Dlesen ob osmici

Lep pozdrav!

Imam težavo in upam, da mi boste lahko pomagali z vašim nasvetom.
Izrasle imam vse štiri osmice. Ko so se pred leti izraščale, sem imela rahle težave z bolečinami, vendar je to mimo. Na levi strani spodaj sem brez sedmice, zato je osmica kar velika in mi nekeko nadomešča manjkajoči zob. Na desni strani spodaj pa mi manjka šestica, sedmico imam, osmica pa se ja manj izrasla kot na levi strani. Že vsaj tri leta je enake velikosti. Mislim, da sam zob več ne raste, tudi boli me ne. Težavo pa imam z dlesnijo na koncu osmice (ne ob sedmici temveč proti grlu), ki je nakako “ohlapna”, namreč ne prilega se zobu. Velikokrat se mi ta dlesen (del dlesni) zagnoji oz. vname. Je zatečena in boli. Že z dotikom, pritiskom jezika nato poči in izteče za malenkost gnoja. Težava je v tem, da zadeva lahko traja kar dolgo, posledica pa je tudi neprijeten zadah iz ust. Ko je bila enkrat zadeva zelo boleča, sem se oglasila pri svoji zobozdravnici, ki mi je na mesto dala antibiotik. Svetovala mi je izpiranje z žajbljevim čajem oz. slano raztopino. Nato je bilo nekaj časa v redu.
Moti me, ker se vnetje pojavlja zelo pogosto. Mine po tednu dni dvakrat dnevnega izpiranja z žajbljevim čajem, vendar le za kakšen teden… Za ustno higieno skrbim (intenzivno ščetkanje 2-3x dnevno), ustnih vod pa ne uporabljam.
Zanima me, če imate mogoče vi kakšen nasvet, ki bi mi pri teh vnetjih pomagal. Ali je možno kako obrezati, odrezati “preohlapno” dlesen, saj menim, da do vnetja prihaja le zaradi drgnjenja le te ob grizenju hrane. Ker že šestice na tej strani nimam, osmice ne bi rada pulila, saj razen te nevšečnosti dobro služi svijemu namenu.
Hvala v naprej in lep pozdrav!

Spoštovana Tejka01,

zobozdravnica naj vas napoti k oralnemu kirurgu, ki, z dokaj enostavnim posegom, odstrani “odvečno” dlesen. Poseg se opravi z lokalno anestezijo. Če zob ne more do konca izrasti, je vseeno potrebno razmisliti o njegovi odstranitvi. Posvetujete se z kirurgom.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close