dojenje ponoči

Sem mamica petmesečnega fantka, ki ga še vedno dojim. Vendar pa je najina težava ravno v dojenju, saj želi biti pri prsih čez dan vsako uro, medtem ko se ponoči prebuja vsaki dve uri in joče dokler ga ne podojim (poskušala sem ga zamotiti z dudo ali stekleničko s prekuhano vodo, pa ni pomagalo). Po nasvetu pediatra sem otroka dojila vedno, kadar je sam želel. Vendar pa je zadnje čase dojenje čedalje pogosteje in navsezadnje tudi zelo utrujajoče. Tako otroku čez dan ponudim Hippov čaj, da podaljšam čas med podoji, vendar ne več kot za dve uri.
Vse lepo in prav, vendar pa še vedno obstaja tista nočna težava.

Ali je prav, da otroka pri tej starosti postopoma odvadim nočnega hranjenja ali pa vsaj zmanjšam število podojev (ima namreč 3 do 4 nočne obroke; pri dojenju se ne crklja ampak sprazni dojko tako kot čez dan) in kako naj to naredim?

Če je imela katera mamica podobne težave in ji jih je uspelo odpraviti, jo prosim za nasvet. Hvala.

Joj, Leonida, tvoje težave ti skoraj zavidam! 🙂))
Moja 7,5 mesečna Naja se ponoči še vedno zbuja vsaj na dve uri, ponavadi pa še bolj pogosto. Ravno včeraj je imela še posebej “delovno” noč, ko je želela dojko prav vsako uro! Pa da ne boš mislila, da podnevi strada. Resda jo zaposluje množica reči, a še vedno najde čas tudi za dojenje – prav tako vsaj na dve uri (prej se je dojila čez dan tudi na 20 minut, če se ji je zdelo!). Včasih poje več, včasih manj. Včasih je res lačna, včasih bi se samo crkljala. Po pravici povedano ne pričakujem, da se bodo nočni prigrizki kaj kmalu nehali. Vsaj nič ne kaže v to smer 🙂))
Obenem osebno ne poznam otroka, ki bi pri tej starosti prespal celo noč brez zbujanja. Slišim že in berem, da obstajajo, ampak srečala pa nisem še nobenega 🙂))
Pa še to: če ti ponoči izprazni dojko, je očitno zares lačen. Tu bi morda pomagalo, če bi podaljšala večerno , ali pa ga večkrat pristavila čez dan, ampak no… pri meni nič od tega ne zaleže…
Jaz se tolMeni je v tolažbo dejstvo, da bo tudi slej ko prej minilo in bom nekoč zagotovo spet spala več kot 3 ure skupaj, obenem pa sem si olajšala življenje s tem, da sem Najo vzeli k sebi v posteljo.

LP,
Ivana

Oh nočno zbujanje. Po prvorojenki, ki je spala vso noč sem se čudila mamicam, ki so tarnale. No, pa me je drugorojenec naučil ponočevanja, ha, ha, res sedaj lahko žuram do jutra. Dojil se je namreč n-krat ponoči, podnevi pa sploh ne pogosto, ponoči pa se je v miru in tišini nahranil. Morda gre vzrok iskati v moji obremenjenosti z prvorojenko, gospodinjstvom… in temu primernemu aktivnemu dnevu.
Moj nasvet je ta, da mu podnevi ponujaš dojko po želji in ne podaljšuješ časa med podojema z čajem, ker bo seveda potem ponoči št. obrokov večje. Morda tudi daljše večerno dojenje- moj sicer recimo ni hotel dooolgega podoja zvečer kot recimo sestrica, ki je na dojki visela dve uri….
In pa da mu posvetiš veliko časa podnevi, veliko dojenja.., da veliko počivaš in enostavno uživaš z dojenčkom. Vem , da je to lahko reči….
Tudi sama sem ob dveh sončkih doma našla počitek in čas le za njiju in opravila najnujnejša gospodinjska dela, sploh se nisem obremenjevala. Čeprav so vrli ljudje seveda menili, da kako mi je lepo, ko pa še vrta ne obdelam v celoti in nimam pospravljenega perila. In prav, da mi je , so rekli, ker otroka razvajam, ker ga ponoči dojim…
Jaz pa sem čutila, da je tako prav, seveda sem iskala otroku prijazne ukrepe od počitka, dnevnega pogostega dojenja, do vključitve očka, pa vendar ni delovalo, vsaj 3-4 krat , včasih seveda več smo se dojili ponoči do 8 meseca, nato pa kak obrok manj. Vedela sem , da bo to minilo. In res, dopolnili smo eno leto, šli v vrtec in sedaj že spimo skoraj celo noč, morda se enkrat zbudimo…..Nekateri otroci dlje spijo ob dodatku goste hrane, pri nas recimo to ni pomagalo, čeprav je deček poleg dojenja po 6. mesecu začel jesti kar velike količine hrane je bilo št. nočnih dojenj enako…
Prav pomirjena in ponosna sem , da sem se ravnala po otrokovi potrebi. Dokaz sta oba zadovoljna in sedaj speča otroka…
Prijetne noči vam želim.

