Najdi forum

Ne vem na kateri forum naj vprašam, pa sprašujem kar vas…

Kdaj si opravičen do cele dnevnice in kdaj do pol (samo kadar si na poti ali tudi, ko si zaradi dolžnosti dlje v službi)? Recimo, da delaš tudi kako soboto in nedeljo in ti za to izplačajo nadure… Kako pa je glede prehrane? Si opravičen do nje ali celo do dnevnice?

Kako je potem z obračunom prehrane pri plači?

Lepo prosim za komentarje…

Hvala in lp!

do dnevnic nisi upravičena, če si na delovnem mestu. cela dnevnica ti pripada, če si na službeni poti, ki traja več kot 12 ur, nad 8 do 12 ur= pol dnevnice. če si v službi ti pripadata hrana in prevoz, kako boste pa z nadurami se pa dogovori z delodajalcem – pravila so eno, praksa pa drugo.

1. znižana dnevnica (od 6 do 8 ur, če se potovanje začne 2 uri pred začetkom delavnega časa in konča 2 uri po njem)

2. polovična (nad 8 ur do 12ur odsotnosti)

3. cela dnevnica (nad 12 ur do vključno 24 ur odsotnosti)

Za nadure pa se dogovori z delodajalcem, kot ti svetuje že Aleksandra!

In če dobiš dnevnico verjetno za tisti dan ne dobiš plačane še prehrane?

Tako je.
z.

nana – zdaj pa že počasi malo premisli kaj sprašuješ. zaposlila si se nekje in razen o tem kdaj prideš in kdaj greš ne veš ničesar.

in potem imajo ljudje probleme, ker se prej ničesar ne dogovorijo in ničesar ne vprašajo, potem pa ojojoj.

navadi se pogovarjati in spraševati seveda na primeren način, pa ti bo marsikaj prihranjeno.

aleksandra

Žal je tako, da v našem podjetju nimamo nič dorečenega. Nimamo nobene kolektivne pogodbe in če jim kaj rečeš, pravijo, da je ne rabimo. Za posamezne stvari (kot so recimo dnevnice), se mora pri nas vsak boriti zase. In moje mišljenje je – če velja za enega, naj velja za vse… Pa žal ni tako.

Oprosti, če ti delujem “neumna”. Mislim, da nisem nič takega vprašala… Nekaterim so nekatere stvari logične, ker vejo, kam to lahko pogledajo… Za nas pa žal velja samo tisto, kar si naši nadrejeni zmislijo, če pa želimo še kaj dodatnega, moramo stvar močno utemeljiti…

Lep dan

lej, nisem rekla, da si neumna, samo če podjetje posluje tako kot je treba, potem boš dobila kar ti pripada, če pa veš, da se “dogovarjate”, potem pač sprejmi igro ali pa pojdi.

ne glede na to, kaj ti kdo odgovori, itak si s tem nimaš kaj pomagat, ker imate pri vas svoj sistem.

dejansko je pa povsod tako, da če ti kaj ne paše pojdi. zato lepo mirno trpi tam kjer si, če imaš pa kaj časa odveč pa si išči tako službo kjer bodo stvari vsaj kar se osnovnih pravic tiče urejene.

je pa zadevo vedno treba pogledat iz dveh plati: delavec naj bi poznal poleg svojih pravic tudi svoje obveznosti in če npr. del plače dobi v “gotovini” potem se mora zavedati da tudi je tudi sam prelisičil državo ker ni prijavil vseh dohodkov, delodajalec pa svoje koristi seveda najde drugod.

nana, vedno in povsod sta dve plati. vsak človek pa si išče mesto tam kamor sodi – če tvoje mesto ni tam kjer si – keep looking.

vse dobro ti želim.

aleksandra

Kar se tiče dnevnic doma, ti je že ena predhodno napisala. Prehrana in dnevnica se izključujeta (vsaj tako je v našem podjetju). Če si odsotna in dobiš dnevnico, ne dobiš plačane malice.

Kar se tiče pa dnevnic v tujini je pa:
od 6 – 8 ur = 25 %
od 8 – 14 ur = 75 %
nad 14 ur pa je polna.
Dnevnice so pa različne, pač po državah. Samo nekaj primerov:
Nemčija = 65.- $
Avstrija = 73.- $
Italija: Rim in Milano po 80.- $, ostali kraji 70.- $
Hrvaška: Zagreb,Dubrovnik po 55.- $, ostali kraji 40.-$ itd…

Če ti karkoli ni jasno, kar vprašaj.

Če nimate panožne kolektivne pogodbe, velja za vas splošna kolektivna pogodba. Tudi tam je napisano, kako je z dnevnicami in prevozom.
Pa seveda zakon o delovnih razmerjih.
z.

New Report

Close