Dolga menstruacija

Pozdravljeni.
Pa smo spet pri mojih težavah 🙂 !

10.3.2020 sem imela prezgodnji porod v 23 tednu. Recimo da se je čišča zaključevala z rjavimi izcedki. 11.4 sem dobila rdečo krvavitev kar sem ocenila da je začetek menstruacije. Vendar se krvavitev ni zaključila vse do 21.4 (10 dni). Tako sem šla na pregled kateri ni pokazal posebnosti, mi pa je Ginekologija z UZ zmerila debelino sluznice (če sem prav slišala je omenjala 7-8 verjetno mm). In naj še omenim kar nekaj manjših miomov, ki naj ne bi bili v notranjosti maternične votline (pregled leto in pol nazaj, ob operaciji pregrade). Tako mi je ginekologija predpisala Primolut Nor (15 dni po 2 tabletki). V tem času sem si še merila ovulacijo (20.4.) in test za ovulacijo je pokazal rahlo črtico. Naslednji dan nobene sledu o črtici. Ker sem prebrala da je Estimo bolj naraven kot Primolut Nor 5mg sem 21.4 zvečer vzela prvo kapsulo Estima in ga nato 2 x dnevno (zjutraj in zvečer) jemala vključno z 4.5 (13 dni). Krvavitev se je v roku dveh dneh popolnoma zaključila. Do sedaj sem vedno imela redne cikle na 26 dni. Tako da sem menstruacijo pričakovala 7.5 a je še danes ni (noseča tudi nisem) v spodnjem delu pa me že dober teden boli enako kot takrat ko dobim menstruacijo (krči in špikanje). Ker je moja ginekologija do nadaljnjega odsotna, nadomeščanje pa ima urejeno samo za nujne zadeve, se sedaj obračam na vas z vprašanji…

– se je moj cikelj malo zacikljal ob jemanju progesterona tik ali celo med ovulacijo? To sem zasledila pri vaših odgovorih, da ni dobro tik pred ovulacijo z jemanjem progesterona?? Zakaj?
– koliko časa naj še čakam na menstruacijo, da bo problem postal nujen (boli me vsak dan bolj), da me bo vzela nadomestna ginekologija (namreč tudi ta nadomestna me je pregledala in predpisala Primolut)?
Najlepša hvala za odgovore.
lp

Spoštovani,
dajte mogoče za začetek malo potrpet. Ste komaj 2 meseca po splavu, oziroma porodu v 23. tednu. Kot prvo je bil to hud stres, kot drugo se telo nekaj časa pobira od teh sprememb, zato ne pričakujte tako idealnega ciklusa. tudi razloga za takojšnjo terapiranje motnje ne vidim. Vzemite si nekaj mesecev “prosto” in ne opažajte prav vsakega odstopanja od pričakovanega idealnega reda.


Pozdravljeni.

Prosim za kratko razlago izvida laparoskopije:

Operirana v splošni endotrahealni anasteziji. Naredimo laparoskopijo, izrežemo žarišče endometrioze na peritoneju nad sakrouterinim ligamentom in miomektemijo subseroznega mioma na sprednji strani maternice.

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,
to je opis operacije, ne izvid. Kaj so delali je zapisano in nimam kaj posebnega za pojasnjevat. Izrezali so košček endometrioze iz vezi med maternico in križnico ter manjši miom s površine maternice.


Pozdravljeni.

Hvala za odgovor.

Od operacije (laparoskopije), ki je bila v torek, 12.5.2020, imam težavo z uriniranjem (mudi se mi, vendar nikakor ne morem urinirati (sedim 10, 20 minut na wc-ju preden začnem urinirati)). Zadevo sem omenila osebni zdravnici, vendar se ji zadeva ne zdi sporna. Prosim za vaš nasvet (bi bilo smiselno se naročiti na pregled k osebnemu ginekologu ali kako drugače)? Omenjena težava se je začela pojavljati po laparoskopiji.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,
no, če imate občutek “urgence” za uriniranje in sedite 10 do 20′, da vam uspe spustiti curek, nekaj ni v redu in to ni mogoče opredeliti za normalno. Kaj je vzrok seveda brez pregleda in morda dodatnih preiskav ni mogoče reči, ampak to je definitivno za specialista, mogoče celo za urologa, pred tem pa najbolje za ginekologa, da preveri, če je kak izvensečni razlog v predelu rodil, ki bi pritiskal na votli sistem spodnjih sečil. Glede na to, da se omenjeni problem pojavlja od laparoskopije dalje, obstaja možnost, da je pri laparoskopiji prišlo do kakšne poškodbe, morda hematoma (podplutbe) ali edema, ki pritiska na sečnico, zato bi bilo najbolje, če se slišita s svojim kirurgom, ki je opravil laparoskopijo in mu poročate o težavi po operaciji. Verjetno vas bo povabil na pregled.


