diabetes
Spoštovani!
Leta 2005 so mi diagnosticirali moteno toleranco za glukozo.
Sam sem ugotovil, da imam že močno poslabšano stanje sladkorne bolezni tipa 2 (doma sem si izmeril glukozo: na tešče tudi že 15 mmol/l, po jedi pa tudi do 18,8 mmol/l, močna žeja, stalno uriniranje). Do danes sem bil le na dieti, brez zdravil. Osebni zdravnik mi je danes glede na moje izvide, ki sem si jih sam izmeril in jih prinesel v ordinacijo, predpisal zdravilo metformin 500mg (1x na dan).
Do sedaj sem voden le pri svojem osebnem zdravniku.Nikoli še nisem dobil napotnice za pregled očesnega ozadja in ledvičnih parametrov.
Ali mi pripada pregled oz. vodenje pri diabetologu glede na moje stanje bolezni in ali mi pripadajo merilni lističi za merjenje sladkorja v krvi na stroške zavoda za zdravstveno zavarovanje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Borut
Pozdravljeni,
sladkorno bolezen lahko vodi osebni zdravnik, ki tudi sam presodi, kdaj pacienta napotiti k diabetologu. Osebni zdravnik pri tem napiše napotnico s pooblastili za diabetologa. Tukaj vam ne morem napisati, kdaj je to vaša pravica.
Vaš krvni sladkor je glede na vrednosti, ki jih navajate, previsok, zato se je zdravnik povsem pravilno odločil za uvedbo metformina. Metformin je glede na strokovne smernice zdravilo prvega izbora za zdravljenje, seveda predvidevam, da ustrezno prehrano in telesno dejavnost poznate in se nasvetov tudi držite. Glede predpisa metformina 500 mg enkrat na dan: menim, da je samo ena tableta za vas premalo, tako, da upam, da je to le pričetek zdravljenja in da vam je zdravnik predpisal postopno poviševanje odmerka do 2 krat ali 3 krat dnevno: prvih 5 do 7 dni 500 mg po večerji ali po koncu večerje, nato še po zajtrku in nazadnje po kosilu. Nato obstaja še možnost povišanja odmerka na 850 ali 1000 mg.
Enkrat na leto je po smernicah potrebno kontrolirati ledvične parametre (kreatinin) in po smernicah enkrat letno pregled očesnega ozadja (glede na pomanjkanje okulisto se pogosto kontrolira enkrat na dve leti, posebno na začetku zdravljenja).
Pravico do diagnostičnih trakov za glukometer imajo samo bolniki, ki se zdravijo z insulinom; bolniki na ostali terapiji pa lahko dobijo lističe za optično čitanje (po nanosu krvi na listič se na škatlici določi krvni sladkor glede na barvno shemo, ki pokaže okvirne vrednosti krvnega sladkorja).
Lepo pozdravljeni
Spoštovana ga. dr. Janša,
najlepša hvala za vaš odgovor. Imam pa še nekaj vprašanj:
1. Glede na to, da sem zdaj na terapiji s tabletami Aglurab, me zanima koliko lističev za optično čitanje mi glede na zdravstveno zavarovanje pripada za določeno obdobje?
2. Kateri lističi za optično čitanje so na tržišču? Ali so vsi v breme ZZZS ali je morda potrebno kakšno doplačilo?
3. Napisali ste, da je enkrat letno potrebno kontrolirati ledvične parametre in očesno ozadje. Ali pri meni to pomeni, da teče 1-letno obdobje od prejšnjega tedna, ko sem začel jemati tablete ali že od leta 2005, ko so mi odkrili moteno toleranco za glukozo?
Do sedaj še nikoli nisem dobil napotnice za okulista za pregled ozadja. Ali lahko začetne spremembe okulist vidi z oftalmoskopom ali je za to potrebno slikanje očesnega ozadje s kamero? Pri kateri metodi se hitreje opazijo spremembe na očesnem ozadju?
Ali bi mi morali kontrolirati tudi morebitno prisotnost mikroalbuminov v urinu (poleg kreatinina) glede na mojo zgodovino bolezni?
