Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Dolgotrajen kašelj in vročina po pljučnici

Dolgotrajen kašelj in vročina po pljučnici

Pozdravljeni,

stara sem 24 let in pred kratkim sem prebolela bakterijsko pljučnico, pa se mi vročina in kašelj kar vlečeta. Da opišem situacijo: začelo se je 25.1.2013 – že zjutraj me je praskalo po grlu, popoldan pa me je začelo mraziti in zvečer pa sem zakuhala na 38,8°C. Naslednji dan je vročina sama od sebe padla na nekaj čez 37°C, začel pa se je kašelj, ki še vedno traja.

11.2.2013 sem odšla k zdravniku, ker sem že dva tedna kašljala in to tako, da so me od kašlja že bolela rebra, poleg tega sem slišala v pljučih nekakšen čuden zvok, kot piskanje. Vzeli so mi kri, ampak izvid je bil normalen, zato je zdravnica rekla, da gre najbrž za virozo. Predpisala mi je Berodual 3x na dan po 3 vpihe. Nekaj dni sem ga vpihovala, pa ni bilo kaj dosti bolje, zato sem s tem prenehala. Kašelj se je vlekel naprej, vmes se mi je včasih zdelo, da gre na bolje in da manj kašljam, potem pa se je spet poslabšalo.

9.3.2013 me je začelo boleti okoli srca in okoli leve lopatice. Bolečina se je stopnjevala, mislila sem si, da gre najbrž za bolečine v mišicah zaradi kašlja, ker so me pred nekaj tedni zaradi kašlja že bolela rebra. 11.3.2013 me je popoldan začelo mraziti, zvečer pa sem zakuhala na 39,5°C, vzela sem Lekadol, ki mi je vročino v nekaj urah zbil. Naslednji dan (12.3.2013) je bila dopoldan vročina nekaj čez 37°C, zvečer pa je spet narasla na 39,5°C in spet sem vzela Lekadol za zbijanje vročine, ker sem bila od nje čisto zdelana. 13.3.2013 (torej po dveh dneh vročine čez 39°C) sem se odpravila k zdravniku, kjer so mi vzeli kri. Izvid je bil zelo slab:
sedimentacija: 52
CRP: 118
levkociti: 14,8
eritrociti: 4,1

diferencialna krvna slika:
segmentirani %: 83
limfociti %: 10,1
eozinofilci %: 0,3

Zdravnica je rekla, da gre za pljučnico, dobila sem antibiotik Fromilid, 500 mg, 1 tableta na 12 ur, za sedem dni. Počutje se je že naslednji dan po začetku jemanja Fromilida bistveno izboljšalo, še vedno pa sem imela vročino, ki pa se ni več dvignila nad 39°C, ampak je šla največ do 38,5°C. Temperatura se mi še vedno noče znormalizirati: 13.3. sem začela z jemanjem Fromilida, do 15.3. se mi je temperatura popoldan in zvečer povišala do 38,5°C, nato je bila do 17.3. 38,3°C, od takrat dalje pa mi vsako popoldne in zvečer naraste približno na 37,7°C, včasih kako desetinko stopinje več ali manj. Vročino imam torej že skoraj dva tedna, čeprav sem z antibiotikom zaključila že pred štirimi dnevi (20.3.2013).

18.3.2013 sem šla k zdravnici na kontrolo, spet so mi vzeli kri in izvid je bil bistveno boljši (CRP je padel iz 118 na 32 in imela sem povišane trombocite: 464, vse ostalo pa je bilo normalno), je pa zdravnica rekla, da ni normalno, da imam še vedno vročino in da še vedno tako grdo kašljam. Poslala me je na infekcijsko kliniko, kjer so mi slikali pljuča, v izvid so napisali: “Levo bazalno za srcem manjša zgostitev, ki lahko predstavlja svež vnetni infiltrat. V ostalem brez posebnosti.” Ravno na levi strani okoli srca čutim bolečino, ki sem jo najprej pripisovala temu, da me bolijo mišice od kašlja, zdaj pa nisem več prepričana. Na infekcijski so mi vzeli tudi bris iz nosu, ker so zaradi mojega kašlja sumili, da imam virus gripe, ampak bris je bil negativen na vse viruse, na katere so testirali, so pa rekli, da je virusov veliko in da gre lahko za kakšen drug virus.

