Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dojenje in menstruacija

dojenje in menstruacija

Pozdravljeni, Mojca in vse ostale forumovke!

Najprej naj vam povem, da bo moj sin ta mesec dopolnil eno leto. Pisala sem vam pri 10-mesecih. Takrat se je dojil in doji se še danes… 🙂)))
Sem pa včeraj po 9 mesecih nosečnosti in sedaj skoraj enem letu otroka (skupaj 20 mesecev) dobila menstruacijo. Že teden dni pred tem se čutila neko napetost v predelu trebuha in maternice, nato pa se je spremenilo še pri tvorbi mleka. Naenkrat ga je bilo manj…in me je začudilo. Je možnost, da se bo mleko še kaj “pritvorilo” nazaj na normalno raven ali je tudi v tej situaciji potrebno večkrat pristavljati? Sicer sem brala, da bi bila spet več mleka za kakšen dan ali dva po menstruaciji. Je res? Kako pa bo ob vsaki naslednji menstruaciji – se bo vedno znova poznalo pri tvorbi mleka???

Najin urnik dojenja pa se čimbolj podaljšuje in me je strah da ga bo zmanjkalo še zaradi tega.

Urnik dojenja je sledeči:
-proti jutru (ali ob 4h ali ob 6h ali ob 7h),
-nato malce okrog 11h ali pa malce pozneje,
-včasih popoldne ob 5h, 6h ali še pozneje ( se pa tudi zgodi, da to dojenje večkrat opustimo in se nato dojimo spet zjutraj ob… kot sem opisala v prvi alineji urnika. Tako da včasih mine tudi več kot 12 ur med prvim in naslednjim dojenjem… skrbi me, da ne bo počasi vsega konec…

malce me potolažite, prosim, da bo vse ok…

hvaležna sem vam za vse dosedaj…

lp

Kot bi brala mojo situacijo pred 2. leti, in verjetno bo tudi tokrat enako (imam nekaj tednov starega dojenčka). S tem, da sem jaz menstruacijo dobila že pri otrokovih 2. mesecih. In lahko ti povem iz prve roke – vsak mesec pred menstruacijo je bilo enako. Že tako sem se ves čas spopadala s tem, da sem imela premalo mleka, potem pa me je še to ruknilo.

Razlaga moje G. pa je bila, da se takrat spremeni raven hormonov, ki lahko vplivajo na količino oz. tvorjenje mleka. Ko je menstruacija minila oz. nekje 2. dan menstruacije se je mleko spet začelo normalno tvoriti. Bilo pa je, kot sem že napisala, vsak mesec enako in sem marsikateri dan prejokala zaradi tega, saj je otrok zavračal flaško, tako da je od takrat naprej slabše pridobival na teži oz. zelo slabo pridobival na teži. Na to se ne da vplivati, menda pa da se da omiliti zadevo s hormonskimi tabletkami – verjetno je mišljeno s kontracepcijskimi. Mogoče pri tebi to pride v poštev, pri meni ni, saj menda količino mleka še zmanjšajo. Mogoče bolje, da o tem vprašaš dr. Pušenjaka na ginekologiji.

Srečno.

Simonček, živjo!

Čestitam vnaprej ob prvi svečki!

Nekatere matere opažajo, da je tik pred menstruacijo zaradi vpliva hormonov nekaj težav pri dojenju. O tem smo pisali tukaj.
Menstruacija in dojenje: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979070 (manj mleka?)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=5760&t=5640 (manj mleka)

Kot je napisala že KAJA_Z, je to običajno vpliv le kakšen dan do dva, nato pa vpliva hormonov ni več. Običajno se dojenčki, če so še manjši in če mati zazna tovrstne težave, v teh dneh večkrat dojijo, da dobijo enako količino mleka. Ko so dojenčki že večji in lepo jejo GH ali pri malčkih pa se običajno tudi ne zmenijo kaj dosti. Če se želijo dojiti, se dojijo, ne glede na trenutno količino mleka. O tem sem pravkar nekaj več napisala mamici katinki, čisto spodaj na tej povezavi: http://med.over.net/forum5/read.php?94,5496741

Ni nujno, da večkrat pristavljate, lahko pa, če otrok pokaže interes. Ni nujno, da boste zaznali tudi naslednjič, je pa mogoče. Niti ni nujno, da bo M že redna, je pa seveda tudi to mogoče.

Mamice to ponavadi opazijo, ker je otrok nemiren. Če pa otrok sprejme situacijo normalno, ker je pač že večji in se večinoma doji za telesno bližino, občutek ljubezni in varnosti, potem pa morda temu trenutnemu neravnovesju niti ne bi bilo treba posvečati pozornosti.

Normalno je tudi, da večji dojenček oz. malček dojenje prilagaja svojemu novemu življenjskemu obdobju in potrebam, ki so lahko kdaj večje in kdaj manjše. Zaradi tega, ker se otrok manj doji, se mleko ne bo presušilo. Je normalno, če otrok kdaj izpusti podoj ali se kaka dan zelo malo doji ali celo nič. Tudi to ni znak za alarm v tej starosti. Otrok, ki lepo je pri mizi, se lahko doji še leto, dve ali več samo enkrat na dan ali pa tudi enkrat na dva dni, enkrat na teden…

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close