dihanje

spoątovani!

dovoljite mi naj najprej pohvalim vaso rubriko. star sem 14 let in me zanima kaj mi je. velikokrat ne morem dihat normalno, predvsem takrat ko sem ąportno aktivna ali ko vdihavam prah (od lesa), teľko diham tudi če je zelo vroče predvsem v avtomobilu . velikokrat me tudi zbada v prsnem kosą in obcutim bolečino. kaąljam tudi ko nisem prehlajena ali bolana. starąi so me poslali k zdravniku ta pa mi je rekal da simuliram zaradi ąole. verjemite mi če bi hotela simulirat ne bi na tak način. sedaj mi doma ne verjamejo več. naj povem da ima astmo teta in bratranec, mama pa je pred enim letom prebolela raka na pljucih. NE KADIM, na ľalost pa kadi oče. zanima me vzrok za moje teľave.

hvala

Draga Manca!

Hvala za pohvale. Veseli me, da se ne pustiš stisniti v kot in da iščeš odgovore mimo za tvojo starost normalnih avtoritet (starši in dom) ter da pri tem uporabljaš konstruktivne poti, ne pa samo uporništvo. Veseli me tudi, da se dobro znajdeš na svetovnem spletu.

Razočaran sem, da so te ocenili kot simulanta. Četudi bi bila simulant, bi se v tvoji starosti morali zamisliti, zakaj simuliraš in kaj te je prisililo v to, da simuliraš. Iz vsega povedanega se mi dozdeva, da imaš (zaenkrat verjetno še) blažjo obliko astme, ki pa mopčno moti tvoje normalno življenje in druženje s prijatelji. Zagotovo bi ti pomagala zdravila proti astmi, verjetno v obliki pršil, ki pa ti jih lahko predpiše le tvoj osebni zdravnik (ki ti bo verjetno izmeril PEF = forsiran izdih) ali pa pulmolog (zdravnik za pljučne bolezni), kamor te bo mogoče tvoj zdravnik napotil, da ti izmerijo pljučno kapaciteto, pljučne volumne in naredijo test na zaporo dihalnih poti na alergene. Mislim, da je prav, da ne kadiš in upam, da nikoli ne boš. Od očeta ni kulturno, predvsem pa nestraševsko, če slučajno kadi v tvoji prisotnosti doma, ker dim zagotovo poslabšuje astmo. Nagnjenost k tej bolezni pa je mogoče po tvoji anamnezi v družini, zato se je vsem dodatnim škodljivim vplivom iz okolja potrebno izogibati. Preveriti bo verjento treba, na katere snovi si preobčutljiva. Doma pride v poštev pršica, ki je v prahu (itison, tepihi, posteljnina iz naravnih materialov…), živalska dlaka (mačke, psi) in hrana.

Svetujem ti, da se oglasiš pri zdravniku in ga prosiš naj te pošlje k alergologu/pulmologu pediatru, ki praviloma delajo v vseh bolnišnicah v Sloveniji, ki ti bo naredil ustrezne preiskave in teste ter ti predpisal ustrezno zdravljenje in ukrepe doma ter v prehrani. Z astmo se danes da popolnoma noramlno živeti.

Lep pozdrav in sporoči, kako si uredila.

Janko Kersnik