dlesen in zobje

Včeraj sem bila pri zobozdravniku, ker me že nekaj časa boli dlesen (zgoraj in spodaj), mislila, sem si, da sem se prehladila, ker sem v teh vročih dneh (ki jih sedaj ni več) pila mrzlo pijačo, pa mi je zobozdravnik rekel, da se mi dlesen odmika od zob. Ko sem ga spraševala, kaj naj naredim, mi je svetoval, naj si več kot večkrat umijem zobe (imam drugače redno zobno higieno in lepe zobe z malo zalivkami), pa mi ta odgovor ni bil ravno povšeči, ker se mi je zdel odgovor preveč posplošen. Naredili so se mi žepki v katerih se tudi po umivanju zob rada zadrži hrana.

Sprašujem vas, kaj mi svetujete vi. Ali je kakšna preventiva z hrano, zdavili, ….

Skratka, rabim vaš temeljit odgovor, ker mi je drugače zobozdravnik namignil, da se mi lahko zgodi, da se mi bodo začeli zobje majati in jih bom tako izgubila (lahko tudi v karatkem času), temu pa sledi najprej škrbavost in nato proteza. Pri svojih (36) letih si pa tega res še ne želim.

Po pravici povedano, me je doma, ko sem vse skupaj še enkrat premlela zagrabila kar panika.

Kako sedaj naprej?

Lp

Spoštovana joja,

po 20. letu je normalno, da se dlesen začne odmikati od korenine. Če je odmik večji od pričakovanega, potem moramo poiskati vzrok in ga odstraniti.
Če se pri vas dlesen umika enakomerno in nimate trdih zobnih oblog (kamna), potem gre verjetno za fiziološko odmikanje. Če pa so odmiki različni in na posameznih predelih večji, gre lahko tudi za napačno ehniko umivanja zob.
V primeru, da že imate žepke, pride v poštev odstranjevanje zobnih oblog na kroni in tudi že na korenini. Vi morate zobe umivati redno in temeljito. Število zalivk ni merilo, da je higiena res optimalna (brez zamere). Pri nekaterih ljudeh je pH sline nekoliko bolj bazičen, kar je ni ugodno za razvoj kariesa, je pa bolj ugodno za mineralizacijo zobnih oblog. Tako se velikokrat zgodi, da ekstrahiramo popolnoma zdrave, a močno omajane zobe. To naj vas ne prestraši, hočem le napisati, da št. zalivk ni merilo za higieno. Poleg zobne ščetke uporabljajte še zobno nitko.

Pozdravljeni !

Mene pa zanima, ce je odstranjevanje zobnih oblog na kroni in v koreninah (pri žepkih) kaj boleče.

Za odgovor se vam zahvaljujem .

lep pozdrav

Spoštovani robi,

odstranjevanje zobnih oblog na zobni kroni delamo z ultrazvočnim čistilcem in ni boleče (lahko je le neprijetno). Luščenje in glajenje korenin pa delamo z uporabo lokalne anestezije in, potemtakem, tudi ni boleče.

New Report

Close