Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Dojenček – težave z odvajanjem

Dojenček – težave z odvajanjem

Spoštovana dr. Cerar

Na Vas se obračam s težavo naše dojenčice in prosim za vaš nasvet.

Dojenčica je stara 3 mesece in ima težave z odvajanjem.

Ko je bila na EINT oddelku, saj je nedonošena (rojena v 30 tednu), kjer je bila tudi vaša pacientka, je redno odvajala, skoraj pri vsakem previjanju.
Tam se je hranila z MML in dodatek.
Ko smo prišli domov, smo takšno hranjenje nadaljevalji s tem da je dodatek dobila v manjših količinah, kakšen dan sploh ne, ker je moje mleko zadoščalo njenim potrebam, vendar se je kaj kmalu pojavila težava z odvajanjem.

Odvaja na 8+ dni, s tem, da jo 2 dni pred odvajanjem tako močno črviči in boli. Tudi takrat potrebuje masažo in dvigovanje nog, da lahko odvaja. Ko odvaja je blato kakršno je po hranjenju z umetnim mlekom, in dejansko ‘eksplodira’ ven.

Poizkusili smo z waya in biogaia probiotiki, 14 dnevno kuro z Portalak sirupom (nasvet pediatra), vendar je težava še vedno prisotna brez izboljšanja.

Vljudno bi Vas prosila za Vaše mnenje in nasvet in se Vam v naprej zahvaljujem in Vas lepo lepo pozdravljam.

AH

Draga AH,

zaprtje je kar pogosta težava prezgodaj rojenih otrok, ki se večinoma uredi po uvedbi goste hrane, torej nekje okrog 6 meseca kronološke starosti (glede na datum rojstva). Če dojenčke ob tem napenja, črviči, svetujemo Lactecon ali Portalak sirup, odmerek naj bi bil vsaj 1-2 ml na kilogram teže otroka. “Kura” pri tem nima velikega učinka, saj sirup deluje po principu “mehčanja” blata, ni “odvajalo”, ki bi pospešilo praznjenje črevesja. Ker se nič ne vsrkava iz črevesja v kri, ker ne vpliva na živčne pleteže v steni črevesja, ima lahko učinek le toliko časa, dokler ga otrok ne pokaka. Potem je stanje enako – kot da ga nikoli ne bi dobil… Kar pomeni, da lahko ponavljate dneve, tedne, mesece – a le v času, ko se dojenček ne pokaka nekaj dni.
Moj drugi nasvet se tiče tekočine – v tej starosti in letnem času dojenčki potrebujejo dovolj tekočine (= navadne vode). Če so “na suhem”, bodo manj lulali, a tudi “črpali” vodo iz kakca, ki bo postal gost, celo v bobkih.
Če vsi ti ukrepi ne bodo učinkoviti, če bo trebušček vedno bolj velik in napet, če bi se v blatu pričele pojavljati srage krvi, če bi se zaprtje menjavalo z driskami… pa bo treba po pomoč k specialistom gastroenterologom. A mislim, da je do tja še dolga pot.
Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za odgovor in pomoč.

Prosila bi še za en nasvet, da ne odpiram nove teme.
Naša dojenčica je nq EINT oddelku bila hranjena pretežno z MML.
Že od začetka imam zelo malo mleka, kljub vsem ukrepom ( pogosta crpanja, dovolj tekocine, jemljem tudi grško seno v obliki kapljic). Črpam že 5 mesecev, ker nama dojenja žal zaradi določenih težav iz moje strani ni bilo možno vzpostaviti prej, sedaj pa dojko zavrača, kljub vztrajanju in poizkusanju vedno znova.

Zanima me, do kdaj je MML za dojenčka ključnega pomena?

Skrbi me, ker imam mleka vedno manj (komaj 50-70 ml načrpam v enem črpanju, včasih tudi manj.
Priznam, da se s tem zelo obremenjujem, kar verjetno pripelje tudi do poslabšanja sutuacije.

V naprej hvala!
AH

Draga AH,
po petih mesecih (kar je zanesljivo tudi že vsaj 3 mesece KORIGIRANE starosti vaše dojenčice) ni nobenega upravičenega razloga, da za visoko ceno (stres, boj z dojenčico ob dojki, skrb…) vztrajate pri vašem mleku, lahko ali preidete na nadomestke (še vedno sicer začetno, ne nadaljevalno mleko) ali počasi pričnete z gosto hrano. Vaše mleko pa naj dobi, kolikor ga pač je, za posladek.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close