Skrbi me, ker imam še vedno vročino – vsako popoldne in zvečer mi naraste nekje do 37,7°C ali 37,8°C. Še vedno tudi grdo kašljam – včasih izkašljam rumeno sluz, včasih pa ne izkašljam nič. Ponoči imam zamašen nos in vsako jutro, ko se useknem, mi gre iz nosu nekaj zelene sluzi. Tudi okoli srca me še vedno boli, ampak veliko manj kot prej, zdi se mi, da gre počasi na boljše. Tudi fizično se počutim bolje. Ne razumem pa, zakaj vročina? Je možno, da imam vročino zaradi poškodovanih mišic od kašlja? Ali pa zato, ker se mi še ni izločila gnojna rumena sluz iz pljuč? Ta vročina se mi zdaj vleče že skoraj dva tedna.
Zanima me tudi, koliko časa je normalno, da traja hud kašelj po pljučnici? Koliko časa po pljučnici se še izloča sluz iz pljuč? Pa tudi ni mi jasno, zakaj sem že preden sem zbolela za pljučnico en mesec in pol kašljala.
Naj še omenim, da ponoči, ko zaspim, ne kašljam in da sem že lani nekaj tednov kašljala, prav tako se je začelo z virozo in je kašelj potem vztrajal še nekaj tednov, ni pa bilo tako hudo kot letos, ko se je iz kašlja izcimila pljučnica.

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav

Spoštovani,
izgleda, da imate še vnetje sinusov (obnosnih votlin), saj se vam maši nos, imate izcedek iz nosu, tudi izkašljevanje gnoja je lahko iz nosu, kajti izcedek iz večjega dela nosne votline se izceja nazav v žrelo in se potem izkašlja.
Predlagam nekaj dni kapljice za nos, na primer Operil (3-4 krat dnevno, da nos ostaja prehoden), kar se dobi brez recepta v lekarni.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni,

stara sem 24 let, kašljam že od konca januarja, 11. marca pa sem zbolela za bakterijsko pljučnico (CRP 118, levkociti 14,8, neustrezna diferencialna krvna slika). 13. marca sem dobila Fromilid (500 mg, na 12 ur) za 7 dni. Že po enem dnevu jemanja Fromilida mi je temperatura padla iz 39,5°C na 38,2°C, ni pa mi hotela povsem pasti, zato sem 18.3. odšla nazaj k zdravniku. Vzeli so mi kri, ki je bila znatno boljša (CRP 32 in povišani trombociti, vse ostalo normalno). Zdravnica me je poslala na infekcijsko kliniko, kjer so mi vzeli bris iz nosu in ga testirali na respiratorne viruse, pa je bil na vse testirane viruse negativen in slikali so mi pljuča, izvid je bil:”Levo bazalno za srcem manjša zgostitev, ki lahko predstavlja svež vnetni infiltrat. V ostalem brez posebnosti.”
Ker se mi vročina in kašelj še kar vlečeta, sem šla 3.4. ponovno k zdravnici, ki me je napotila k pulmologu. Nisem želela, da bi mi ponovno slikali pljuča, zato me je poslušal, rekel je, da je še vedno v pljučih slišati kot pljučnica (vsaj tako sem ga jaz razumela), ko pa so mi pogledali kri, je bil CRP pod 2 in levkociti normalni, samo sedimantacija in trombociti so bili povišani, zato se je odločil, da mi ne bo predpisal antibiotika.
Jaz pa imam še kar naprej vročino (trenutno jo imam čez dan okoli 37,3°C, zvečer pa 37,6°C, pred enim tednom je bila vročina cel teden 37,1°C, ta teden pa je spet višja, zvečer naraste do 37,6°C), vročino imam že skoraj 1 mesec (od 11. marca) in še vedno kašljam in pljuvam zeleno (že od konca januarja), od kašlja me močno bolijo mišice okrog leve lopatice in okoli srca, torej na tistem mestu, kjer je bila na slikanju vidna manjša zgostitev v pljučih. Prejšnji teden me je devet dni tudi bolelo grlo, ampak to se je zdaj umirilo. Ponoči imam tudi zamašen nos.
Ko sem si brala po internetu, sem na več forumih zasledila, da so podobni znaki prisotni pri atipični pljučnici in sicer, če jo povzroča bakterija Mikoplazma pneumoniae. Na forumih sem prebrala, da so ljudje več tednov kašljali in nekaterim se na krvi ni nič poznalo, zato zdravniki dolgo niso vedeli, za kaj gre, potem pa so jim končno ugotovili, da je šlo za to bakterijo in jim predpisali Sumamed, ki je povzročil izboljšanje. Naj omenim še, da sem nalezla že tri ljudi, so pa njihovi simptomi precej blažji kot moji (nekaj dni jih je praskalo po grlu, bolela jih je glava, zdaj pa kašljajo, ampak bistveno manj kot jaz). Enega sem nalezla prejšnji teden, torej več kot en teden po prenehanju jemanja antibiotika, zato predvidevam, da nekaj še vedno razsaja po meni in glede na to, da je kri v redu, to očitno ni tipična bakterija, ki bi se poznala na krvi, zato sem pomislila na to bakterijo.
Zanima me, če menite, da bi glede na moje znake lahko šlo za Mikoplazmo pneumoniae in če naj zdravnico prosim za Sumamed? Zdravnica namreč ne ve, kaj naj naredi z mano, vsakič ko pridem je zaskrbljena, ker se mi stvar že tako dolgo vleče, ne ve pa, kaj naj, na infekcijski in pri pulmologu pa tudi nisem izvedela nič novega. Ali bi v primeru Mikoplazme pneumoniae morala imeti še kakšne znake poleg tega, da kašljam že dva meseca in pol, pljuvam zeleno in da imam že skoraj en mesec vročino nekaj čez 37°C? Ali je možno, da bi bila CRP in levkociti normalni, če bi šlo za to bakterijo (na internetu sem prebrala, da je to možno)? Ali Fromilid ne deluje na to bakterijo? Res ne vem več, kaj naj naredim. Ne bi rada za brezveze jedla antibiotikov, ampak če menite, da bi glede na moje znake lahko šlo za omenjeno bakterijo, sem pripravljena poskusiti še s Sumamedom, ker tole pa res že predolgo traja.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

