Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Difuzna cistična mastopatija

Difuzna cistična mastopatija

Pozdravljeni. V mesecu marca sem jemala antibiotik za zdravljenje mastitisa (nazadnje sem dojila leta 2022). Za antibiotikom sem s strani ambulante za bolezni dojk prejela napotnico za MR s kontrastom in brez. Prosim če mi lahko natančneje obrazložite kaj izvid, ki sem ga prejela na MR pomeni, saj datuma za ponovni ambulantni pregled še nimam, in ko sama iščem pomen vidim na googlu same hude zadeve.

IZVID:

Multiparametrična MR preiskava dojk:

Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah T1, T2, T2 fatsat, DWI in dinamično

preiskavo z aplikacijo gadolinijevega kontrastnega sredstva (Gadovist).

Koža dojk je primerna.

Dojki sta goste strukture, fibroglandularno tkivo je v dojkah zelo heterogeno, vendar

obojestransko pretežno simetrično razporejeno.

Mlečni vodi niso razširjeni.

Obojestransko so v dojkah izrazito številne drobne ciste.

V obeh zunanjih kvadrantih desne dojke je izrazito multicistično področje, ki daje vtis

inkapsuliranosti, na aksialni ravnini meri 10 x 5 cm. Po intravenski aplikaciji kontrastnega

sredstva se v opisanem področju heterogeno poviša intenziteta signala v številnih majhnih

arealih, nespecifične spremembe, ki jih z MR ni mogoče natančne opredeliti.

Na meji zgornjih kvadrantov leve dojke je lezija, ki se periferno izrazito opacificira s kontrastom,

perfuzija je sicer po kinetični krivulji tipa 1, centralno je lezija tekočinska – vneta cista? Drugo?.

Pri gospe je v levi dojki v zgornjem notranjem kvadrantu prav tako multicistično področje velikosti

7 x 3,5 cm, v spodnjem zunanjem kvadrantu pa je multicistično področje velikosti 5,5 x 3,5 cm.

Dodatno so številne ciste tudi izven opisanih arealov obojestransko.

Po intravenski aplikaciji kontrastnega sredstva se obojestransko difuzno znotraj žleznega tkiva

poviša intenziteta signala izrazito številnih majhnih fokusih, nespecifične spremembe, premajhne

za natančnejšo opredelitev z MR, vendar glede na distribucijo in perfuzijo bolj verjetno

spremembe v sklopu izrazite opacifikacije žleznega ozadja ob difuzni cistični mastopatiji kot

druga pa sprememba, vsekakor pa je pri tako izraziti opacifikaciji žleznega ozadja, ki zmanjšuje

senzitivnost preiskave, smiselna kontrola za oceno morebitne dinamike.

Prikazane bezgavke v aksilah so normalne.

Mnenje: Izrazito številne ciste in področja povišanja intenzitete signala obojestransko v dojkah,

verjetno v sklopu difuzne cistične mastopatije. Ob tako izrazitih spremembah je smiselna

kontrolna MR preiskavo za oceno morebitne dinamike čez štiri do šest mesecev.

MRI-BIRADS 3

Se moram česa bati? Že v izvidu piše da je prisoten rak ali da je lahko? Zelo sem v stresu, dojke imam cel čas težke, boleče, v eno čutim te otrdline. Strah me je predvsem zato, ker imam doma 5 let starega sina, ki mi pomeni vse na svetu in si ne predstavljam, da bi zaradi bolezni na dojkah morala zapustiti ta svet še preden odraste.

Hvala za odgovor

Lp

Monika

Pozdravljeni,

mislim, da glede na opisan izvid ni razloga za skrb. Tole je poenostavljena različica izvida:

V obeh dojkah so številne drobne ciste, kar je pogosto in običajno nenevarno. Gre za fibrocistično mastopatijo, hormonsko pogojene, benigne = nenevarne spremembe tkiva dojk. Na določenih mestih so večja področja, kjer je teh cist več skupaj. Nekatera ta področja po preiskavi s kontrastom pokažejo nejasne spremembe, ki pa niso sumljive, vendar jih z MR ni mogoče popolnoma opredeliti. V eni od sprememb v levi dojki obstaja možnost, da gre za vneto cisto, vendar brez znakov za malignost/raka.

V dojkah je tudi zelo gosto žlezno tkivo, kar pomeni, da MR teže loči nekatere spremembe – zato se priporoča ponovno slikanje čez 4–6 mesecev, da se vidi morebitna dinamika, če se karkoli spremeni.

BIRADS3 pomeni najverjetnejšo benigno spremembo, verjetnost malignosti je manj kot 2%

Svetujem vam, da umirite svoj živčni sistem, saj je dokazano, da stres povzroča ne samo raka, ampak tudi druge bolezni. Vprašajte se, kaj vas veseli, ali živite v skladu s seboj, ali slišite svojo intuicijo. Seveda poskrbite za zdravo prehrano in dovolj gibanja ter spanja in predvsem harmonične odnose.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Najlepša vam hvala za prijazen odgovor in nasvete.

Vse dobro vam zelim.

Objava čaka odobritev
Chat

New Report

Close