Sama imam 10 mesecno soncico in 5 letnega fantka. Dnevi letijo kot bi mignil. Tudi jaz sem se prilagodila njima in se cartamo na veliko. Pri obema smo imeli druzinsko posteljo, sedaj pa ta velik ze lep cas spi v svoji postelji. Nasa pije povprecno 4-5x ponoci in tudi ne kaze da bo hitro kaj drugace. Cez dan pa spije ponavadi 3-4x. Ne vem kje je logika, ampak ocitno jo ona vidi, he he… Skusala sem podnevi povecat stevilo podojev, da bi jih bilo ponoci manj, pa me je ugriznila, lumpa…. Ne mores vsilit ce nekaj nocejo… Tako pac cakam in upam na bolje. Sicer pa ne morem kaj da ne bi bila hvalezna da imam dva zdrava, lustna, brihtna soncka, ki sta se in se se vedno -ta mala- dojita. Nimajo vsi starsi taksne srece. Takrat ko ste najbolj zmatrane, pa ko vas soncki ze ne vem kolikokrat zbudijo, jih poglejte, pobozajte po glavicah in se zahvalite – jaz se kar Bogu, ker sem verna- da imate zdrave otroke! Noben se se ni do srednje sole zbujal, hi hi. Zelim vam lep vikend in cimprej celo noc prespano v enem kosu. Se slisi kot iluzija mar ne?

morda se je pogostost dojenja čez noč povečala tudi zato, ker ima poskok v rasti… glede dojenja ponoči . moj sin se je dojil 22 mesecev, zadnje leto le še ponoči, kar je bilo mogoče, ker je spal pri nama. kolikokrat na noč se je podojil, nimam pojma, vem pa da ni bilo le enkrat ali dvakrat. Ne bom rekla, da poskusi dodatek zvečer, češ, ti bo potem spal – to pri mojem ni uspelo (sem poskusila pa je spal natanko pol ure več – namesto čez 1.5 ure se je zbudil čez 2)… majhen je še, poskusi si karseda olajšati nočno dojenje, dejstvo je namreč, da četudi se ti otrok ponoči ne bo dojil, morda vseeno ne bo spal – poznam dojene otroke, ki ponoči spijo, in nedojene, ki so kot čukci…
T.

Jaz pa sem mislila da sem edina,ki pri 10-mesečnem dojim n-krat na noč! Tudi pri nas ne pomaga kašica pred spanjem,ravno tako se zbudi že čez 2 uri.Sploh se ne spomnim kdaj sem nazadnje spala 4 ure skupaj.Če me mucek rabi sem mu na razpolago tudi to crkljanje bo enkrat minilo si mislim,da še prehitro! Naj še malo uživajo,ko bodo najstniki se bo spanje zavleklo do poldneva.
Čim več prespanih ur vsem!!!!

Zdravo!
Tudi jaz mislim, da so potrebe otrok na prvem mestu, pa če vam vse sosede, tete in babice govorijo, da otroke razvajaš, da bo, ko bo starejši, za tabo s pručko letal, da bi dosegel dojko…
Otroci že vedo, kdaj jim je dovolj dojenja, spanje se samo po sebi uredi, ko je za to čas.
Če vas kaj potolažim – sama se nisem naspala že kar nekaj let. Imam tri krasne otročičke (5.5, 3 leta in 17 mesecev). S kratkimi prekinitvami dojim že vsa leta. Ko se bo najmlajši želel odstaviti se bo, če pa do drugega leta ne bo hotel, pa se bova lepo počasi zmenila, da je že velik fant. Seveda se dojiva tudi ponoči. Do sedaj je celo noč prespal tri krat. Pa nič hudega.
Torej, draga Leonida, uživaj v dojenju, čeprav bi ponoči vse raje spale. Dojenje je posebna vez med mamo in otrokom. Moram pa še pristaviti, da družinska postelja nočno dojenje močno olajša. Lep pozdrav.

