Najdi forum

Pozdravljeni g. Tina
Meseca januarja sem oddala vlogo za IDSP in sem včeraj dobila domov pozitiven odgovor,torej da dobim IDSP” kot pomoč pri plačilu položnic in za nakup prehrane”.
Vem, da je bilo o tem veliko napisano, pa vendar vprašam;katere položnice smem plačati s tem denarjem?Samo gospodinjske, kot so elektrika, voda, smeti,ali pa lahko plačam še RTV(država je rekla,da moramo plačati vsi ki imamo elektriko!),telefon, zdravstveno osnovno in dodatno zavarovanje, hčerino šolsko prehrano,gospodinjski plin v jeklenki,s katerim kuham in se bo ta mesec spraznila?
Hrane ne bom nakupila ravno veliko,(samo moko,sladkor, testenine, mleko..)saj si vsako leto na moji mali njivici pridelam vso ozimnico in tudi za koline poskrbim,skrbijo me bolj položnice,ki so mi ostale še od prejšnjega meseca, saj smo morali dokupiti še drva(drugače kurimo na olje,vendar so za nas sedaj drva cenejša)in itak ne bo dovolj za poplačilo vseh položnic.
Ne me narobe razumeti, vesela sem vsake pomoči, vendar pa eni pravijo(tisti,ki so ISDP že dobili),naj plačm vse položnice po vrsti iz prejšnega meseca ,da me ne bodo več terjali,saj naj bi mi za to tudi dali pomoč,drugi pa pravijo,naj plačam samo osnovne iz prejšnjega in tega meseca.
Kaj pravite vi spoštovana g.Tina?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Center je naredil napako, ker ni točno določil v obrazložitvi za katere položnice je odobrena IDSP. Tako lahko vi prinesete par odrezkov položnic, za katere boste menili, da so upravičeni poplačila z IDSP, soc.del. pa lahko samo enega zavrne, in bo namenski znesek porabljene IDSP nižji, ostalo pa se bo štelo kot KR (četudi za 3 EUR). No, po vsej verjetnosti se to ne bo zgodilo, ni pa čisto izključena ta možnost.

Tudi za hrano se ne namenja IDSP, saj je za hrano pristojen Rdeči Križ/Karitas. Še posebej pa ne (PA NE ME NAROBE RAZUMETI PROSIM) za ljudi, ki imajo možnost sami pridelati hrano, kajti ljudje brez vrta so primorani plačati za nakup hrane, ki je veliko dražja v trgovini, kot nakup semena – čeprav morate ravno vi, za pridelek pridno delati.

Torej, položnice se štejejo tiste, ki zagotavljajo osvnovno preživetje – kar pa plačilo RTV prispevka sigurno ni, niti telefon, mobi ipd. Govorimo o vodi, elektriki, plinu in drva.

Položnice se plačujejo za mesec nazaj, pred oddajo vloge. Če ste prinesli dokazila (neplačane položnice) ob vlogi, bi morala socialna delavka navesti te položnice, ali pa sami razberite, katere so nujne, kot sem vam prej opisala. Isto ob primeru, če niste prinesli nepl.položnice.

Čudi pa me, na podlagi katerih dokazil in kako, vam je soc.del. odobrila znesek IDSP??? Kajti v vlogi lepo piše, da je potrebno navesti točen znesek + dokazila, iz katerih potem lahko soc.del. presodi, ali je znesek upravičen ali ga je potrebno znižati! Če pa vam je odobrila polno IDSP, morate prinesti dokazila v takšni vrednosti, ali tudi če ni polna, morate prinesti točen izračun plačanih odrezkov, kjer mora biti vsota le teh izenačena (ali presega, vseeno) z odobrenim zneskom IDSP. Nikakor pa ne sme biti znesek vaših dokazil manjši od IDSP!!!

