depresivna psihoza

spoštovani!

moj problem je sledec-moj fant, star 24 let) je pred mesecem dni zbolel-psihiatrinja je postavila diagnozo depresivna psihoza. Fant je imel zelo hude strahove; in sicer predstavljal si je, da bo njegov oče naredil samomor in da mu bo biznis propadel. ko so ti strahovi minili pa si zacel domislajti, da se njegov ocim in sestra čudno obnašata in da se jima je zmešalo. Skratka strahovi so vezani na njegove družinske člane. To anksiozno stanje pa so spremljale tudi težnje po samomoru; in sicer da se bo ubil, ker je uničil obe familiji (njegova starša sta ločena) in da ni izpolnil želja svojih staršev, čeprav je pred enim letom zelo uspešno diplomiral.
Zanj in za vse nas okoli njega je to hud šok in hudo trpimo (sedaj traja to stanje že mesec in pol), še posebno zato, ker mu je šlo v življenju vedno vse po maslu; sicer pa je fant tudi nadpovprečno inteligenten, ima fotografski spomin itd.
Stanje psihoze se je pojavilo nenadoma, čeprav se je zadeva že nekaj časa kuhala (npr. v mestu je pozabljal kolo, izoliral se je, hotel je da se razideva, kljub temu, da sva si ravno uredila skupno stanovanje in sva skupaj že več kot 4 leta,imel je občutek, da ni sposoben dokončati neke naloge v službi,padla mu je samozavest, ki jo je imel drugače čez glavo,,)
takoj ko je bilo možno (ko smo dobili termin) smo šli k psihiatrinji, ki mu je predpisala Zyprexo v kombinaciji z Loramom(tega je jemal le teden dni, potem pa smo prešli na Helex). Zyprexo je po navodilu psihiatrinje jemal en mesec, potem pa smo terapijo prekinili in sla sva na morje. Takoj po prenehanju terapije pa so se strahovi znova pojavili in fant je bil iz dneva v dan slabši in spet je postajal depresiven(suicidalne težnje), tako da smo po treh dneh zopet začeli jemati Zyprexo (ves čas je jemal po 100 mg-dve tabletki; moram pa omeniti da je težak 110 kg in je kadilec).Sicer pa se zelo mucimo, da poje ti dve tabletki, saj misli, da je z njim vse v redu.V času, ko je prenehal s terapijo pa se je “spravil” tudi name, češ da sem jaz vsega kriva, ker sva se veliko prepirala ipd. iz podzavesti je namreč potegnil nekaj situacij najinih nesporazumov, ki mi jih je očital z zelo agresivnim tonom; stvrai pa je seveda povedal spotencirano na deseto potenco. skratka to se je v 10 dneh zgodilo štirikrat in jaz sem tudi že zgubljala živce. Naj tudi omenim, da se mi je uro po izbruhu začel opravičevati, da ni misli resno in da naj mu oprostim.. sedaj, ko sva prišla domov živiva vsak pri svojih starših in me vsak dan kliče ter mi govori da ne more brez mene in da me ima neizmerno rad. sicer pa ga ima tudi jaz neizmerno rada in mu nameravam tudi še nekaj časa stati ob strani, ker vem, da ga je ves ta čas potrebno jemati z rezervo in da mu ne smemo povzročati nikakršnih stresov. name pa je tudi blazno navezan, saj sva že tri leta skupaj živela. Mene pa vseeno zanima ali je psihoza ozdravljiva oziroma če je lahko človek takšen kot je bil preden je zbolel (s stališča inteligenčnih spoobnosti)? In če je ozdravljiva, ali se bolezen lahko ponavlja?(naj povem, da ima fant zelo dobro psihiatrinjo, ki bo po izteku tabletne terapije začela z psihoterapijo). Zanima me tudi, če je možno človeka pozdraviti brez hospitalizacije v psihiatrični bolnišnici z rednim kontroliranjem terapije in obiski pri psihiatru!povdariti moram, da ima družino in ljudi, ki mu stalno stojimo ob strani, mu vlivamo pozitivno energijo, se z njim ukvarjamo in ga prepričujemo v prave misli. Sicer pa je sedaj že spet boljši in je lahko celo dopoldne sam doma, brez nadzorstva?

za odgovor se vam iskreno zahvaljujem!
Naslednje vprašanje pa je v zvezi s tabletami- kakšna doza zyprexe je primerna in zadostna?

Spoštovana Klementina, depresivna psihoza se v načelu zdravi v bolnišnici, saj pomeni resno samomorilno ogroženost, ki jo je doma težko nadzorovati ni preprečevati, nevarna pa je najbolj takrat, ko se razpoloženje že nekoliko popravi-tudi za samomor je namreč potrebno imeti energijo. Če zdravljenje iz kakršnih koli razlogov poteka doma, je treba bolnika varovati,opustitev se lahko maščuje.
Psihoza je izraz za duševno motnjo, pri kateri ae poruši razumsko-logični odnos do stvarnosti, ali pa je nestvarna čustvena lega.Oba pojava lahko povsem odpravimo, vendar je za vzdrževanje doseženega zdravja pogosto potreben minimalni odmerek zdravil, ki ga mora pacient jemati dalj časa, tudi ko simptomi izginejo,saj je le to zaščita pred ponovnim pojavljanjem.Odmerek določi lečeči psihiater glede na potek psihoze in kvaliteto doseženega zdravja.

spostovani g. doktor

hvala za odgovor!
vprasala bi vas samo se nekaj, kar je za naju zelo pomembno: ali se bolezen lahko popolnoma pozdravi?

lep dan,

klementina

Spoštovana Klementina,
če štejete kot ozdravitev popolno odsotnost simptomov, je moj odgovor pritrdilen, ni pa mogoče vnaprej zagotoviti,da se ob spletu okoliščin težave ne bodo spet pojavile.