Dobrodelnost?

Dobro jutro,

včeraj sem prelistavala mamino “Jano” in še neke druge revije- se niti ne spomnim, katere. Ko sem že tretjič opazila naslov “…. so obdarovali gojence Mladinskega doma Malči Beličeve v Ljubljani” sem postala bolj pozorna.

Ker živim blizu tega doma, vsaj na videz poznam večino otrok in mladostnikov, ki tam bivajo. So prijetni otroci, nekateri me tudi pozdravljajo, ko se srečujemo na cesti; nikakor to niso problematični najstniki – živijo in se obnašajo kot vsi ostali povprečni otroci tega sveta. Žal iz njim in njihovim staršev znanih razlogov bivajo v domu, torej potrebujejo še več ljubezni in razumevanja, še več pogovorov in topline.

Mama mi je povedala, da v Jani poteka nekakšna akcija za izbor Slovenke leta; menda naj bi bila letos izbrana ga. Kulovec, ki je zaposlena v tem domu. In (tudi) zato so menda letos “dobrotniki” do otrok še bolj kot prejšnja leta posebej darežljivi – otroke so menda obdarovali z walkmani, mobiteli, oblačili, igračami ipd. Otrokom podarjenega ne zavidam, res pa je, da jim z materialnimi dobrinami (s katerimi, roko na srce, marsikateri njegov vrstnik, ki živi z zaposlenimi starši ne razpolaga) ne morejo podariti čustev in topline.

Čudim pa se, da je “na tapeti”- vsaj v medijih, le en sam mladinski dom, ko pa jih je v Sloveniji gotovo še kar nekaj. Zakaj so torej otroci, ki bivajo v Ljubljani obravnavani drugače?

Lp,

Ali

Mislim, da se da otroke iz doma Malči Beličeve posvojiti in sicer na ta način, da jim daš nekaj malega žepnine (npr. 5000) in da ga ga npr. odpelješ domov včasih na kosilo, pa v živalski vrt, da se z njim pogovarjaš,…

Meni je to bolj prijetna stran darovanja.