Najdi forum

Pozdravljeni!

Eno leto sem nosila fisksni aparat na obeh čeljustih, sedaj pa imam že malo več kot eno leto prav tako na obeh čeljustih na notranji strani nalepljeno žičko. Opažam, da imam med zgornjo dvojko in trojko ves čas vneto dlesn. Ko sem bila nazadnje pri ortodontu sem mu to tudi omenila in mi je malo počistil vmes, ter mi z nečim premazal. Za nekaj časa je bilo ok. Vendar kmalu je bilo spet tako kot prej. Občutek imam tudi, da se mi zobje kljub temu da imam zadaj žičko malo premikajo. Res ne vem, kaj naj naredim. Saj me to zelo moti, da imam tako vnete dlesni. Med zobmi mi velikokrat zastaja hrana, ki pa jo zaradi žičke ne morem očistiti z nitko. Včasih si pomagam z zobotrebcom, še posebej, med zgornjo trojko in dvojko, in potem imam tako vmes kar luknjico, takšen majhen prostor, če seveda pogledaš od blizu.
Ne vem, kaj naj naredim, ali se naj naročim pri ortodontu na pregled?
Uporabljam tudi gengigel, ki pa mi nič ne pomaga.

Hvala za odgovor.

LP

Spoštovana!
Nesnemni žični retener oziroma žička, ki jo opisujete, služi vzdrževanju stanja, ki je bilo doseženo z ortodontsko terapijo. To nalogo dobro opravlja, hkrati pa še vedno dopušča fiziološko gibljivost posameznega zoba, ki je potrebna za normalno funkcijo in oblikovanje obzobnega tkiva. Slaba stran teh retenerjev pa je rahlo otežkočena higiena medzobnih prostorov in če le ta ni zadostna, pride do vnetja dlesni. Glede na to, da sami navajate težave pri čiščenju tega predela, predvidevam, da je tudi pri vas to vzrok težav. Svetujem vam uporabo takoimenovane interdentalne zobne ščetke primerne velikosti, da boste lahko dosegli in očistili občutljivi predel ali pa posebne superfloss zobne nitke, ki ima en konec malo trši, tako da ga lahko kot nit v šivankino uho vtaknete v medzobni prostor, ki ga nato s kosmatenim delom nitke očistite. Prve dni vam bo dlesen ob čiščenju še vedno krvavela. Naj vas to ne prestraši. Po nekaj dneh rednega in natančnega čiščenja se bo stanje umirilo in dlesen se bo pozdravila. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Spoštovani!

Na zgornji čeljusti se mi je vnela dlesen pri vseh zgornjih zobeh do obeh štiric. Kaj naj naredim? Ali je to zaradi te žičke, ki jo imam prilepljeno zadaj? Naj se naročim pri ortodontu? Pri ortodontu sem bila pred 4 meseci.

Hvala za odgovore!

Spoštovana!
Kot je bilo že povedano, je možno, da do vnetja prihaja zaradi nalepljene žičke. Bodisi da zaradi nje ne morete eksaktno očistiti zob ob dlesni, možno pa je tudi, da obstaja višek lepila, s katerim je žička pritrjena, ki draži dlesen. Najbolje, da se naročite pri svojem ortodontu, ki vam bo po pregledu najlažje razkril točen vzrok vaših težav in vam ga pomagal tudi odpraviti. Srečno!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/
Chat

New Report

Close