Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina diabetes

diabetes

Pozdravljeni!

Sem v 28. tednu nosečnosti in sem opravila test na glukozo, ki je pokazal, da imam povišan sladkor v krvi. Moram povedati, da v družini ni nobenega sladkornega bolnika, da sem telesno aktivna in da se prehranjujem zdravo – predvsem pa ne jem sladke in mastne hrane.

V iskalniku sem zasledila, da naj bi na višino krvnega sladkorja vplivale tudi tablete. Jaz že dva meseca jem železove tablete. Ali je možno, da je sladkor povišan zaradi njih oziroma ali mi lahko malo več poveste, zakaj do povišanja sladkorja sploh pride in kaj lahko v mojem primeru še storim?

Hvala,

Maja

V nosečnosti so vsi sistemi bolj obremenjeni in če je delovanje pankreasa slabše, se ob obremenitvi izloča premalo inzulina, kar povzroči dvig sladkorja v krvi. Lahko, da bo težava v celoti izginila po porodu, lahko pa se bo pojavila kasneje sladkorna bolezen. Pazite na prehrano, po porodu postopno shujšajte in se dovolj gibljite, pri zdravniku pa redno kontrolirajte krvni sladkor.

Maja, tudi jaz sem bila na presejalnem testu s 50 g. glukoze in enkratnim odvzemom krvi po eni uri in tudi meni ugotovili zvišan sladkor v krvi (sem v 26 tednu). Skoraj me je kap, saj nimam nobenih znakov za bolezen, počutim se super. Kaj so ti rekli za naprej? Kolikšno vrednost sladkorja si imela?

New Report

Close