Za odgovore se vam v naprej najlepše zahvaljujem.
Borut
Pozdravljeni,
o številu lističev za optično čitanje odloča zdravnik, ki vas zdravi, ob tem pa ima omejitve s strani zavarovalnice. Število je odvisno od urejenosti sladkorne bolezni, od aktivnosti zavarovanca in o tem, kaj meritve povedo vam in zdravniku ter kako boste na izmerjeno vrednost ukrepali. Pri urejeni sladkorni bolezni lahko dobite največ 25 lističev za optično čitanje v treh mesecih. Postavljen je cenovni standard, doplačilo (ali je ali ga ni) pa je odvisno od dogovorov med distributerji in izdajatelji.
Glede določitve kreatinina, mikroalbuminov, oz. proteinov v krvi ter pregledu pri okulistu se pomenite z lečečim zdravnikom.
Lep dan
Spoštovani,
hvala za odgovor.
Ker pa mi nekaj še vedno ni jasno, bi vas prosil za ponoven odgovor.
V lekarni sem danes dobil na naročilnico, ki mi jo je predpisala osebna zdravnica, diagnostične trakove za OPTIČNO ČITANJE (Keto-diabur). Na naročilnici je bila napisana šifra: 0321121240 Diagnostični trakovi za optično čitanje. Farmacevtka mi je rekla, da mi na to šifro lahko izda le lističe za OPTIČNO določevanje glukoze v URINU (NE v krvi). V vašem prvem odgovoru pa ste zapisali, da mi kot diabetiku tipa II (na tabletah) pripadajo lističi za OPTIČNO ČITANJE v KRVI. Vendar na šifrantu ZZZS obstajata samo 2 šifri:
a) 0321121240 Diagnostični trakovi za optično čitanje (pod to šifro mi je farmacevtka lahko izdala le lističe za OPTIČNO čitanje v URINU)
in
b) 0321121232 Diagnostični trakovi ZA APARAT za določanje glukoze v krvi.
Torej ali sploh obstajajo lističi za OPTIČNO čitanje v KRVI, ker jo na šifrantu NI? Katero šifro mora izpisati sestra/osebni zdravnik, da bi torej lahko prejel lističe za OPTIČNO čitanje v KRVI, če sploh obstajajo? Iz šifranta ni razvidno, da bi obstajali lističi za OPTIČNO čitanje v KRVI. Prosim, če mi lahko odgovorite, kajti moja osebna zdravnica je bila že predpisovanju lističev za optično čitanje zelo zmedena in sprva sploh ni vedela, da to predpisovanje izhaja iz pravic zdravstvenega zavarovanja. Povedal sem ji, da mi glede na posvet v forumu pripadajo lističi za optično čitanje v krvi. Vendar kot vidim, je tu ena velika zmeda: na šifrantu obstajajo samo lističi za optično čitanje (farmacevtka v specializirani lekarni za diabetike mi je lahko izdala na to šifro samo lističe za urin) in lističi za aparat za kri. Kako je torej za optično čitanje za kri?
Za informacijo pošiljam spletno stran s šiframi medic. pripomočkov:
http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/DFDC914987E44E2AC1257353003EC73A?OpenDocument
Najlepša hvala za odgovor že v naprej.
Lepo pozdravljeni,
Borut
Pozdravljeni,
v Šifrantu MTP je pod šifro “diagnostični trakovi za optično čitanje” mišljeno, da gre ali za diagnostične trakove za kontrolo v urinu (poudarek na ketonih), ali za diagnostične trakove za optično čitanje glukoze v krvi. Poznam samo eno ime in sicer Betachek, lahko pa so še kakšna druga. Po vbodu v prst se na listič nanese kaplja krvi, nato se po tabeli pogleda območje krvnega sladkorja.
Pod šifro ni napisano niti, da gre za diagnostične trakov za urin, niti za kri. To določi zdravnik, ki jih predpiše. Doplačilo? – Nekje boste morali doplačati, drugje pa ne, odvisno od pogodb in marže.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.