dlesni+mostiček

Pozdravljeni!
Pred 18 leti sem dobila tri umetne zobe (na svojih koreninah), in sicer zgoraj desno 1 in 2, ter zgoraj levo 2. Levo zgoraj 1 je še moja, vendar napol plombirana, ker je bila zlomljena. Trojke imam na obeh straneh zdrave, štiric nimam, petice zdrave. Razlog za umetne zobe je v strašni krhkosti mojih zob, ker so se mi enostavno polomili. V osnovni šoli mi ortodont ni hotel predpisati aparata, ker je menil, da imam prekrhke zobe. Očitno je imel prav, saj se mi je prvi zob odlomil v starosti 12 let. Sicer imam zobe dokaj zdrave in malo plomb.
Pred nekaj leti sem opazila, da se mi dlesni pri umetnih zobeh na desni umikajo in je vidna korenina. Zobozdravnik mi je rekel, da si očitno zobe napačno krtačim, pokazal mi je kako naj bi jih krtačila in mi predpisal spiranje s Heksoralom. Kljub temu, da sem se držala njegovih nasvetov, se stanje ni popravilo, kvečjemu poslabšalo. Vendar pa je zanimivo to, da se mi dlesen umika le na desni strani, na levi pa je vse ok.
Ker sem stara 34 let se mi zdi, da bi bilo s takšnimi groznimi zobmi (vidi se že cca 2 mm korenine) nujno nekaj narediti. Edino kar mi je povedal moj zobozdravnik je, da mi sicer lahko da večje prevleke, da pa se bo čez nekaj let dlesen spet pričela umikati in zob ne bo več stabilen in bo izpadel. S tem, da čutim, da ti moji zobje že zdaj niso stabilni in z njimi že zdaj zelo previdno grizem.

Zanima me torej kaj bi se dalo narediti. Ali je možen mostiček preko vseh štirih prvih zob, ki bi bil fiksiran na trojkah in peticah? Ali bi bilo potrebno korenine teh treh umetnih zob izpuliti? Koliko časa bi trajal sam postopek, ker si ne morem privoščiti, da bi bila “škrbasta”? Kaj je možno narediti z dlesnimi, da se ne bodo več umikale? Ali bi morala celoten postopek speljati pri svojem zobozdravniku ali grem lahko kam drugam?

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem!

Mojca

Spoštovana Mojca,

zelo zanimiv bi bil tudi podatek ali ste levičarka ali desničarka,kajti tudi s tem je lahko povezano umikanje dlesni samo na eni strani.Razlogov za umikanje dlesni je več,tudi jaz bi najprej pomislila na nepravilno tehniko – mogoče samo na tej strani,ker ni “simpatična” roki (levičarka,desničarka).Poleg tega je možno tudi,da so prevleke narejene preveč “trebušasto”,da prehod na korenino zoba ni v liniji in tako je sama prevleka fizično delovala na dlesen – dlesen pa na to reagira z odmikom.
Ker ste omenili,da nimate štiric,hkrati pa omenjali tudi ortodonta,predvidevam,da med trojkami in peticami nimate vrzeli – praznega prostora.
Glede protetične rešitve je možno narediti mostiček preko vseh štirih zob,še posebej če ima tudi leva enojka večjo zalivko.Prav tako je možno v mostiček vključiti tudi petici,če je to utemeljeno.Glede puljenja korenin pa bi jaz že imela pomisleke,ker se bi s tem tudi precej zmanjšala količina kosti v tem predelu in bi morale biti prevleke še večje,da bi zakrile prostor,ki bi s tem nastal.
Sam čas izdelave je različen pri posameznih zobozdravnikih,se pa to premosti z izdelavo začasnih prevlek,tako da ne bi bili nič škrbasti.
Postopek lahko izpeljete pri svojem zobozdravniku ali pa drugje,če ste pripravljeni na samoplačništvo.
Lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni!

Zahvaljujem se za vaš odgovor, zanima pa me še to ali je povezava z umikanjem dlesni na desni ter dejstvom, da sem levičarka. Sprašujem le, ker se mi zdi takšna povezava zanimiva. Vendar pa se mi zdi, da bo pri meni za umikanje dlesni prej kriva slaba tehnika. Ko ste omenili trebušaste prevleke, sem takoj pomislila: “To je to!”. Pri 1 desno zgoraj je prevleka tudi na zadnji strani toliko izbočena, da mi je zobozdravnik zaradi ugriza zbrusil tudi spodaj enko – in zanimivo, tudi pri tem zobu se mi umika dlesen in se mi pojavlja zobni kamen, pa prav nikjer drugje, ker imam sicer vse spodnje zobe popolnoma zdrave.

Sicer pa sem naročena pri svojem zobozdravniku in bom čez kak mesec že vedela kaj on meni o tem posegu, in zdaj, ko poznam še vaše mnenje se bom lažje odločila.

Še enkrat hvala!

Mojca

Spoštovana Mojca,

po mojem mnjenju povezava med “pravo” roko in natančnostjo pri umivanju zob obstaja,čeprav bi bilo to v vašem primeru bolj smiselno za levo stran.Tudi sama sem levičarka in vem,da se moram na levi strani kar malo bolj potruditi.
Kar pa se “trebušastih” prevlek tiče,bi res to znal biti vzrok.
Lepo pozdravljeni.

New Report

Close