Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva dolgotrajni boleči lažni popadki?

dolgotrajni boleči lažni popadki?

Pozdravljeni,

prebrala sem kar sem našla o popadkih in lažnih popadkih, vendar ne najdem podobnega primera:
Sem v začetku 36 tedna. Že nekaj noči se mi pojavljajo bolečine v spodnjem delu trebuha, ki spominjajo na menstrualne bolečine, njihova posebnost pa je, da trajajo brez prekinitev tudi več kot pol ure. Nato je na primer 15 minut mir, potem pa se bolečina ponovi. Čez dan prenehajo. Ko so se na začetku 35 tedna prvič pojavili takšni obutki in še niso bili toliko boleči sem bila pri ginekologu, ki je ugotovil krajšanje materničnega vratu (cca 2-3 cm), CTG pa je bil brez posebnosti.

Če stopnjujoče dolgotrajnejše bolečine v spodnjem delu trebuha ne nakazujejo možnosti poroda, so lahko vseeno iz kakšnega drugega razloga zaskrbljujoče in jih moram upoštevati?

Hvala in lep pozdrav,
Aleksandra

Spoštovani,

dokler krči niso na vsa j5 minut redno vasj 1 uro, to niso porodni popadki in ne zahtevajo ukrepanja. Če bi začeli krvaveti močneje kot M ali bi pričela odtekati plodovnica pa boste tudi opazili.


Pozdravljeni!

Zanima me, ali CTG lahko loci prave in lazne popadke, ce se lazni pojavljajo v intervalu na npr.5 min in jih nosecnica mocno obcuti in so tudi na pogled opazni?
Sama menim, da sem med hujsimi primeri z laznimi popadki. Sem v 32.tednu nosecnosti, lazne popadke imam ze skoraj 3 mesece.
Nazadnje (decembra) je bil MV se primerno dolg in zaprt. Januarja moje G.zal ni bilo, nadomestna pa.me.je samo potipala in predpisala mnenje za nadaljno bolnisko, tako da trenutnega stanja ne poznam. Predvidevam pa, da ce bi bilo nevarno, bi ze rodila.
Lazni popadki se zadnje case pojavljajo neprestano. Ob strogem lezanju je malenkost bolje, drugace pa na 2-5min. Tudi ponoci me zbujajo krci, urin cedalje tezje zadrzujem, in verjetno ker je maternica ze tako visoko, me tudi dusi. Poleg tega me muci tudi nestabilna medenica in isias (ena noga me skoraj ne drzi, ponoci padem ce stopim na njo)
Delati ne morem popolnoma nic in sem cisto odvisna od drugih in se zaradi tega splosno polcutje, kondicija zelo slabsa.
Ali res ni nicesar za narediti proti laznim popadkom oz ali res ni meje za normalnost laznih popadkov?
Trebuh mi cedalje pogosteje tudi mravljinci in se sprevrze v sicer znosno bolecino. Cedalje vec.me tudi ostro spika v visini jajcnikov in v noznici, vendar po parih urah neha in se spet pojavi.

obiska v P.se izogibam, ker po pogovoru s sonosekckami sklepam, da cim CTG zazna popadke, takoj dobijo nekaj za ustavitev popadkov in tudi (kar si jaz ne zelim ce ni nujno) injekcije za dozorevanje pljuck pa cetudi se jim MV ni nic odpiral, skpraj vse po vrsti ocitno dobijo te injekcije. Zato predvidevam, da CTG ne loci med pravimi in laznimi in bi verjetno tudi moje lazne zaznal? Injekcije za dozorevanje pljuck si res ne zelim prejemati, ce ni res potrebno. Pa je mozno kaj ukrepato vsaj proti tako pogostim laznim popadkom ali mi ne preostane drugega kot lezanje na postelji in kavcu se 2 meseca?
(Tudi 5 tablet buscopana/dan in 3 tablete magnezija/dan nimajo ucinka)
Hvala za odgovor.