Mi smo stari komaj dva tedna, in se še malo lovimo pri dojenju – nimamo še “izdelanega” urnika. Se držimo ekonomske teorije o ponudbi in povpraševanju. Moram pa malo pojamrat, sama sem namreč vrhunska zaspanka, vso življenje spim vsaj 8 – 10 ur na noč, tako da si lahko predstavljate, kaj se mi dogaja sedaj, pa sem šele na začetku. To skušam nadoknaditi tako, da grem s sinkom spati že ob sedmih, ko predvidoma zaspi za kakšni dve uri, potem pa se začne nočni maraton. Najbrž se je danes ponoči zgodil tisti prvi poskok v rasti, saj sva se dojila na 1 uro. Včasih revček tako sesa, da se mu zraven zaleti, nato ga odstavim za trenutek, da dobro zadiha, in zatem nadaljujeva.

Dojenje mi je v užitek, čeprav dojki še nista povsem “utečeni”, pa tudi to bo prišlo, mar ne?

Imejte lepo nedeljo,

Zarja

Hvala vsem mamicam, ki ste bile tako prijazne in zapisale svoje izkušnje.

Do sedaj je bilo dojenje ponoči zame VELIKA težava, saj imam prijateljice in znanke, katerih otroci pri tej starosti prespijo noč ali pa spijo neprekinjeno vas do 4. ure zjutraj. Torej nisem edina, ki ponoči n-krat dojim. Vesela sem, da imam dovolj mleka in ga lahko otroku ponudim, kadar to želi. Zavedam se, da je med nama s sinkom zelo močna vez, ki se bo žal nekega dne, ko ga ne bom mogla več dojiti, prekinila. Klub temu pa naju bo povezovala neizmerna ljubezen.

HVALA za prijetne nasvete in mnenja, saj se sedaj zavedam, da je dojenje čez dan in ponoči tudi n- krat zelo pomembno.

Lep pozdrav.

Pozdravljena!

Pri nas je situacija drugacna. Deklica je stara 6 mesecev in spi celo noč že od približno tretjega meseca in pol naprej. Tu in tam se je še kakšno noč zbudila, ker je bila ponoči lačna, a le izjemoma.. Ne vem, imamo res srečo. Sicer pa sem jo že od začetka dojila, ko je sama hotela in ji nisem dajala čaja (ni ga hotela, zato je nisem silila), potem je kar nekako sama prenehala ponoči jesti.

Upam, da bo tako ostalo tudi v naprej. Želim ti (in vsem mamicam), da bi tudi njihovi dojenčki ponoči spali.

Lp, tija.

Joj pri nas smo stari skoraj petnajst mesecev,pa še kar delam doktorat,kako bi malčico odvadila nočnega dojenja ali da vsaj preidemo na enkrat na noč,ne pa po štirikrat.

Živjo!

Moja izkušnja je taka. Jaz sem otroka dojila kadar je hotel in kolikor je hotel. Sploh ponoči, saj je potem mirno zaspal nazaj. Tudi pri nas se je število podojev v starosti 5, 6 mesecev malo povečalo – verjetno skok v rasti, saj pri tej starosti potrebuje že več. Pa vseeno ni podnevi hotel drugega kot mamino mleko do cca 7 mesecev. Ko smo začeli z gosto hrano se je zadeva v prvi polovici noči malce zboljšala, saj je bolj zaleglo, v drugi polovici noči, pa je zgledalo slabše, saj so ga dajali črvički ob vseh teh novih okusih. Pa se je izboljšalo. Ponoči sem začela ukinjati dojenje nekako s 14 meseci (v nočne aktivnosti se je vključil tudi ati, ki ni imel tistih rekvizitov). Nisem mogla verjet, da bo tako enostavno. Kake tri noči, je malo bolj stokal, potem pa je tisti podoj prespal. In tako postopoma do 16 meseca, ko je morala mami na službeno pot. Tokrat si želim dojit še dlje – verjetno pa bom poskusila z ukinjanjem nočnega dojenja pri kakih 12 mesecih – saj sedaj opazim, kako sem čez dan bolj spočita in tudi otrok ni rabil hrane ali pijače. Še vedno pa bi ohranila jutranje in večerno dojenje. Tistih čarobnih očkov in nagajivih rokic drugače ne doživiš, kot kadar jih imaš v svojem naročju in, ko pijejo mamino mleko.

Pa veliko uspeha, predvsem pa veselja pri dojenju.