Spoštovani.

Nadaljujem z dne 10. Maj.
Po mesecu dni čakanja po zadnjem pregledu (21.4.) in jemanju 13 dni Estima je moja sluznica še vedno tanka (7 mm) (to je 39 dni od prvega dne zadnje menstruacije 11.4.). Pregled jajčnikov je bil ok. Ni bilo videti posebnosti, nobene ciste ali rumenega telesa. Da bi se sprožila krvavitev mi je ginekologinja predpisala 3 x 1 tableto /10 dni Dabroston.
Sedaj me zanima:
1. Ali Dabroston/Primolut pomaga, da se sluz odebeli in zato nastopi krvavitev oziroma kako ti hormoni sploh deluje na maternično sluznico glede na to, da je v tem trenutku tanka? to me res zanima 🙂
2. Bi bil v tem primeru boljši Primolut 2 x 1 / 10 dni (15 dni)?
3. Kaj bi čakanje brez zdravil pripomoglo k moji situaciji? Namreč dokler ni procesa menstruacije se tudi nov cikelj ne bo začel? (vem pa da je najprej ovulacija in nato menstruacija, ampak dokler ni menstruacije se tudi ovulacija ne more ponovno začet).

Saj vem da si mislili svoje, kar ste mi tudi že napisali, a me vseeno zanima tudi teoretično, sedaj ko sem že v tem poslu, nenamenoma… težje mi je bit v nevednost, kot to da vsaj približno vem kaj se dogaja.

Hvala, hvala, hvala

Lp,

Spoštovani,
ne vem, kje ste prebrali, da progesteron odebeljuje sluznico? Progesteron zgolj transformira lastnosti sluznice, tako, da se ta lahko ob upadu odlušči in nastopi menstruacija. Če progesterona ne daš na primerno podlago (to je na estrogensko pripravljeno sluznico), nima učinka. Sem vam prejšnjič povedal, da ste šele 2 meseca po splavu oziroma zelo zgodnjem porodu, zato ne pričakujte takoj idealnega reda. V bistvu ne razumem, zakaj se sploh zdravite.


Zdravo.

Nikjer nisem prebrala da progesteron odebeli sluznico le zasledila sem da jo stabilizira. Potem pa mi ni bilo jasno zakaj pride do krvavitve če je sluznica tanka če se tudi po progesteronu ne odebeli. Kar pomeni da sluznica zakrvavi ne pa da se lušči saj se dejansko nima kaj luščiti ….. itd, itd. Kar pomeni da dejansko brezveze jemljem Primolut??

Zakaj se zdravim?? Kaj pa vem v bistvo za nič oziroma da dobim svoj cikelj in da poskusim kmalu kaj zanosit …. če pa ne bo zadebeljene sluznice verjetno tudi na IVF ne morem…. Čakanje ni moja vrlina.

Kako pa se lahko to samo od sebe vzpostavi? Sluznica je tanka, menstruacije ne bo (boli me vseeno kot da bo, krči pa to) potem niti ovulacije in ni ciklja…

Tako nekako 🙂
Lp

če jemljete Primolut na tanko sluznico, je to res brez zveze. Težko se pa midva meniva, kaj je in česa nima smisla početi in zdraviti, ker o vas ne vem kaj dosti. Če ni ciklusa se ga da vzpostaviti na dva načina: z nadomestnim hormonskim zdravljenjem (ampak to ne zagotavlja ovulacije) ali s stimulacijo ovulacije (klomifen, letrozol). S progesteronom se da vzpostaviti ciklus (ampak ne ovulacije) le, če je dovolj estrogenov in se sluznica sicer zadebeli pod njihovim vplivom, ovulacije pa ni in zato tudi ne progesterona. Če ni ciklusa, bi bilo modro najprej preveriti, kaj je razlog za to. So vam že preverili osnovne reprodukcijske hormone? (FSH, LH, prolaktin, AMH?) S tem se začne, potem pa naprej.


Pozdravljeni.

Prosim še za komentar/kratko razlago histološkega izvida (laparoskopija):
Peritonej, ekscizija: drobci peritoneja in nekaj mehkih tkiv (maščevje, vezivo, žile), primerne histološke zgradbe, žariščno z blago kronično vnetno infiltracijo. Subserozni tumor maternice, resekcija – leiomiom.

Hvala in lep pozdrav.

ni veliko za povedat. Z maternice so vam odstranili miom, tkivo od drugje pa je bilo avtohtono in normalno, kar pomeni brez sprememb.


Pozdravljeni.

Nadaljujem z dne 22.5 ko ste mi odgovorili.

