Dolga menstruacija

Spoštovani.

Od januarja 2020 imam težave z menstruacijo (8-10 dni je krvavite močna, nato 22-24 rahla krvavitev (prisotna ves čas). V času od januarja 2020 do danes je bila narejena histeroskopija (odstranjen polip), laparoskopija (odstranjen miom in endometrioza na peritoneju), MR (viden manjši miom, prosta tekočina) ter UZ (večkrat vidna cista na levem jajčniku). Prav tako sem v tem času jemala različno hormonsko terapijo (Dabroston, Primolut Nor, Cyclo progynova, Yaz, Stediril M, Cerazette).

S strani osebne ginekologinje sem bila napotena na ginekološki pregled na terciarno raven, predpisana mi je bila hormonska terapija (Cerazette), po kontroli eventuelna vstavitev Mirene. Glede na krvavitve in prisotne bolečine v spodnjem delu trebuha (na levi in desni strani – bolečina priostna ves cikel) me je osebna ginekologinja poslala na obravnavo v protibolečinsko ambulanto (za to imam pomisleke, kaj bi konkretno v mojem primeru rešilo (krvavitev verjetno ne)).

Vljudno prosim za nasvet, ali je v mojem primeru vstavitev Mirene edina rešitev (glede na vse težave) ali obstaja še kakšna druga opcija.

Hvala.

Spoštovani,
bolečina je simptom in to praviloma moteč. Če za njim odkrijemo kak vzrok, poskušamo odpraviti tega, če vzroka ne najdemo ali ga ni, zdravimo simptomatsko, torej zgolj lajšamo bolečine. kaj je pri vas za bolečino, seveda ne morem vedeti ampak omenjate endometriozo, ki je med pogostejšimi povzročitelji bolečine. Omenjate tudi krvavitve. Najlažji način za nadzor nad endometriozo in kravitvami hkrati je hormonski. Mirena bi lahko ustavila krvavitve, ne bo pa endometrioze niti ne bolečin zaradi endometrioze. Če pri zadnji lparoskopiji ni bilo odstranjena vsa endometrioza bi priporočil najprej to, potem pa sistemsko hormonsko zdravljenje, da se ponovitev endometrioze čim bolj odloži. Čudežnega zdravila pa žal ni.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Pozdravljeni.

Pri laparoskopiji so izrezali žarišče endometrioze na peritoneju nad sakrouterinim ligamentom (poleg tega so naredili še miomektomijo subseroznega mioma na sprednji strani maternice) – v kakšni meri je bilo žarišče endometrioze odstranjeno žal ne vem (pri odpustu iz bolnišnice oz. na sami viziti po operaciji ni bilo zdravnice, ki me je operirala; kontrolo po operaciji sem imela pri svoji osebni ginekologinji (z izvidom operacije v katerem ni nič kaj konkretno napisanega – napisan je bil le zgornji (1. stavek))).

Samoplačniško sem opravila magnetno resonanco male medenice s kontrastnim sredstvom (februar 2021) – (fibrozne spremembe fundusa uterusa desno; levo v fundusu je vidna majhna sprememba premera 15-16 mm MR karakteristik subseroznog mioma; cistična sprememba s tankimi septami v levem ovariju premera 2.9 mm; ni oblikovanih endometriomov ali globoke male medenične endometrioze).

Glede na vse težave (krvavitve in bolečine), me je osebna ginekologinja poslala na obravnavo k ginekologinji na terciarno raven (po le-tem pregledu je edina rešitev hormonska terapija (Cerazette oz. eventuelno Mirena – za le-to imam malo pomislekov (glede na to, da do sedaj ni bilo nobenega učinka po (5 različnih) kontracepcijskih tabletih)).

Od osebne ginekologinje zadnjih 4 oz. 5 mesecev glede svojih težav dobim odgovor, da naj počakam na obravnavo na terciarni ravni in sprejmem, kar bodo le-tam predlagali (za vse ostale predloge z moje strani (morebiten pregled oz. napotnica za pregled na Dnevnem centru za endometriozo ali pregled hormonske slike) zamahne z roko). Reagirala je edino z napotnico za protibolečinsko ambulanto (tako kot sem že predhodno omenila, imam pomisleke, kaj bi konkretno v mojem primeru rešilo (krvavitev ne).

Glede na situacijo, ki se mi dogaja od januarja 2020 (se pravi dobro leto in pol) se mi zdi, da se nekako vrtim v enem začaranem krogu.

Lp

PS: pri magnetni resonanci male medenice (februar 2021) je bilo vidno še: ob ovarijih in rektouterini ekskavaciji peritoneja je vidna manjša količina proste tekočine.

to ni nič posebnega. Manjša količina tekočine je tam skoraj vedno, zlasti pa po menstruaciji in okrog ovulacije.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani,
jaz bi vztrajal pri obravnavi na dnevnem centru za endometriozo. Tam so vsaj strokovnjaki, ki vedo, kako se endometriozo diagnosticira in kako izključi. Vse ostalo še ostane lahko za kasneje.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani.

Prosim za komentar/razlago vrednosti hormonov (odvzem je bil narejen 2. dan ciklusa/menstruacije ob 9.00 uri)

 

TSH 1.915 mlU/L (Orient. ref. Vrednost 0.55 – 4.78mlU/L)

FT3 4.66 pmol/l (Orient. ref. Vrednost 3.5 – 6.5 pmol/l)

FT4 14.61 pmol/l (Orient. ref. Vrednost 11.5 – 23 pmol/l)

Prolaktin 9.9 ug/l

FSH 5,5 IU/L

LH 3,2 IU/L

 

Hvala

vse vrednosti preverjenih hormonov so v redu.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani.

