Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Dolihocefalija glavice novorojenčka

Dolihocefalija glavice novorojenčka

Naš malček novorojenček ima jasno izraženo dolihocef. glavico. Iz starejših postov na forumu izhaja, da je to lahko simptom prihitrega zaraščanja lobanjskih šivov – predvsem sagitalnega. Na internetu (zdrav. vestnik) je zaslediti, da je lahko zadeva resna in da se svetuje čimbolj zgodnjo obravnavo dojenčka, pa tudi, da se operativni posegi uspešno izvajajo že denimo pri trimesečnih dojenčkih.

Kakšna je najboljša obravnava otročkov, ki imajo ta simptom jasen že ob rojstvu in ga ne razvijejo šele kasneje pri več mesecih in kaj lahko zaskrbljeni starši sploh storimo? Ali ni čakanje na prvi pregled pri pediatru pri enem mesecu starosti izguba dragocenega časa? Upoštevati je treba še čakalne dobe za obravnavo pri nevrokirurgih.
A obstaja možnost samoplačniškega obiska pri otroškem nevrokirurgu, specialist nevrokirurg bi stanje verjetno lahko najbolje ocenil? Sprašujem se celo ali bi strokovnjak
pri tako malem dojenčku razprt/zaprt saginalni šiv nemara lahko celo zatipal.

Naj povem, da je bil naš malček vso nosečnost v medenični vstavi.

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,
vaš zadnji stavek (da je bil vso nosečnost v medenični vstavi) meni pove veliko, skoraj vse. Takšni novorojenčki imajo vedno podolgovato glavo, ki pa ni posledica prehitrega zaraščanja lobanjskih šivov (ti so izjemoma zrasli že pri novorojenčku, praviloma le kot eden od znakov določenih sindromov, ki jih je nemogoče zgrešiti), ampak dolgotrajnega vpliva okolja v maternici. Zato bi kar mirno počakala pregled pri pediatru.
Tudi če bi šlo za kakšno sinostozo, se nikoli ne gre na “vrat na nos” zdravljenje, ampak je prej potrebna natančna opredelitev, tudi s CT ali MRI slikanjem. Vključenih je veliko specialistov, tako nevrokirurugi, nevrologi, razvojni pediatri … ter poseben konzilij, ki se odloča o potrebi po kirurškem zdravljenju. Slednje je zadnja opcija, saj so operacije kraniosinostoz težke in je stopnja možnih zapletov visoka.
Če bi tudi vašega pediatra kaj skrbelo, pa naj vam da napotnico in se naročite za pregled pri nevrokirurugu dr. Petru Spazzapanu, ki je res “številka 1” v Slovenije za takšne diagnoze. Kolikor vem, ne dela v nobeni “samoplačniški” ambulanti, v svoji ambulanti (Poliklinika, UKC Ljubljana) pa otročka pogleda takoj, ko se naročite, brez dolge čakalne dobe.
Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,
naš malček se sedaj bliža starosti deset mesecev. Ja, imeli ste prav, očitno je šlo pri dolihocefaliji glavice, t.j. diagnozi, podravljeni v porodnišnici res za posledico lege v maternici, ki pa je spontano “izzvenela” in je hvalabogu ni bilo treba zdraviti.
Z obliko glavice je tako vse v redu in je lepa, popolna.
Hvala in vse dobro želim!

nova
Uredništvo priporoča

Takšnih sporočil se vedno razveselim in sem zanje hvaležna – tudi zaradi staršev, ki bodo kdaj imeli enake skrbi in jim bo branje tega foruma koristilo pri čakanju na spremembe oblike glavice.
Uživajte, naj bo tudi vse ostalo pri vašem malčku popolno :-).

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close