stara sem 24 let, kašljam že od konca januarja, 11. marca pa sem zbolela za bakterijsko pljučnico (CRP 118, levkociti 14,8, neustrezna diferencialna krvna slika). 13. marca sem dobila Fromilid (500 mg, na 12 ur) za 7 dni. Že po enem dnevu jemanja Fromilida mi je temperatura padla iz 39,5°C na 38,2°C, ni pa mi hotela povsem pasti, zato sem 18.3. odšla nazaj k zdravniku. Vzeli so mi kri, ki je bila znatno boljša (CRP 32 in povišani trombociti, vse ostalo normalno). Zdravnica me je poslala na infekcijsko kliniko, kjer so mi vzeli bris iz nosu in ga testirali na respiratorne viruse, pa je bil na vse testirane viruse negativen in slikali so mi pljuča, izvid je bil:”Levo bazalno za srcem manjša zgostitev, ki lahko predstavlja svež vnetni infiltrat. V ostalem brez posebnosti.”
Ker se mi vročina in kašelj še kar vlečeta, sem šla 3.4. ponovno k zdravnici, ki me je napotila k pulmologu. Nisem želela, da bi mi ponovno slikali pljuča, zato me je poslušal, rekel je, da je še vedno v pljučih slišati kot pljučnica (vsaj tako sem ga jaz razumela), ko pa so mi pogledali kri, je bil CRP pod 2 in levkociti normalni, samo sedimantacija in trombociti so bili povišani, zato se je odločil, da mi ne bo predpisal antibiotika.
Jaz pa imam še kar naprej vročino (trenutno jo imam čez dan okoli 37,3°C, zvečer pa 37,6°C, pred enim tednom je bila vročina cel teden 37,1°C, ta teden pa je spet višja, zvečer naraste do 37,6°C), vročino imam že skoraj 1 mesec (od 11. marca) in še vedno kašljam in pljuvam zeleno (že od konca januarja), od kašlja me močno bolijo mišice okrog leve lopatice in okoli srca, torej na tistem mestu, kjer je bila na slikanju vidna manjša zgostitev v pljučih. Prejšnji teden me je devet dni tudi bolelo grlo, ampak to se je zdaj umirilo. Ponoči imam tudi zamašen nos.
Ko sem si brala po internetu, sem na več forumih zasledila, da so podobni znaki prisotni pri atipični pljučnici in sicer, če jo povzroča bakterija Mikoplazma pneumoniae. Na forumih sem prebrala, da so ljudje več tednov kašljali in nekaterim se na krvi ni nič poznalo, zato zdravniki dolgo niso vedeli, za kaj gre, potem pa so jim končno ugotovili, da je šlo za to bakterijo in jim predpisali Sumamed, ki je povzročil izboljšanje. Naj omenim še, da sem nalezla že tri ljudi, so pa njihovi simptomi precej blažji kot moji (nekaj dni jih je praskalo po grlu, bolela jih je glava, zdaj pa kašljajo, ampak bistveno manj kot jaz). Enega sem nalezla prejšnji teden, torej več kot en teden po prenehanju jemanja antibiotika, zato predvidevam, da nekaj še vedno razsaja po meni in glede na to, da je kri v redu, to očitno ni tipična bakterija, ki bi se poznala na krvi, zato sem pomislila na to bakterijo.
Zanima me, če menite, da bi glede na moje znake lahko šlo za Mikoplazmo pneumoniae in če naj zdravnico prosim za Sumamed? Zdravnica namreč ne ve, kaj naj naredi z mano, vsakič ko pridem je zaskrbljena, ker se mi stvar že tako dolgo vleče, ne ve pa, kaj naj, na infekcijski in pri pulmologu pa tudi nisem izvedela nič novega. Ali bi v primeru Mikoplazme pneumoniae morala imeti še kakšne znake poleg tega, da kašljam že dva meseca in pol, pljuvam zeleno in da imam že skoraj en mesec vročino nekaj čez 37°C? Ali je možno, da bi bila CRP in levkociti normalni, če bi šlo za to bakterijo (na internetu sem prebrala, da je to možno)? Ali Fromilid ne deluje na to bakterijo? Res ne vem več, kaj naj naredim. Ne bi rada za brezveze jedla antibiotikov, ampak če menite, da bi glede na moje znake lahko šlo za omenjeno bakterijo, sem pripravljena poskusiti še s Sumamedom, ker tole pa res že predolgo traja.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,
Če bi bil jaz na mestu vaše zdravnice, bi vas poslal na pregled na Golnik.
Lep pozdrav

