Najdi forum

Imam vprašanje za vse z izkušnjami pri nakupu zemljišč.
Na naši parceli, kjer imamo stan. hišo so starši na dveh delih parcele
postavili škarpo oz. nadstrešek, ki posegata tudi na sosednje
zemljišče (gozd – kmetijsko zemljišče). Sedaj lastnik želi da ta dva dela
njegove parcele odkupimo in me zanima naslednje:

1. Ali je odkup možen, če je v zemljiški knjigi napisano, da vse nepremičnine
vpisane v ZK predstavljajo zaščiteno kmetijo.

2. Koliko je realna odkupna cena za m2, če je cena na tem območju
za 1m2 zazidljive parcele ca. 70 EUR, kolikor lastnik v našem primeru
tudi zahteva. Gre pa za skalnat teren in senčno stran.

Za vse odgovore vnaprej hvala.

Stopi z vsemi dokumenti na upravno enoto, kamor sodi parcela in se tam pozanimaj kako in kaj, saj Ti bodo dali najbolj točne informacije.
Če gre za nezazidljivo parcela je cena daleč previsoka, se pa tudi o tem pozanimaj na upravni enoti, ali bi biulo mogoče doseči spremembo namembnosti in kdaj zidati na njej, kar sicer dvomim, če gre za zaščitno kmetijo.

1. Ali je odkup možen, če je v zemljiški knjigi napisano, da vse nepremičnine
vpisane v ZK predstavljajo zaščiteno kmetijo.

Pozanimaj se na pristojni Upravni enoti, pri referentju za kmetijstvo. Če zemljišča predstavljajo zaščiteno kmetijo je dokup možen, če se predmetno zemljišče predhodno izloči iz zaščitene kmetije (seveda veljajo za izločitev določeni pogoji, ki morajo biti izpolnjeni).

2. Koliko je realna odkupna cena za m2, če je cena na tem območju
za 1m2 zazidljive parcele ca. 70 EUR, kolikor lastnik v našem primeru
tudi zahteva. Gre pa za skalnat teren in senčno stran.

Realnost cene je odvisna od tega ali je zemljišče zazidljivo ali pa ni. Če je zemljišče zazidljivo in so tudi take cene kvadratnega metra v vaši okolici – potem se z lastnikom pogajaj (verjetno bo navijal ceno, ker ima predmetno zemljišče samo za vas neko ceno – vrednost, ker imate na njem postavljeno nadstrešnico)
Če je po prostorskem planu še vedno opredeljeno kot kmetijsko zemljišče – potem je zgoraj navedena cena sigurno nerealna. Cena kmetijskega zemljišča je pa odvisna od katastrske kulture zemljišča (npr: njiva, travnik, gozd) in pa od katastrskega razreda zemljišča (npr; 1 kat. razred – pomeni višjo ceno,….)
Torej najprej se na upravni enoti pozanimaj ali je zemljišče zazidljivo ali pa ni. Če ni zazidljivo – je kmetijsko zemljišče, pojdi na pristojno zemljiško knjigo in poglej kakšna je katastrska kultura zemljišča. Ko izveš katastrsko kulturo in pa katastrski razred pojdi do kmetijsko gozdarske zadruge in poizvej za ceno kvadratnega metra takega zemljišča.

nova
Uredništvo priporoča

malo si izračunaj, koliko bo stalo spravljanje sosedove parcele v prvotno stanje, ker ste zidali na tujem, preden razmišljaš, ali boš to parcelo, na kateri ste zidali, lahko kupila po ceni za nezazidljivo zemljo. Rušenje škarpe je lahko draga reč. Lepo od soseda, da vam je ponudil to rešitev, ne se zdaj z njim pogajat do nezavesti za vsak Eu.

Najlepša hvala za vse informacije. Se bom kar lotil poizvedovanja in pogajanja.

Po mojih izkušnjah se izločanje parcele iz zaščitene kmetije ne izplača. Pa menda bo zakonodaja spremenjena po vstopu v EU (glede zaščitenih kmetij). Mi smo to rešili s služnostjo.

New Report

Close