Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje DOGOVOR Z BABICO VNAPREJ?

DOGOVOR Z BABICO VNAPREJ?

Lep pozdrav,

Prvič bom rodila enkrat v sredini avgusta, pa me zanima, ali se je možno že vnaprej dogovoriti z določeno babico, da bi bila on z menoj ob porodu? Osebno ne poznam nobenih babic, in sploh ne vem kako stopiti v stik s kakšno, da bi se tudi že pred porodom lahko kaj pogovorila z njo in tako. Verjetno bom pa rodila v Mariboru, če je to pomembno…

Hvala za odgovor!

saj pri nas na Obali NE! kako je drugje, ti ne vem svetovati.
Babica pride pogledat tebe in otroka šele, ko boš doma iz porodnišnice!
Drugače med porodom imaš lahko moža ali koga drugega, ki je naredil šolo za starše ali pa plača in je s teboj! Svoje osebne babice ni možno imeti!
lp

Draga Edie,
vidite, kar dve v kratkem času sprašujeta podobno vprašanje.
Prepričana sem, da bi bilo zelo dobro razmišljati o spremembah sistema, kjer bi lahko ugodili takim pričakovanjem.

Ponavljam torej dejstvo, da v uradnem zdravstvenem sistemu zaenkrat ni zagotovljene oblike obporodnega varstva za vse ženske, kjer bi se v nosečnosti dogovarjali z določeno babico, da bi potem, ko se porod začne, prišla v porodnišnico in pomagala pri porodu. Po podatkih raziskav bi bilo za nosečnice brez težjih zdravstvenih težav najbolje, da bi zanje skrbela dobro usposobljena babica, z njimi rodila in jih po rojstvu otroka obiskovala na domu, dokler bi bilo to potrebno.

Za posamezne porodnišnice, na primer kranjsko porodnišnico, je objavljen cenik samoplačniških storitev, kjer je za december 2006 navedena cena 117 eurov za prisotnost izbrane babice. Zato predlagam, da vse, ki vas zanima to vprašanje, pokličete neposredno v mariborsko porodnišnico, prosite za pomoč pri pridobivanju informacij in povejte, v kateri smeri razmišljate. Morda se boste lahko pogovorili o svojih željah in pričakovanjih glede poroda, četudi vam ne bi mogli zagotoviti babice po želji. Že to, da se boste lahko seznanili z osebjem, vam bo zagotovo olajšalo vaše pričakovanje poroda.

Upam pa, da se bodo kmalu razvil sistem obporodne skrbi, kjer bodo ženske svojo babico spoznale že v nosečnosti in bo tako zanje kot za babico tak porod lažji.

Draga Edie, upam, da boste naleteli na prijaznost in odprtost.
Prav lep pozdrav v vaš konec,

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

Hvala za odgovor. Res se mi zdi noro, da celo nosečnost obiskujem ginekologa, ki potem ni zraven pri porodu in sem pri porodu obkrožena z ljudmi, ki sploh ne vedo, kakšna je bila moja nosečnost, kakšna so moja pričakovanja, moji strahovi, in podobno. Sama sem bila že na nekaj ginekoloških posegih in me je vsakič bolj strah iti v bolnico zaradi težkih izkušenj.

Bom poklicala v porodnišnico in resnično upam na nek pozitiven odziv. Pa upam, da se stvari res spremenijo.

Hvala!

Draga Edie,
kako si uredila? Pričakujem, da bom z anovim letom rodila v Mariboru in bi želela pozitivno izkušnjo.
Topel pozdrav!

Ojla

Kaj pa dula? A so v Sloveniji ze usposobljene dule in na katerih regijah se nahajajo. Morda bi pa bila to tudi primerna resitev.

lp

O, draga Upičena,

prva doula v Sloveniji se ravno izobražuje. Mislim, da bo hudo povpraševanje po njeni bližini in storitvah. Upam, da bodo v porodnišnicah prepoznali, kakšen zaklad je imeti doulo pri porodnici, za katero babice nimajo dovolj časa, ker so preobremenjene in ne morejo dajati tiste bližine in podpore, kot bi bilo dobro za žensko, otročka in partnerja.

In če bo vse po sreči in bomo pridne in bomo prijavljale projekte za razvoj programa, v katerem rastle tovrstne porodne pomočnice in če nas bodo sofinancerji prepoznali kot tiste, ki delujemo v dobro žensk in družin v nastajanju in nas podprli … potem ja, potem bo doul še več.

Res bi bilo super: a si predstavljate: sposobne in srčne doule, neodvisne in samostojne babice, ki skrbijo za žensko med nosečnostjo, porodom in po njem vse do enega leta starosti otroka … razgledani in up-to-date zdravniki in zdravnice,

jaja, to je naš cilj! A gremo tja?

Upam,

lahko noč

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

New Report

Close