Prof. Mitja Košnik, MD, PhD
Director
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Spoštovani,
Fromilid je antibiotik podobnega delovanja kot Sumamed in zdravi pljučnico povzročeno z Mikoplazmo. Sicer mikoplazmatska pljučnica lahko povzroči težave, kakršne ste jih vi imela. Se pa sicer okužba z Mikoplazmo pozdravi tudi sama od sebe.
Okužbo (tudi prebolelo) z mikoplazmo se da dokazati s krvnim testom. Ampak pri trajanju vaših težav bi jaz predlagal pregled sputuma na tuberkulozo.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Da bi lahko bila tuberkuloza? Ste me kar malo prestrašili. Nikoli ne pljuvam krvi, samo zeleno sluz. Sumim, da mi sluz znova in znova teče po žrelu, torej, da prihaja iz nosu, ker imam ponoči zamašenega in sem večkrat začutila, da mi polzi po žrelu. Poskusila sem Operil, pa sem imela občutek, da mi je nos še bolj nabreknil in da je bil skoraj čisto neprehoden, zato ga raje ne uporabljam več. Je še kakšen drug način kako odmašiti nos? Poskusila sem tudi Sinupret, jemala sem ga 8 dni, pa ni bilo kaj dosti boljše. Je možno, da imam vročino zato, ker mi iz nosu ves čas izteka sluz?

Naj povem, da se drugače ne počutim slabo, nisem vsa utrujena in šibka ali kaj podobnega, tudi apetit imam normalen, samo naveličana sem že tega kašlja in skrbi me, ker imam že en mesec vročino. Je možno, da bi vseeno imela tuberkulozo, kljub temu, da moje splošno počutje ni slabo?

Ko sem bila pri pulmologu, je omenil, da bi lahko šlo za resolucijsko temperaturo po preboleni pljučnici (za njo sem zbolela 11.3., Fromilid dobila 13.3. in ga jemala do 20.3.). Tudi na internetu sem prebrala, da je povišana temperatura lahko zato, ker nam prebolena bolezen premakne naš “termostat” na višji nivo. Bi bil lahko to vzrok za mojo vročino (zadnja dva tedna gre največ do 37,6°C, prej pa je bila višja)?

