Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina divji kostanj za žile

divji kostanj za žile

Pozdravljeni!
Ne vem sicer če boste poznali odgovor, pa vendar: za težave z venami se priporoča divji kostanj. Zanima pa me predvsem sledeči nasvet:’Oluplene in suhe kostanje zmeljemo in vsak dan užijemo noževo konico tega prahu.’
Poleg tinkture za mazanje nog prah uživa moja stara mama (baje ta notranja uporaba zelo pomaga!), nekje pa sem prebrala, da je divji kostanj za uživanje strupen. Kaj pravite vi?
Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Divji kostanj ni užiten, žal pa ne vem kateri strup naj bi vseboval – bolj verjetno gre za slabšo prebavljivost. Je pa divji kostanj tudi v nekaterih farmakoloških pripravkih, vendar v majhnih količinah, kot je pri vaši mami noževa konica. Večinoma pa se ga uporablja v dodatku alkoholu ali olju za zunanjo uporabo.

Bom poizkusil izbrskati kaj več.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spostovani dr. Kersnik,

Ravno imam pri roki Leksikon rastlinskih bogastev (Tomaz Petauer, Tehniska zalozba Slovenije, Ljubljana 1993) in mogoce vam lahko prihranim malo casa.

O divjem kostanju (Aesculus Hippocastanum) pise takole:
KEMICNA SESTAVA:saponin escin ; lubje: kumarinska glikozida eskulin (eskulozid) in fraksin, creslovine, guma, barvilo ; listi, cvetovi in osemenje: glikozid kvercitrin, creslovine, grenka snov, smola ; seme: 35-60% skroba, 6-9% beljakovin, 5-8%mascob, do 13% escina, eskulin, grenke snovi, steroli, flavoni, alantoin, adenozin, gvanin, secna kislina, vitamini B skupine in K.
UZITNOST: zaradi velike kolicine escina seme ni uzitno, mnenja o strupenosti pa so deljena. Kljub temu so v obdobjih lakote (npr med 1. svetovno vojno) poskusili uporabiti divji kostanj v prehrambene namene. z dolgotrajnim kuhanjem so odstranili escin. Iz plodov so pridobivali moko, skrob, olje in alkohol.
ZDRAVILNOST: seme, lubje, v lj. med. tudi cvetovi ; predvsem v obliki farmacevtskih pripravkov (mazila, kapljice, drazeji, injekcije cistega escina) : resolvens, krepi zilne stene, pri vnetjih ven, hemoroidih, soncnih opeklinah, aknah, celulitu; v veterinarstvu pri emfizemu konj.
STRUPENOST: zvecenje zelenih plodnih lupin in po nekaterih trditvah semen pri otrocih ; pripravki so lahko nevarni za bolnike, katerih kri se tezko strdi; prevelike doze escina povzrocijo razkroj eritrocitov.
ZA KRMO: s semeni krmijo konje, svinje, veliko zivino, predvsem pa divjad.
MEDOVITOST: zelo dobra itd.
TEHNICNA UPORABNOST: les je slabse kvalitete… moka iz plodov je zaradi saponinov zelo dobro sredstvo za pranje neznih tkanin; izvlecek dodajajo samponom
DRUGO: plodovi odganjajo molje

Upam, da bo kaj koristi. Lep pozdrav,

Sandy

Spoštovani!

Hvala za izdatno in temeljito pomoč.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close