DILEMA-MOSTIČKI KDAJ -prosim za mnenje in nasvet
Spoštovani,
prvič sem na tem forumu in ko sem ga prebirala se mi je zdel res koristen! Zato bi vas prosila za iskreno mnenje in dober nasvet!
Stara sem 29 let. Že od osnovne šole imam težave z zobmi (predvsem zato, ker sem se grozno bala zobarjev – že takrat so mi izpulili zgornjo 4. in spodnjo 6.). Potem se se straha osvobodila, ker sem hodila k privat zobarju in mi je vsakič dal injekcijo. V glavnem mi je zobe poštimal OK. Prva enka se mi je pri 18. letih zlomila in sedaj imam porcelanast zob tam. Ni mi delal posebnih problemov nikoli, razen tega, da je nekoliko zlezel ven.
Sedaj hodim ponovno k privat zobarju (ker je tisti šel v penzijo) in tudi ta je ok – sicer je otroški zobozdravnik in je OK. Mislim, da svoje delo dela dobro.
Sedaj sem tik pred odločitvijo, da bi si na prvih šest zob dala vgraditi mostiček (cena cca. 1070 EUR). Nekako bom že zbrala potreben denar, bolj me skrbi to ali je odločitev prava in ob pravem času.
Zakaj pa sploh mostiček? Saj zobje niso tako slabi, ampak se mi krušijo po malem (tako zgornji kot spodnji – baje je nekaj narobe z ugrizom – zobar pravi, da če ponoči stiskam zobe skupaj – tega jaz ne vem).
Tako se mi je okrušila druga enka (zdraven porcelanaste 1) in so mi jo z brusenjem skrajšali, obenem je ven zlezla porcelanasta enka in so jo morali tudi brusiti dokler niso prišli do kovine. Sedaj imam porcelanasto enko daljšo za približno 2 mm kot drugo in to je zelo moteče (videz kvari in v današnjih časih in ob delu s strankam še posebej). Poleg tega ne vemo kaj je s prvo enko – boli me ko grizem, tako da jabolka nikoli ne jem nanjo. Tudi ko mi je ta teden šprical z nekim zrakom, me je zelo zabolelo. Zobozdravnik pravi, da mi bo sedaj to pozdravil in uničil živec (prej ko bi dal mostiček). A je to OK? Kaj če mi pol ne da mostička, kako se obnaša takšen zob (zdravljen z uničenim živcem)?
Dvojki sta plombirani, sicer neboleči, trojki sta popolnoma zdravi, a se krušita po malem. Zato bi dal moj zobar mostiček čez vseh 6 zobov? Kaj menite o tem – predvem ker se uniči 2 zdrava zob?
Koliko časa pa so potem taki zobje dobri? On pravi, da vsaj 15 let. Kako se pa to menja? A samo obloge menjaš kasneje?
Kar pa me najbolj skrbi in ne vem kako naj pravzaprav vprašam – glede časa menjave mostička. Vprašala sem ga ali je to nujno? Ni nujno, ampak lahko se mi začne še bolj krušit in bom, če ne zaradi drugega, zaradi videza primorana to narediti.
Namreč nameram imeti še enega otroka v kratkem, kar pomeni cela nosečnost, dojenje … torej približno 2 leti – ne delat mostička (seveda kak zob popravit to ja). Zanima me, če si mostiček naredim pred načrtovano nosečnostjo, a lahko NOSEČNOST IN SAM POROD KAKO NEGATIVNO VPLIVATA NA KAKOVOST, OBLIKO, OBSTOJ MOSTIČKA??? To me res zelo zanima, saj ne vem kako se odločit! Ali sedaj ali čez 2 leti, kaj pa če bo vmes treba to nujno narediti?
Namreč imam izkušnjo – ni potrjena, tako si jaz to razlagam, ker sem to opazila pri sebi. Menda med prvim porodom (tega ne vem točno, v glavnem v tem obdobju) mi je ta porcelanasta enka zlezla ven veliko bolj kot sicer (ali pa celo takrat prvič – nisem ravno sigurna). A zna bit to povezano ali je to slučaj? O tem nisem nikogar spraševala še. No in zaradi tega ta dvom, da bi morda nosečnost in porod znala kako vplivati na novi mostiček?
