Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Dolzina maternicnega vratu

Dolzina maternicnega vratu

Pozdravljeni,
na vas se obracam s prosnjo po posredovanju nekoliko vec informacij v zvezi z dolzino maternicnega vratu. V 28. tednu nosecnosti sem bila hospitalizirana zaradi krajsega maternicnega vratu:dolzina MV 15mm, ob Valsavi 14 mm, viden lijak katerega globina meri 8,6 mm. Dobila sem dva odmerka kortikosteroida Dexamethason 12 mg. Cez tri dni sem bila odpuscena in dobila tablete Estimo 100 mg 2 na dan ter cim vec pocitka. Danes sem noseca 33 tednov in sem sla na pogovor glede poroda,saj sem prvic imela carski rez zaradi medenicne lege in visokega pritiska, sedaj med obema nosecnostima konizacijo, v zacetku leta operacijo zolca, imam pa spet pritisk na zgornji meji. Ponovno so mi izmerili maternicni vrat,ki je danes dolg 7,8 mm, ob Valsavi 7 mm; prisoten lijak sirine 17mm,globine 14 mm. Zdravnik ni kaj dosti komentiral vendar se mi te mere zdijo zelo nizke in me je zelo strah. Kaksna je normalna dolzina maternicnega vratu v tem obdobju? A so te mere zaskrbljujoce? Res me je strah. Na pregled sem ponovno narocena cez tri tedne.
Prosim za vase mnenje.
Ze v naprej iskrena hvala.

Spoštovani,

znanstveno lahko opredelimo le, kaj pomeni MV, krajši od 15 mm pred 24. tednom nosečnosti in to pomeni cca. 50% verjetnost poroda pred 32. tednom. Kaj pomeni kolikorkoli dolg MV po 24. tednu znanstveno ni preverjeno, torej vse kar počnemo na tem področju, od odmerjanja steroidov za plodova pljučka dalje, je popolnoma preko palca. Pa, če bi kolege vsaj zanimalo, kaj počnejo in bi vsak za sebe sčasoma pridobil izkušnje, kako malo žensk dejansko rodi prezgodaj pri MV, kateri ima npr. 14 mm pri 28 tednih, ampak jih to očitno nič ne zanima. Enostavno se odmerja steroide povprek in počez brez kritičnega razmisleka, kdaj bi se lahko sploh pričakoval porod. Vi ste imeli konizacijo, torej je bil vaš MV že v osnovi krajši, kar mi posredno daje informacijo, da je vaš MV v bistvu super vzdržljiv in je bila dolžina 14 mm pri 28 tednih v bistvu dober, ne slab napovednik. Tudi trenutna dolžina 7 mm pri 33 tednih je dober znak in boste zelo verjetno noseči še vsaj 14 dni. To je sicer moja osebna ocena. Itak pa, po 32. tednu plod ni več pomembno ogrožen zaradi prezgodnjega poroda, če se porod začne spontano in če je plod v glavični vstavi lahko po enem CR brez zadržkov rodite tudi naravno.


Spostovani g. Pusenjak,
hvala za vas hiter odgovor. Me pa se nekaj zanima. V enem od sporocil na vasem blogu sem med drugim tudi prebrala, da lahko maternicni vrat popolnoma izgine pa se porod zacne sele cez nekaj tednov. Je to tudi mogoce? Kaj lahko sama naredim, da bo nosecnost cim bolj dolgo trajala- vsaj do 37. tedna? Menite, da je tudi to v mojem primeru mogoce ali pricakujem prevec?
Iskrena hvala za vse vase informacije, ki so mi v tem trenutku se kako dragocene.
Lepo vas pozdravljam

Seveda, ta trditev velja za vse nosečnice, pod pogojem, da zaradi izpostavljanja jajčnih ovojev zunanjemu okolju (nožnica) in njenemu mikrobiološkemu svetu(bakterije) ne pride do razpoka jajčnih ovojev niti do sprožitve biokemične kaskade procesov, ki na koncu vodijo v popadke in porod. To je seveda vse povedano zelo “učeno”, ampak v bistvu je nosečnost tako dolgo povsem varna pred porodom, dokler se ne sprožijo procesi, ki maternico pripravijo v popadke, takšnih poti pa je veliko in infekcija ovojev je ena med njimi in je verjetno tista, ki sledi pretiranemu skrajšanju in odpiranju MV. Če torej vzdržujete nožnično okolje takšno, da v njej prevladujejo mlečnokislinske bakterije in kislo okolje v razponu med pH 3,5 in 4,5, potem je to okolje doseženo in druge bakterije, potencialno škodljive nosečnosti, tam nimajo pogojev za življenje in razmnoževanje.


Pozdravljeni,
ponovno hvala za hiter odgovor. Verjetno za vzdrzevanje taksne Ph vrednosti noznice obstajajo tudi kaksni izdelki, ki jih lahko kupim. Bi mi prosim priporocili katerega? Res bi rada naredila maksimalno kar lahko da bo nosecnost cim daljsa.
Hvala in lep pozdrav.

res je. Lekarne jih imajo celo polico različnih. Med njimi Vitagin-C, Floragin, Lactogin, Gynolact, Gynophylus, Vagisan….in verjetno še kaj. do nobenega izdelka nimam posebnega odnosa, ker virtualno vsi nudijo približno isti učinek.


Spostovani,

Imam vprasanje glede dolzine maternicnega vratu. Noseca sem 16t3d, MV je bil danes izmerjen 3,07cm, vse ostalo je bilo bp, edino posteljica je baje nizko in sega do ustja. Sama dolzina MV ‘naj bi bila ne ravno dolga’. Me mora skrbeti ali ni razloga za preplah?

Hvala za odgovor in lep dan

vaš MV je dovolj dolg in ker v nosečnosti ne gre za tekmovanje, “kdo ima daljšega” ampak le, kdo ima prekratkega in prekratek je tisti, ki je pred 24. tednom krajši od 15mm, vam v tem trenutku ni treba popolnoma nič skrbeti.


New Report

Close