Vse do tega poroda sem imela vedno redne cikluse (26 dni), dvakrat mi je celo ginekologinja med pregledom omenila, enkrat da sem ovulirala in enkrat do bom ovulirala (večkrat niti nisem bila na UZ ko sem želela zanosit). Velikokrat sem si merila ovulacijo s testerji in v vsakem ciklu sem le en dan ujela rahlo obarvano črtico a nikoli ni bila tako intenzivna kot pišejo da mora bit.
Osnovne reprodukcijske hormone (FSH, LH, prolaktin, AMH) smo preverili ene dve leti nazaj in vse je bilo v mejah (še bolj na dobri strani kot na slabši strani). Mogoče sedaj res prehitro pričakujem, da se bo vse takoj vzpostavilo nazaj. Glede na to da sem 11.4. začela krvavitev (čist enako menstruaciji) sem pričakovala da se je ciklus že uredil. A vse do danes ni bilo naslednje menstruacije/krvavitve maternična sluznica je pa še kar 7,7mm. Sedaj naj bi še en teden jemala Primolut (skupaj bo ene 14 dni), potem pa neham in čakam da pride krvavitev in nato spet čakam če pride naslednja menstruacija. Drugega mi za enkrat verjetno ne preostane ….. ??
Pa še eno vprašanje:
– kako se znebiti streptokokov iz nožnice?

S cervikalnega kanala pa sem uspešno odstranila »Ureaplasma urealiticum« z vašo pomočjo (svetovanjem katere tablete in koliko časa). Moja ginekologija mi je želela predpisati Sumamed).

lp

Streptokok je občutljiv na običajni penicillin v primeru alergije na penicillin pa na Azitromicin (Sumamed). Ampak če niste ravno v času poroda, ko je streptokok skupine B lahko nevaren za otroka, te bakterije ni treba zdraviti, ker odraslim osebam ne povzroča nobene bolezni in ker se rad vrne, ker je pravzaprav prisoten povsod.


Spoštovani.

15 dni sem jemala tablete Primolut nor (zadnji tablet sem vzela 5.7.2020). Po omenjenih tabletih sem začela krvaveti 7. 7.2020 (krvavitve je veliko manj kot pri pri običajni menstruaciji (ravno toliko, da se malo pozna na vložku ter nekaj na papirju). Zanima me, koliko časa je običajna krvavitev po omenjenih tabletih (menstruacijo bi predvidoma morala dobiti med 20.7. in 22.7.2020).

Hvala.

Tudi sprožena menstruacija sme trajati nekje do 8 dni.


Spoštovani.

7.7.2020 sem dobila menstruacijo (1.dan), katera traja še danes (v tem času je bil samo 1 dan (se ne 24 ur) brez krvavitve). Naj povem, da krvavitev ni močna (v vse tem času je bila močna krvavitev 12 dni), ravno toliko, da se pozna na vložku ter nekaj na Wc papirju.
V tem času (od 7.7.2020) sem bila nekajkrat pri osebni ginekologinji, katera mi je naredila UZ (vse ok, sluznica naj bi bila po njenih besedah tanka) ter preverila kri (hemogram prav tako v mejah normale).
Osebna ginekologinja mi je najprej predpisala Primolut nor (2×1 tableta na dan), na naslednjem pregledu pa se tablete Cycli Progynova (4 škatlice).
Ker se krvavitev ne umirja oz. ne ustavi, prosim za vaše mnenje oz. nasvet.

Hvala.

Glede na vse zapisano: trajanje krvavitve, tanka sluznica, neučinkovitost zdravil…. predlagam Stediril-m za en mesec po 1 tbl/dan. Potem bomo pa videli. Če se krvavitev ne ustavi, ni druge kot da se ponovno naredi histeroskopija, ker se je lahko pri prvi kaj spregledalo.


Spoštovani.

Ker se zadeva v zvezi z dolgo menstruacijo ni umirila, sem bila na kontroli pri osebni ginekologinji. Glede na vso zadevo in vse težave se je odlocila, da bo naredila ginekološki pregled, ki me čaka v prihodnjih dneh. Glede na to, da se nisem imela spolnih odnosov, me zanima kako bo omenjeni pregled (vsaj okvirno) potekal.

Hvala.

Spoštovani,
pravzaprav ne vem, kaj od pregleda bo opravila. V bistvu klasični ginekološki pregled o vašem problemu ne more povedati nič posebej uporabnega. Predvidevam, da bo opravila UZ rodil, preverila zlasti debelino maternične sluznice, morebiti, če je na jajčnikih videti kaj posebnega in to je v glavnem vse. Sem ponovno preveril vse najino dopisovanje in ugotovil, da od začeta še nikoli niste omenili svoje starosti, kar je eden od ključnih podatkov pri ocenjevanju verjetnosti določenega stanja ob podobnih težavah pri ženski.


New Report

Close