PS: Pa še zdi se mi, da sem edina tako mlada, ki si mora to narediti zaradi slabih zob? A je navada pri tako mladih to delati? Ponvadi so to delali pri ljudjeh po 50ih letih. Me je kar sram.
V naprej najlepša hvala vsem za pomoč pri odločitvi in nasvet. Lep dan.
Rosi
Spoštovana ROSI.N,
torej, če zobozdravnik meni, da je najbolje, da se na zobe narediti prevleke, potem mu je potrebno zaupati. Sama bi bila najbolj v dvomih, zakaj vključiti še oba podočnika, če sta zdrava ter brez plomb in potemtakem ne potrebujeta estetske “obdelave”.
Najprej je potrebno pozdraviti vse zobe – zdravljenje koreninskih kanalov in kasneje izdelati koreninske zatičke na zdravljenih zobeh, nanje pa prevleke.
Če imate možnost, potem naj vam zobozdravnik mostiček naredi pred nosečnostjo, ker sami pravilno sklepate, da med nosečnostjo in nato tudi med porodniško, obiskovanje zobozdravnika ni najbolj optimalno.
Pred izdelavo protetičnih naodmestkov morajo biti povsem zdrava tudi obzobna tkiva (dlesni), kar skelpam, da je pri vas problem, ker opisujete, da se vam zobje “podaljšujejo). V nosečnosti se že prisotna vnetja lahko še poslabšajo, tako da jih je potrebno odpraviti prej.
Spoštovana ga. Alenka,
najlepša vam hvala za vaše cenjeno mnenje. Res ste mi olajšala odločitev, ki bi jo slej kot prej morala sprejeti.
Glede zdravih podočnikov – kot jaz razumem jih vključiti zato, ker da bo mostiček bolj siguren (bo bolj držal, če bo narejen na 6 zobeh). Se pa tako malo spoznam v vse te stvari, da ne vem kaj je res in kaj je prav oz. ne. Poleg tega pa tudi zato, ker se mi tudi ta dva zoba baje po malem krušita – na koncu zoba je mogoče opazititi (čeprav ne očitno) čisto majhno neravno površino, ki je malo pokrušena. Saj niti ne vem, če je to to ali sem od vedno imela takšno. (Imam pa to bolj očitno na spodnjih prednjih zobeh in ravno to se je zgodilo z zgornjo enko, ki smo jo morali zaradi tega odrezati – skrajšati in ki jo bomo zdaj zrdravili in zneli živec).
Če imate čas in voljo bi vas torej prosila samo še za mnenje glede teh podočnikov – ali je res mostiček bolj siguren, če je na več zobeh? Na podlagi česa bi se odločili vi?
Ter – na kak način se zdravi dlesni (obzobna tkiva) (to prvič slišim) in koliko časa to lahko traja (za npr. 4 zobe)?
Iskrena hvala za vaš trud in lep pozdrav.
Rosi
Spoštovana Rosi,
če so sekalci samo estetsko neustrezni, a živi, potem bodo po brušenju tudi dovolj “Močni”; da bodo nosili mostiček. POnavadi se za vključevanje zdravih sosednjih zob odločamo, ko so zobje, ki jih želimo “obleči” kot nosilci slabi. Krušenje incizalnega roba kot ga vi opisujete, je do neke mere pričakovano in normalno, seveda pa ni normalno, da je zaradi tega potrebno odstraniti živec. Če je zgolj neravna površina incizalnega roba, potem to zame (pri sicer povsem nedotaknjenem zobu) ni razlog za brušenje.
Glede zdravljenja dlesni (da se bova bolj razumeli) – če se vam zobje navidezno podaljšujejo, se z njimi nekaj dogaja. Bodisi da se dlesen odmika in je vidni del zoba res vse daljši ali pa zob nekaj potiska iz njegovega mesta v kosti. NIč od naštetega ne velja za zdravo, tako da je potrebno ugotoviti, kaj se dogaja in nato ukrepati v tej smeri.
Pri zdravljenju vnetih dlesni je najprej potrebno odstraniti vse mehke in trde obloge ter pričeti z natančno ustno higieno. Če je potrebno se obloge odstranjujejo tudi na koreninah s posebnimi ročnimi inštrumenti, da postane njihova površina ponovno gladka in omogoči oprijem vlaken, ki zob učvrstijo v kosti.