 

Prosim za kratko razlago izvida MR male medenice s kontrastnim sredstvom.

 

Maternica je normalne lege, leži v AVF, vzdolžno meri 80 mm in prečno preko korpusa 50×30 mm. V posteriorni steni korpusa proti fundusu se diferenciran subserozni ležeča 12 mm velika okrogla T2 hipointenzivna sprememba, ki se po aplikaciji KS nekoliko slabše opacificira kot preostali miometrij, gre za videz majhnega mioma. Miometrij je normalne intenzitete signala. Endometrij je ostro ocrtwn v debelino meri 7 mm. V poteku cerv8kalnega kanala, cerviksa ne vidim posebnosti. Vagina je normalne oblike in intenzitete signala, v področju parakolpija in parametrijev ne vidim posebnosti. Morebitnega kongestivnega pelvičnega žilja tako v osnovnih posnetkih kot po aplikaciji kontrastne ga sredstva ne diferenciran. Ovarialni žili nista razširjeni. Ovarij sta običajne lege. Desni meri v premeru 35×21 mm, periferno se diferencirajo številni drobni folikelčki velikosti pod 5 mm. L, enako je na levi strani, levi meri prečno 25×23 mm. Ob desnem ovarij in desno ob Uterus sled proste tekočine v fizioloških mejah. Nekoliko nizko ležeč vrh cekuma. Apendiks leži medialno posteriorno nad desnim ovarijem, izmeri ga prečno 6 mm, kar je v mejah normalnega in ne kaže znakov vnetja. Patološke opacifikacije po aplikaciji kontrastnega sredstva ne diferenciram. Hipogastrično na desni pod bifurkacijo iliake se nekoliko bočijo ozko črevesne vijuge ileuma, ki so sicer normalno širokega lumna. Zdaljšana sigma z zastojem pred rejtosigmoidnim prehodom sega posteriorno ob steno rektuma. Znotraj mezorektalnega maščevja ne vidim posebnosti, rektum je razpet in izpolnjen s črevesno vsebino. Sečni mehur je slabše polnjen, zadebeljene stene ne diferenciram, endoluminalno brez patoloških sprememb. Prikazana segmenta sečovodov sta v mejah normalnega. V področju rektouterine ekskavacije brez posebnosti. Znakov za morebitno endometriozo v nobenem od komoartmentov ne diferenciram, ligamenti uterusa niso zadebeljeni. Brez patoloških bezgavk v medenici. Brez znakov za ingvinalni herniji.

 

Mnenje: Brez evidentnih patoloških sprememb. Majhen subserozen miom uterusa.

 

Hvala za razlago.

Spoštovani,

vse bistveno je povzeto v “mnenju”. Gre torej za NMR normalno stanje brez vidnih patoloških sprememb. Kar je v tekstu malo “drugače” od po občutku pričakovanega, je zgolj “epska širina diagnostika”, torej fiziološki odkloni, ki nas med seboj pač delajo različne.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani.

 

Prosim za kratko razlago izvida:

 

St. gyn: v spekulih: blaga krvavitev, porcija eritroplakična. Vzamem biopsijo endometrija s Pipele (poslano na hp). Uterus neboleč, prost, občutljiva palpacija levo in desno adneksalno, posebnosti ne tipam.

 

Vag. UZ: St. idem. Endometrij 6 mm, hiperehogen bp.  Uterus prost, idem. Ovarija prosta, multifolikukarna. C. Douglas prost.

 

Prosim še za informacijo, ali je bil glede na izvid narejen bris PAP ali biopsija endometrija s Pipele pomeni kaj drugega.

    Hvala.

opravljena je bila biospsija endometrija (z mikropipeto posrkano iz maternične votline). Na splošno je pa izvid ginekološkega pregleda in UZ brez posebnosti.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani.

 

Koliko časa po le-tem posegu (biopsija endometrija s Pipele) je pričakovana oz. normalna krvavitev (krvavim namreč že 3 tedne).

 

Hvala.

zaradi posrkanja vzorca z mikropipeto ne bi smeli nič dalj časa krvaveti in tega ne bi smeli razumeti sploh kot kak poseg, saj je metoda izjemno nežna in ne posega v globlja tkiva. Če še vedno krvavite, se obrnite na ginekologa. Menda bi po 3 tednih že moral imeti tudi izvid od odvzetega vzorca.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani.

 

Odvzem je bil narejen na GK Ljubljana (terciarno raven) in ne pri osebnem ginekologu. Kontrolo na GK Ljubljana imam v novembru, osebnemu ginekologu se krvavitev po le-tem odvzemu zdi pričakovana oz. normalna.

Izvida biopsije nimam (imam le izvid pregleda, ki je napisan zgoraj).

V tem primeru ni treba nič poizvedovati. Ko bo izvid biopsije na voljo, ga bo v najkrajšem možnem času videl zdravnik in če bo kaj za ukrepati, boste obveščeni, sicer pa, če je izvid v redu, obveščamo načeloma ne in torej dodatni ukrepi niso potrebni. Od same biopsije endometrija krvavitev ne nastane niti se zaradi tega ne podaljša. če je M predolga, se obrnite na svojega ginekologa in če bo tako presodil, bo ukrepal, običajno z eno od možnosti hormonske terapije.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

New Report

Close