Svetujem vem, da nadaljujete z EFT, pa tudi z Dominorjem (kot ste napisali, vam pomaga in vam je v oporo). Spanje je zelo zapleten mehanizem. Ob doživljanju stresa se sproža stresni hormon kortizol, ki moti ostale hormonske ritme (spanje pa je na vsako spremembo zelo občutljivo), zato je nespečnost oziroma težave s spanjem zelo tipična težava (obraz stresa), ki se pojavlja med/po stresnimi trenutki.

Spanje je za naše telo zelo pomembno, saj se v času spanja “napolnimo baterije”, zato bodite pazljivi, da se ne boste še bolj ujeli v začaran krog: da boste vedno manj spali in zaradi pomanjkanja spanja boste še bolj razdražljivi in občutljivi na stres.

Pred spanjem si naredite “ritual”, ki bo samo vaš (npr. vsaj dve uri pred spanjem ne glejte televizije, poslušajte kakšno mirno glasbo in preberite kakšno knjigo, naredite vaše vaje in vzemite Dominor). Tako boste svojim možganom dali znak/ukaz, da je čas za uspavanje. Tudi otroke uspavamo 🙂

Verjamem, da vam bo uspelo.
Želim vam lepe sanje in prijetno noč.

Pozdravljeni!

Pišem vam, zaradi problema, ki ga opažam pri svojem fantu.
Fant je na trenutke zelo razdražljiv in živčen.
Sicer zelo prijeten človek se kar na enkrat spreobrne v živčno osebo.
Ima trenutke, ko ga vsaka moja beseda ali dejanje, ki ni takšno kot bi želel on, povsem iztiri. Do mene se začne obnašati popolnoma drugače, kot sicer. To traja le kratek čas, dokler se ne pomiri. Potem pa je spet takšen, kot sicer. Včasih sva se o njegovih “izpadih” lahko pogovorila, zdaj pa tudi to več ne gre. Enostavno želi preskočiti pogovor, kot da se nič ni zgodilo.
Njegovo obnašanje me vse bolj skrbi. Imam ga rada in vem, da sicer ni slab človek, zato mi ni vseeno zanj. Zanima me ali je mogoče, da je takšno obnašanje gensko?
Prijateljica mi je svetovala naj mu priporočim kapsule Dominor.
Menite, da mu te kapsule lahko pomagajo?

Draga LanaEla,

morda je vedenje vašega fanta posledica stresa oziroma napornejšega obdobja. Prav vedenje in komunikacija oziroma nihanje v medosebnih odnosih, ki se opazovalcem lahko zdi povsem nerazumljivo – ni nam jasno, kaj je sprožilo nenaden izbruh jeze – je lahko posledica nakopičenega strahu in skrbi. O tem mi niste napisali nič, zato sklepam, da je vaš fant v tem trenutku bolj obremenjen in da vse skrbi strese na najbližje osebe. Seveda jih ne strese tako, da bi vam dejansko povedal, kaj ga muči in skrbi, ampak to “zapakira” v nepotrpežljivost in izbruh jeze. Včasih se morda zdi, kot da gledamo izbruh otroka, ki razen s cepetanjem in jokom, ne zna izraziti svoje stiske. Pri določenih odraslih je vedenje lahko zelo podobno: ko je notranja napetost tako velika, da je ne morejo več nadzorovati, naredijo nekaj, da to napetost sprostijo. Ko se pomirijo, ugotovijo, da dejanje ni bilo pravo in da je razdiralno in da dolgoročno ne prinese ničesar, ampak v tistem trenutku ne morejo drugače. Gre za avtomatično reakcijo, ki je posledica porušenega ravnovesja v možganih – to pomeni, da so višje možganske funkcije (ki nas “naredijo” človeške) utišane. Aktivirajo se nižje možganske funkcije, tj. zgolj tiste, ki nam v danem trenutku pomagajo preživeti. Dejanja pa so lahko različna: izbruh, loputanje z vrati ali metanje stvari…

Dominor pomaga ohranjati zdravo ravnovesje v možganih, kar omoči notranjo mirnost. Tako so naše višje možganske funkcije ohranjene in aktivirane, mi pa smo bolj prijazni do sebe in okolice. Svetujem vam, da vaš fant Dominor uživa vsaj tri mesece. Prve rezultate pa boste vi in on zaznali v roku tedna dni.

Seveda obstaja možnost, da njegovo vedenje ni posledica obremenjenosti in stresa, vendar najprej poskusite z upravljanjem stresa. Velikokrat se zgodi, da so vedenjske spremembe pri posamezniku vsaj v prvi fazi posledica preobremenjenosti.

Želim vam vzpodbuden začetek vikenda in čim več mirnih trenutkov.

Spoštovana ga. Mia,

hvala za vaš odgovor in razlago. Zdaj nekako lažje razumem njegovo obnašanje.

Svetovala sem mu Dominor.
Po treh mesecih pa vam sporočim rezultat!

Želim vam lep preostanek dneva.

Pozdravljeni!
Jaz sem pa začela jemati Dominor in bom šla ravno danes po drugo škatlico. Meni pomaga. Zelo. Je pa tudi res, da prej nisem jemala nobenih drugih zdravil proti tesnobi… Zdaj sem pa prebrala, da je nekomu Dominor povzročil prisluhe in je zato pristal na psihiatriji. Zelo me je strah. Je možno, da je to res posledica jemanja Dominorja?
lp, hvala, Katka

Še link:

Lep pozdrav, Dominor ne povzroča prisluhov in je dokazano varen, zato ste lahko brez skrbi. Prebrala sem dopisovanja in pri dotičnem primeru sklepam, da je bil Dominor v kopici preostalih težav in ne vzrok/povod za nastanek težav. Razumem, da ko se nekaj zgodi, pogledamo, kaj bi lahko bil vzrok in najdemo nekaj, kar je najbolj očitno. Stvari so bolj kompleksne in jih ne moremo tako posploševati. Zagotovljam vam, da Dominor ni vzrok njegovim prividom in prisluhom. Dominor je povsem varen.

Želim vam lep dan – miren in brez skrbi.

New Report

Close