Depresija, notranji strah

Pozdravljeni!

Imam probleme z notranjim strahom ter depresijo. Upam, da mi boste pomagali. Naj napišem kaj več.

Imam problem, ki se ga ne morem znebiti in me vedno bolj razžira. To je moj strah pred vsem. Vsega se bojim – šole, ljudi… Sem skrajno neodločna v vsem. Postavim si cilj, ga uresničujem, ko bi ga morala do konca uresničiti, pa omahnem.

Tako se je zgodilo še nedolgo nazaj, ko bi morala na nek sestanek. Saj sem šla, vendar, ko bi morala stopiti v tisti prostor, sem se enostavno zbala in sem odšla (pa čeprav bi tisto morala opraviti). Povrhu tega pa sem še navsezadnje posredovala laž v izgovor, zakaj me ni bilo; lagala sem staršema, onim na sestanku, sploh pa sebi, saj se tega zavedam, pa vendar… Ne vest ne nemir v srcu zaradi tega mi ne preprečita takšnega koraka.

Isto se mi dogaja pri fantu. Spoznala sva se, zaupava si, zelo mi je všeč, razume me, vendar je problem naslednji: bojim se naprej, bojim se mu predati, nasplošno in kar se tiče spolnih odnosov (pa čeprav si jih oba s fantom zelo želiva, sploh si tega ne znam predstavljati, ker me je strah!!!).

Pa to nista edina primera, tako se mi dogaja vsepovsod – šola, doma, študentsko delo… Cilj si zadanem, potem se ustrašim in vse skupaj zavržem.

Ne vem, kaj je z menoj, ampak nimam nobene prave volje do življenja (do nobene stvari), ob tem pa trpijo tudi starša in fant. Rada bi storila nekaj zase, rada bi bila spet bolj polna v srcu, kajti to se mi zdi že kar skrajno in nekaj moram storiti. Nočem se zaradi takšnih stvari prepirati s staršema in izgubiti fanta…

Če Vam bo kaj pomagalo, Vam povem, da drugače trpim za depresijo, jemljem tablete že več kot eno leto, zelo sem živčna, cela se tresem. In ne vem, kaj naj storim. Poleg tega pa sem zelo pogosto tudi utrujena oz. zaspana. Utrudim se že ob najmanjšem umskem ali fizičnem naporu. Od kod ta pretirana utrujenost, mi sploh ni jasno.

Kako naj zapolnim svojo notranjost? Kako naj začnem sprejemati pomembne odločitve in izpolnjevati cilje? Kako naj premagam ta notranji strah? Kako naj premagam utrujenost? Pri mojih letih bi morala imeti precej energije v sebi, pa je nimam. Kako naj si povečam potrebno energijo za vsakdanje življenje? Kako naj si povečam samozavest?

Spoštovana, Tigi!
Težave, ki jih opisujete so najverjetneje del depresije. Verjetno bodo izginili ali se bistveno omilili, ko se bo izboljšalo tudi vaše razpoloženje.