Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Dojenje-telovadba, aerobika

Dojenje-telovadba, aerobika

Imam dojenčico staro 5 mesecev in polno dojim. Kdaj lahko začnem z aerobiko, saj mi nekatere mamice to odsvetujejo, ker ni dobro za mleko in s tem posredno za otroka.

Kakšne izkušnje imate ostale mamice? Se je vaš otrok začel drugače obnašati? Kdaj ste ve začele telovaditi in kako intenzivno?

Naj še povem, da sem od poroda naprej vedno polna energije in da nisem imela nobenih težav kljub šivom. Na sprehode hodiva od 10 dne naprej, vendar je to zame premalo.

Že vnaprej hvala za vaše izkušnje.

Čao!

Na Aerobiko (step, tae bo so mi odsvetovali) sem pričela hoditi 4 mesece po porodu. Vadba je bila normalno intenzivna in s tem nisem imela nobenih tezav. Mleka sem imela dovolj in dojenje je tudi potem normalno potekalo. Pazila sem le da sem nadomestila tekocino, ki sem jo izgubila, tako da sem spila ogromno vode (5 l na dan). Vcasih se mi je kolicina mleka celo povecala. Mislim, da je bilo to povezano z sprostitvijo med in po vadbi.

Le pogumno!
Miša

Draga Jana,
Ne bi te rada odvrnila od vadbe, ampak sama imam ravno nasprotno izkušnjo kot Miša. Tudi jaz sem bila že od vsega začetka polna energije in sem komaj čakala, da spet začnem z redno rekreacijo. Tako sem 5 mesecev po porodu začela s klasično aerobiko. Sicer sem veliko popila in normalno jedla, ampak mleka je bilo od takrat naprej vsak dan manj. Seveda ni nujno, da je bila telovadba razlog za to, pa vendar…
No, pa srečno!
Andrea

Živjo, Jana!

Sama sem začela z redno vadbo (najprej le lahke vaje, nato aerobika) takoj po porodu. Mleka sem imela vedno dovolj, pa tudi težave z odvečno težo ali mlahavostjo trebuha so hitro izginile. Sem mnenja, da redna telesna aktivnost stimulira boljše razpoloženje, to pa vpliva tudi na povečano produkcijo mleka. Je pa res, da je potrebno veliko (predvsem) piti. Kar veselo na aerobiko, vendar pazi, da ne pretiravaš. Če nisi vajena vadbe, začni zlagoma in po malem.

Vso srečo!

Na forumu hujšanje g. Goran Lorencin tovrstno aktivnost v času dojenja odsvetuje Preberi!

L.p.Sonja

Zmerna, rekreativna telovadba v času dojenja ne škodi. Če ne shujšate več kot 1/2 kg na teden, tudi nima vplivov na količino in kvaliteto mleka. Če se ti dobro počutiš, otrok lepo raste, vsekakor ni ovir. Tudi tisto o tem, da je po intenzivni telovadbi kaj narobe z mlekom absolutno ne drži.
Vsekakor ni nobenega razloga, da mati po telesni vadbi ne bi dojila! Obstajajo raziskave, ki naj bi pokazale, da so otroci, ki so se dojili po intenzivnejši telesni vadbi mater slabše dojili, niso marali mleka, … in sicer naj bi bil vzrok izločanje mlečne kisline v mleko. Pri teh raziskavah pa niso bili pozorni na faktor stresa, zaradi opazovanja in tujega okolja. Če telovadite, tečete ali kolesarite zmerno, normalno in brez prehudega naprezanja (kar je tako ali tako priporočljivo za vsako vadbo), lahko brez skrbi dojite.

New Report

Close