Najlepša hvala za odgovor

Spoštovani,
zapletene zdravstene težave se rešuje v zdravnikovi ordinaciji in ne na forumih. Predlagam, da vse tole najino dopisovanje pokažete vašemu osebnemu zdravniku, ki se bo odločil, ali je vaša diagnoza v tem času že postala jasna, ali pa bo treba opraviti še obisk v specializirani ustanovi za bolezni pljuč.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Spostovani, 30.6 sem se med tekom zacela zelo slabo pocutiti imela sem mocne bolecine v predelu pod popkom.Naslednji dan 1.7 sem imela zelo bolece grlo in sem v sredo 3.7 zacela jest amoksiklav na 12 h.V ponedeljek 8.7sem zjutraj imela vrocino 37.3 vmes nisem mirovala ampak sem normalno delala v soboto celo kosila trato.Krvni izvidi 8.7 so bili normalni oz.nad dovoljeno so bili levkociti vendar glede na ostale parametre naj bi bilo znotraj meje normale in po poslusanju pljuc me je zdravnik napotil na rentgen pljuc.Rentgen je pokazal da imam na levi strani zacetek infiltrata.V sredo 10.7 zvecer sem namesto anbiotika zacela jemat sumamed.Po dve vzetih tabletah sumameda sem naslednje jutro imela temperaturo 37,8 do zvecer padla na 37.4. po zadnji vzeti tableti vceraj sem imela zjutraj vrocine 37.3 ki je trenutno konstantna.Tablet sumameda nimam vec ali mislite glede na to da je vrocina se vedno prisotna da antibiotik ni ucinkoval? V moji okolici ni nihce bolan niti ni zbolel.Kaj je za nerediti? Za vaso prijaznost se vam ze v naprej najlepse zahvaljujem.lp Katarina

Spostovani, 30.6 sem se med tekom zacela zelo slabo pocutiti imela sem mocne bolecine v predelu pod popkom.Naslednji dan 1.7 sem imela zelo bolece grlo in sem v sredo 3.7 zacela jest amoksiklav na 12 h.V ponedeljek 8.7sem zjutraj imela vrocino 37.3 vmes nisem mirovala ampak sem normalno delala v soboto celo kosila trato.Krvni izvidi 8.7 so bili normalni oz.nad dovoljeno so bili levkociti vendar glede na ostale parametre naj bi bilo znotraj meje normale in po poslusanju pljuc me je zdravnik napotil na rentgen pljuc.Rentgen je pokazal da imam na levi strani zacetek infiltrata.V sredo 10.7 zvecer sem namesto anbiotika zacela jemat sumamed.Po dve vzetih tabletah sumameda sem naslednje jutro imela temperaturo 37,8 do zvecer padla na 37.4. po zadnji vzeti tableti vceraj sem imela zjutraj vrocine 37.3 ki je trenutno konstantna.Tablet sumameda nimam vec ali mislite glede na to da je vrocina se vedno prisotna da antibiotik ni ucinkoval? V moji okolici ni nihce bolan niti ni zbolel.Obcasno me boli glava in rahlo imam zamaseno levo nosnico vendar ni nobenega izcedka, pljuca me ne bolijo, kasljam tudi ne obcasno me oblije pot, po jedi mi gre rahlo na bruhanje, apetit normalen,v grlu pa kot da je stalno rahlo suho. Kaj je za nerediti? Za vaso prijaznost se vam ze v naprej najlepse zahvaljujem.lp Katarina

Spoštovani,
ne vem, kaj je razlog za vaše težave. Recimo, da je bila to viroza. Vsekakor se kaže neka tendenca umirjanja.
Sumamed ima dolgo delovanje, torej ga ni več treba jemati.
Kako se pa sedaj počutite? Če je počutje slabo, potem drug teden pojdite do osebnega zdravnika.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Spoštovani,

