Najdi forum

Doe Jane,
zakaj ste odločbo morali dopolniti? Gre za spremembo programa?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Odločbo sem morala dopolniti z (če se prav spomnim) zadnjimi izvidi in pa dopisati sem morala zadnje tri številke Emša od sina, kar sem spregledala (in me je prav sram priznat)… od tedaj (torej od oktobra) dalje do januarja nisem niti slišala od njih niti besede, v januarju sem jih klicala in dobila odgovor, kot sem vam ga napisala…

je bila pa vloga prvič oddana, tako da odločbe o usmerjanju še nima…

lp

Jane Doe

Jah ne vem? To je pa res od regije do regije različno. Mi smo dali vlogo konec novembra 2008. Razgovor s svetovalko smo že imeli v decembru 2008,komisije v januarju 2009. Odločbo smo potem dobili zelo hitro v februarju in ima že v vrtcu 2x na teden logopedinjo že od začetka marca. Res čudno?
Je pa res,da naša nima tako velikih težav bi lahko rekla,da razen govora in fine motorike,ji drugega hvalabogu ne manjka.
Sodelavka,ki ima sinčka s spino bifido in mora imeti zmeraj spremljevalca v šoli,je čakala na odločbo več kot 9.mesecev. Mogoče hitreje rešijo tiste,ki niso toliko zahtevni? Ne vem?

Anajmad,

prosila bi vas, če mi lahko poveste kakšne težave ima (je imela) vaša hčerka, da ima logopedinjo in fino motoriko v vrtcu. Kje so vam povedali, da morate delati na fini motoriki? Koliko zaostaja za ostalimi otroci?
Zanima me zaradi tega, ker naša je na podobnem, vendar sploh ne vemo ali bi nam odločba o usmerjanju pripadala…

Če vam je zoprno odgovarjati tu na forumu, bi vas prosila, če mi pošljete zs.

Hvala in lp!
A

Ne ni mi zoprno. Naša je nedonošenček(rojena v 26.T) in pri njej na žalost se pozna rahli zaostanek. Ker,odkar je v vrtcu se je bistveno izboljšalo. Čeprav so padala že mnenja pediatrinje v RA,da ima znake avtizma in ostale pomankljivosti. No sedaj,ko smo dali komisije skozi so samo potrdili,kar sem že jaz nekaj časa slutila. Upam,da bo kmalu viden rezultat.Ker pri govoru je iz dneva v dan boljše. Pri finomotoriki pa jo vzpodbujamo.

Jane Doe,
zakonski rok je 6 mesecev. Šteje se od dopolnitve vloge. Bodite “tećni” in kličite na ZŠ, kdaj boste na vrsti. Drugače pa je – če bo otrok v ustanovo vključen šele z jesenjo.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni,

dobila sva datum ‘pregleda’ na Zavodu za šolstvo in šele to po posredovanju njegove specialne pedagoginje, drugače očitno ne bi bilo nič, saj ni pomagalo niti moje 1x tedensko sitnarjenje.

lp

Jane Doe

Dioe Jane,
pa se premaknilo. Pa sporočite, kako ste odpravili.

spoštovani,

glede na pripovedovanje mamic, presetljivo zelo dobro… ni bilo nobenih problemov, dogovorili sva se in uskladili mnenja… sedaj čakam samo še na odločbo…

1x da se mi ni bilo potrebno prepirat, ker bi mi nekdo po vsej sili vsiljeval svoje mnenje…

lp

Jane Doe

Se bom kar tu navezala, ker se mi zdi podobna zadeva.,…

Namreč, imam sina z Downovim sindromom in po zakonodaji bi naj delavcu, ki skrbi za takega otroka pripadalo dodatnih nekaj dni dopusta…z možem sva zaposlena v istem podjetju ( Zdravstveni dom) in so mi na kadrovski rekli, da dodatni dopust dejansko pripada samo tistemu, ki neguje in varuje otroka….torej meni ali možu, ne pa obema!?! po forumih pa berem, da dobijo dodatni dopust hkrati mame in očetje, ki so pa v različnih podjetjih zaposleni…
Če se ne najde nihče, ki bi znal odgovorit na vprašanje, vas prosim vsaj za nasvet kam naj se obrnem po odgovor!
Hvala vsem v naprej!

Oba negujeta in varujeta otroka, zato pripada obema, ne glede ali sta v isti firmi ali v dveh različnih.

Naslendji korak…odvetnik.

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Prosim,če kdo ve,kako je v primeru,ko nov avto vzameš na lizing, ali tudi dobiš vrnjen davek na motorna vozila, če imaš otroka s posebnimi potrebami in kakšen dokument moraš predložiti, da si oproščen cestnine.Kam se moramo najprej obrniti?