ne, CTG o vrsti popadkov ne pove tako rekoč nič. Na CTG lahko o popadkih izvemo le, kako so pogosti, kolio časa posamezni popadek traja, kdaj se začne in kdaj se konča, nič pa ne moremo izvedeti o naravi krčev, ki jih zazna senzor popadkov. O naravi popadkov kaj izvemo šele, ko kombiniramo informacije na CTG z informacijami o spremembah v predelu materničnega vratu. Če teh sprememb ni, so popadki lažni.
Kaj lahko storite proti težavam? Predlagam hiperhidracijo ter po 1 g magnezija in kalcija dnevno. Težave zaradi krčev lahko zmanjšate s Spasmexom ali Buscopanom, omenjena zdravila pa nikoli ne preprečijo ali zmanjšajo pravih popadkov. Dejstvo, da ne morete stopiti na nogo, zagotovo ni posledica krčev ali popadkov. To mora imeti zvezo s hrbtenico in hrbteničnimi živci. Zelo modro bi bilo, če bi vas v roke dobila za nosečnost specializirana fizioterapevtka. če ste iz okolice Ljubljane, poskusite priti v stik z eno od naših fizioterapevtk na GK (Lidijo Žgur ali Darijo Ščepanovič), ki sta res predani svojemu delu in odlični strokovnjakinji.


Pozdravljeni,

pišem vam v zvezi s popadki. Sem drugorodka, rok imam 3.6.2015. Prvi porod je bil sprožen 5 dni po roku zaradi zelene plodovnice. Tokrat se mi že več kot 2 tedna pojavljajo lažni popadki, ki pa niso boleči.
Včeraj zjutraj sem na dnevnem vložku opazila krvav izcedek, ki se je tekom dneva še parkrat ponovil. Izcedka ni bilo veliko, kri ni bila sveža, zato sem se odločila počakati z odhodom v porodnišnico. Okoli 3 ure ponoči so se mi pojavili precej boleči popadki, ki so bili sprva zelo neredni, niti jih ni bilo potrebno posebej predihavati. Tekom noči so se popadki stopnjevali in jačali. V porodnišnico sem se odpravila, ko sem imela popadke na 8 minut, skoraj 2 uri. Popadki so bili boleči ( bolečina v križu in spodnjem delu trebuha). V porodnišnici me je zdravnica pregledala in ugotovila, da sem odprta le 1,5 cm, porcije je še 3 cm. Poslali so me domov, saj naj bi bilo še prekmalu za porod. Ponovno kontrolo imam v ponedeljek. Težava je le v tem, da so popadki še vedno prisotni in zelo boleči. Predihavam jih kolikor lahko, sem pa prepričana, da ne gre za lažne popadke. Res pa je, da so popadki nekaj časa zelo redni (na 10 minut), nato se stanje za nekaj časa umiri in ponovno prične z zelo bolečimi popadki.
Ker resnično ne želim ponovno priti v porodnišnico popolnoma nepripravljena na porod, po drugi strani pa se bolečina vztrajno stopnjuje, me zanima še vaše mnenje. Koliko časa menite, da lahko še odlašam z odhodom v porodnišnico. Naj omenim še, da je otroček med popadki zelo aktiven.

Za vaš odgovor se vam že vnaprej iskeno zahvaljujem in vam želim lep dan.

LP, Aleksandra

Spoštovani,

žal je tako, da iz gole bolečnosti ni mogoče zanesljivo sklepati na to ali ti popadki učinkujejo ali ne, torej ali krajšajo in odpirajo MV ali ne. Ne glede na to ali si želite ali ne priti v porodnišnico po nepotrebnem, žal ni pametnega pokazatelja, da so popadki ustrezni in če vas boli vsak popadek in ta traja, kot pričakujemo od porodnih popadkov vsaj 40 sekund, potem nimate razlogov za strah pred ponovno ugotovitvijo, da se nič ni zgodilo. Kdaj se bo kaj zgodilo in kako to ugotoviti, pa žal ne vemo, ker je to od nosečnice do nosečnice drugače.


Pozdravljeni,

28.7.2021 sem imela carski rez. En teden po CR me je v crevesju zacelo spikati, 3 dni sem imela malo driske, potem je bilo ok. Zdaj po 14 dneh po CR me je zopet zacelo spikati v crevesju, ko grem na potrebo. Sicer sem bila v sredo v laboratoriju (pri odpustu sem imela nizek hemoglobin) in je vse ok. Je to povezano s CR ali se mogoce lahko dogaja kaj drugega? Bi bilo smiselno opraviti UZ trebuha? Najlepse se vam zahvaljujem.

Spoštovani,

hm? Zgolj zbadanje v trebuhu med veliko potrebo se mi ne zdi razlog za obiskovanje zdravnika niti za kakšne posebne preiskave.


New Report

Close