Stara sem 47 let, zadnjih 12 let se zdravim za nealergijsko astmo (seretide poleti 1X, pozimi in jeseni 2X dnevno), rinitisom (fiziološka raztopina + Flixonase poleti 1X, v ostalih letnih časih 2X dnevno), letos mi je ugotovljen GERB s hiatalno kilo (tri tedne jemljem terapijo Emozul, ki bo trajala skupaj 8 tednov, imam dieto z več majhnimi obroki dnevno, določena živila, ki so lahko problematična, sem izpustila, imam višje vzglavje).
10.11. 13 sem zbolela z vročino 37,5 in kašljem z rumenimi in zelenimi izbljuvki. Par dni sem ostala doma, nato šla v službo, po štirih dneh ponovno zbolela z vročino 37,7 do 38,0, laboratorij ni pokazal nič, kljub temu sem zaradi močnega gnojnega kašlja dobila Amoksiklav za 10 dni. Vročina popustila na cca 37,3-37,5. Ker se kašelj ni in ni nehal, sem bila ponovno pri zdravniku, in nato še pri pulmologu. Pri pulmologu je bilo stetoskopsko ugotovljeno, da so pljuča čista, in slabša spirometrija (žal nimam izvidov več pri sebi). Rentgena niso delali.
Stanje je še danes po več kot enem mesecu počitka in postelje komajda kaj bolje, zjutraj in če sem dopoldan v postelji, je v redu, sicer pa popoldan ali izven postelje – kašljam, občasno gnojni izbljuvki, ob dihanju in kašlju me boli v gornjem delu pljuč. Sem zelo zelo hripava, govorjenje dlje časa mi sproži kašelj in še hujšo hripavost. Nimam pa vročine. Če nisem prav v postelji, postanem po krajšem času utrujena, pečejo me oči, in obvezno moram počivati. Ves čas sem doma, ven grem zelo zakomotana in le, ko grem k zdravniku. Po kakšnem dnevu, ko mi je bolje, se mi stanje spet poslabša. Že nekaj dni sem povečala odmerek Seretide na 4X dnevno, občasno pa si pomagam še z Ventolinom. Cel mesec tudi jemljem Ameriški slamnik tablete forte. Kontrolo pri pulmologu imam šele v marcu, po preteku 8-tedenske terapije z Emozulom, pred tem moram še na kontrolni pregled na ORL.
Še nikoli mi prehlad, bronhitis ali kaj drugega ni trajalo toliko časa in najhuje je to, da še kar ni videti konca, trenutno sem tudi še doma, kar tudi ne more trajati v nedogled.

Že v naprej hvala za nasvet in lp Marija

Spoštovani,
prvi vtis: po težki virozi ni nič nenavadnega, če kašelj in slabo počutje trajata celo dlje kot 8 tednov.
Iz napisanega razberem, da nekih večjih težav z astmo (dušenje) nimate. Seretide ni namenjen takšnemu povečevanju odmerka (4X dnevno) in lahko naredi hripavost. Ob splošnih simptomih (hitra utrujenost, bolečine) bi nekaj časa lahko prejemala lekadol, npr 3X dnevno. Kako pa dihanje skozi nos? Ali je nos dobro prehoden? Gnoj morda zateka iz sinusov nazaj v žrelo?

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Zdravo,

hvala za odgovor. V tem času mi je bilo boljše, gnoj je prenehal, danes sem se opogumila in šla po več kot petih !! tednih v službo. Čeprav me v prsih še vedno tišči, po Ventolinu je boljše, se mi je kašelj že zelo umiril. Nos je večinoma prehoden, vendar imam ves čas sluz (belo, trenutno ni gnoja), ki vsaj deloma zateka v žrelo. Nos si vsaj 2X dnevno čistim s fiziološko raztopino plus Flixotide.

Ali mislite, da je bilo AB zdravljenje brez potrebe?

Predvčerajšnjim sem prvič doživela nekaj podobnega astmatičnemu napadu: cmok v zg. dihalih, ki mi je branil, da bi lahko dihala, in iz minute v minuto je bilo slabše. Z nekaj vpihi Ventolina se je po pol ure stanje izboljšalo in potem sem izkašljala ogromno sluzi. Sem pa to doživela takoj po decembrski pregrešitvi, in domnevam, da me je zalila želodčna kislina. Da držiš ves čas dieto, spremeniš navade,… je zelo težko.

Pozdrav in lepe praznike, Marija

Hvala za sporočilo. Včasih je treba nekaj dlje počakati, da se zdravje povrne. Žal.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close