Zato, je potrebno, da se točno napiše za kaj je namenjena IDSP.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Spoštovana g.Tina.Hvala vam za vaš odgovor, vendar vam moram kljub temu odpisati, kajti v vašem odgovoru je bil ton, kot da sem IDSP dobila na “lepe oči” in sedaj ne vem kaj z njim, pa ni tako.Vem ,da sem vam v prvem vrašanju premalo natančno opisala kako je potekala moja prošnja, pa bom to sedaj naredila, da ne bo kdo mislil, da socialne delavke pa kar tako dajejo pomoč.
Torej; septembra sem ostala brez zaposlitve za določen čas, ker je delodajalec ni podaljšal zaradi mojega zdravstvenega stanja(bolečin v ledvenem delu hrbtenice),zaradi česar nisem mogla biti ves dan na nogah in prenašat težja bremena(trgovina).Na zavodu me je svetovalka poslala na nekakšno komisijo, kjer so mi določili omejitve in te se sedaj kažejo tako, da ni ustrezne zaposlitve zame oz. je ne bo kar kmalu.Decembra mi je poteklo tudi nadomestilo za brezposelnost, ki sem jo porabila za nakup kurjave.Januarja so mi torej ostale čisto vse položnice neplačane.Prijatelji,kateri vedo za našo stisko(naše revščine ne obešamo na veliki zvon),so me poslali ,naj grem vrašat na CSD, če ni pripada kakšna pomoč.Prijazna socialna delavka si je vzela čas, da sem ji razložila našo stisko,(moram priznati, da me še ni bilo nikoli tako sram), nato pa dala neke pole, povedala kaj moram prinest (bančne izpiske),ostalo da bo sama pridobila.Svojo stisko nisem razložila v tistem okencu na polah, ampak sem jo opisala kar na dopisu poleg-okence bi bilo premalo.Navedla sem tudi vsoto, ki bi mi prišla prav,upoštevala sem elektriko, vodo,smeti,hčerino šolsko malico,zdravstveno osnovno in dodatno zavarovanje(zaradi bolezni ščitnice hodim na tri mesece v laboratorij in nato na pregled,nove tablete..),katerega si ne morem privoščiti neplačanega in kar sem tudi v vlogi omenila.Telefona, interneta, RTV nisem štela, ker brez tega lahko preživim,čeprav vem,da jih bom nekoč morala poravnati.Dodala sem tudi tisto potrdilo “o omejitvah”.Nekaj malega pa sem prištela za prehrano, tisto kar si pač nisem pridelala doma.Moram pa povedati,da me jezi, ker menite,da jaz nisem upravičena za nakup prehrane,ker si jo sama pridelam ,drugi pa ne.Kolikokrat sem “blokovskim”ljudem, ko so jamrali koliko dajo za hrano , ponudila zastonj košček zemlje, da si bodo kaj pridelali, pa so rekli, da to se pa ne splašča, da delaš, nato ti pa toča stolče…Sem jaz kriva, če sem se poleti morala na njivi znojit, oni pa so v senci lahko mrzlo pivo pili!?
Torej v odločbi sem dobila točno navedeno vsoto in ,če nebi nekateri,ki so že imeli IDSP povedali, da lahko z tem zneskom plačam le osnovne položnice, drugi pa, da vse zapadle, ketere sem računala v vlogi,bi plačala pač januarske položnice.Sedaj sem torej zmedena,ker ne vem ali naj plačam januarske položnice, ali pa moram izvzeti šolsko prehrano in zdravstvena zavarovanja?V tem primeru bi lahko plačala elektriko za tekoči mesec?Najbolje bo ,da vprašam na CSD.Vam pa vseeno hvala za odgovor in lep pozdrav.

Če vam Center ni omejil katere položnice, potem plačajte vse neplačane, tiste za preživetje!

Ne glede na mesec. Pazite samo, da ne bo za naslednji mesec (marec) – te se ne upoštevajo.

Če vam ostane še kaj od IDSP, pa povprašajte po telefonu/osebno vašo soc.del., če lahko z njimi poplačate tudi hčerino malico in zavarovanje, ter ostale (RTV,…).

Iz mojega pisanja je res mogoče bilo razbrati, da so vam kar tako dodelili, v bistvu pa me je zaskrbelo, ker ste dobili pozitivno odločbo, potem pa sprašujete za katere položnice, ko bi vam moral Center povedati – DA NE BO KRIDVNEGA RAZLOGA! Zato, sem v takšnem smislu pisala. Kajti preveč strank sodelavk se je znašlo na KR zaradi raznih nejasnosti – kratko pa so potegnile … stranke. Zato je potrebno nujno razjasnjevanje problema; če je že na vlogi dolžnost stranke, da navede točen znesek in čemu bi rabila IDSP, je tudi na strani organa, da v odločbi točno navede čemu je dodeljena IDSP!

Samo to sem hotela reči 😉 Upam, da pozitivno uredite!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close