Hvala za vse informacije in lep dan.

Jst žal tega ne vem, upam da se ti bo katera oglasila, ki je imela isto vprašanje in je tudi že prišla do ogovora.

V nasprotnem primeru vprašaj prodajalca oz. še najbolje na tvoj najbližji Davčni urad.

Prosili pa bi te, da v primeru, da prideš do odgovora, da ga lahko deliš z nami.

Hvala

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

tako kot je napisala Mateja, dodaten dopust pripada obema.
Mogoče je napačno izbran termin, ki se uporablja v večini kolektivnih pogodb napisano, da dodatne dneve dopusta dobi delavec, » ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo«, redki so pravilniki in akti, ki to pravico določajo glede na veljavno zakonodajo iz socialnega in zdravstvenega varstva. Prav zato si večina kot »neguje in varuje« predstavlja zgolj fizično nego /s previjanjem, hranjenjem.. Mislim, da je v Sloveniji samo ena kolektivna pogodba, v kateri je napisano, da ta pravica pripada samo enemu staršu. Ne glede na to, nikjer v krovnih zakonih ni napisano, kdo izmed staršev lahko to pravico koristi, zato se predvideva, da jo lahko koristita oba.
Je to ustno odgovor ali pisni? Predno greste korak dalje, je potrebno dobiti pisni (uradni) odgovor vaše ustanove. V kolikor še tega nimate, bo najprej potrebno podati ugovor. Način izvedbe ugovora je določen na odločbi za dopust (ki ga vsako leto mora izdati delovna organizacija). Čisto mogoče ste rok za pritožbo za to leto že zamudili. Ko boste v rokah imeli pisni odgovor, lahko greste stopničko naprej.

Samo v informacijo – nama obema so v ZD pri razvojni pediatrinji oz pri psihologinji, ki je tudi bila v teamu, za usmerjanje, dali potrdilo za službo , v katerem je bilo napisano da sva na podlagi tega in tega…..upravičena do x dni dodatnega dopusta….

Sicer nisva v isti firmi, ampak vseeno. Potrebuješ nek papir…

Najina ljubezen,

potrebno je mogoče opozoriti na to, da so “papirji”, ki jih različne ogranizacije zahtevajo lahko tudi zelo različne.
Sicer pa hvala za zapis vaše izkušnje.

Hvala vsem za odgovore! Jaz sem dobila najprej ustni odgovor od našega kadrovnika, potem sem pa klicala še pravno službo in dobila podoben odgovor, malo bolj obrazložen, da si iz kolektivne pogodbe oni razlagajo, da dodatni dopust pripada samo enemu delavcu…je možno, da je tista edina kolektivna pogodba prav kolektivna pogodba delavcev ZD dr Adolfa Drolca MB?! Uradno pa vloge še nisva vložila, ker sploh nisem vedla kakšno potrdilo rabim..
LP

Bubamama,
zd maribor se drži pogodbe socialnem in zdravstvem varstvu in tam nič ne piše, da bi dodatni dopust lahko koristil sam en starš. Običajno potrebujete odločbo o negi – lahko pa se poskužite poti kot jo je napisala “najina ljubezen”. Predvsem pa ja najprej potrebno pisno vložiti vlogo in se glede na nazadovoljujoč odgovor pritožiti. Sicer pa imate v ZD dover sindikat – pozanimajte se še tam.

POZDRAVLJENE
Sedaj ko sem prebrala vsa vaša vprašanja mi je marsikaj bolj jasno kot prej .Vendar sta lahko skoraj dva podobna primera in dve različni inštituciji v različni regiji in eni dobijo drugi ne. Enkrat sem se pogovarjala z eno od mamic z zmerno motnjo v razvoju in je upravičena do dodatka za izgubljeni dohodek.Saj ne da bi me to motilo ampak kaj je res je res .Otrok JE proti moji hčeri prej lažja motnja v razvoju. Me pa zanima kako mora biti otrok ocenjen za višji dodatek za nego.Hčera je opredejena kot otrok z več motenj in sicer z več motenj in siceer kot otrok z zmerno do težjo motnjo v duševnem razvoju ter kot dolgotrajno bolan otrok.

Pozdravljeni!

Soočam se z težkimi stvarmi in potrebujem mnenja oz.koristne informacije.
Mož zbolel za rakom, operiran in odstranitev celega želodca, vranice, del trebušne stene, bezgavke…..Sledi mu kemo in obsevanje………..Zanima me, al mi kot najožjemu družinskemu članu pripada dodatek za nego, spremstvo v bolnico……..oz- kaj sploh še?
Hvala vsem za koristne informacije v tem težkem obdobju…..
LP Tajči

New Report

Close