Najdi forum

depresija in zdravila

Pozdravljeni,

Z depresijo se “mučim že pol leta.Namreč, imam strah pred boleznimi. Lansko leto v marcu sem padla v nezavest, ker sem se zastrupila z hrano, sem bruhala in imela tekoče blato,nakar sem po treh dneh zaradi dehidracije padla v nezavest. Od takrat imam neznosen strah pred ponovnim padcem v nezavest. Šla sem tudi na vse preiskave in osebni zdravnik je zaključil, da sem telesno zdrava in mi predpisal Helex. Predpisal mi jih tudi zaradi tega, ker sem se tresla, neprestano jokala,ponoči se zbujala vsa potna in nisem nič spala, imela sem občutek, da bom padla v nezavest, nisem več zapuščala doma, ker me je bilo strah iti med ljudi, da se mi kaj ne zgodi. Helex sem pila 3 dni, nakar sem jih postopoma prenehala, ker sem v navodilih prebrala, da lahko postaneš od njih odvisen. Bila sem tudi pri psihiatru, ki je zaklučil da imam anerksioznost (ne vem če sem prav napisala), vendar po eno urnem pogovoru napisal da ne potrebujem zdravil, ter da bom to sama lahko umsko premagala. Bilo mi je dobro 14 dni, sedaj pa se je spet vse povrnilo. Ne tresem se sicer več, vendar imam vsaj enkrat na dan slabost, ki traja od dve do tri ure na dan, predvsem v službi. Komaj čakam da pridem domov, doma je pol dobro. Skozi se moram prepričevati, da je z mano vse ok, vendar vem, da ni
prisilim se misliti pozitivno, toda to me tako že utruja, da imam večni strah preh slabostjo in da se bo tista prava depresija spet ponovila.
Tudi ponoči zelo slabo spim. Spim prve dve ure , ker sem v bistvu zelo utrujena, služba, šola, otroci, ko pa se enkrat zbudim, ne morem več zaspati, imam spet tiste misli, da sem kaj bolna, čeprav vem, da je telesno z mano vse redu. Zanimam me zakaj mi ni dal nobenih zdravil, sama si verjetno ne bom mogla pomagati, razmišljala sem da bi šla še kakšnemu psihoterapeutu po kakšen avtogene vaje, tudi vse strani na internetu sem prebrala od nebojse pa dalje. Sami si renično hočem pomagati, kakšen dan gre, kakšen dan pa spet obupam. Najlepša hvala za vaš odgovor in hvala ker ste prebrali mojo zgodbo.

Delila bi si rada izkušnje tudi z kakšnim sotrpinom(ko), ki ima podobne izkušnje, mogoče bi nam bilo lažje se dopisovati.

lep pozdrav

Preberi si sporočilo od Alice na temo Panika in depresija.Bojci je odgovoril na njeno vprašanje kako izboljšati duševno zdravje.Tam imaš veliko koristnih informacij.

Pozdravljeni!

V zadnjem stavku vašega pisma ste napisali, da bi radi vašo izkušnjo delili z nekom, ki ima podobne težave. To je lahko včasih zelo dobrodošlo, saj vam pomaga k spoznanju, da niste edini s tovrstnimi problemi. Podobno delujejo skupine za samopomoč. Obrnite se na društvo DAM, ki je bilo ustanovljeno s strani posameznikov z anksioznimi motnjami in depresijo. Namen društva je združevanje in spodbujanje ljudi za medsebojno pomoč in lažje premagovanje težav.
Lahko pa vam opišem zelo podoben primer s svoje strokovne prakse. Pri svojem delu me zavezuje spoštovanje anonimnosti osebe, zato bom nekatere podrobnosti izpustila. Oseba je pred približno desetimi leti izgubila zavest v situaciji, kjer ni bilo v bistvu nič nenavadnega, da se je to zgodilo; množica ljudi, vročina idr. Od tega dogodka naprej se je strah pred ponovno izgubo zavesti intenzivno stopnjeval do te mere, da se je oseba izogibala vseh potencialnih situacij kjer bi se ji lahko kaj podobnega pripetilo, kasneje ni več zapuščala svojega domačega okolja. Kronični strah pred napadi panike je osebo pahnil v depresijo. Intenzivno so se ji pričeli pojavljati tudi različni fizični simptomi, ki jih je oseba interpretirala kot znak hude bolezni. Po številnih pregledih, ki niso kazali nikakršnih fizičnih patologij je na predlog osebnega zdravnika obiskala kliničnega psihologa. Terapija ji je do neke mere pomagala, saj je dobila vpogled v svoje stanje in razloge zanj. Postopoma se je stanje izboljševalo in skladno s tem kvaliteta življenja. Pomagala si je s številnimi sprostilnimi tehnikami, vendar so se napadi panike in strahovi pred izgubo zavesti občasno še pojavljali. Pred dobrim letom in pol se je odločila za obisk pri psihiatru, ki ji je predpisal uporabo antidepresivov, kar je bil zanjo precejšen šok, saj se je izogibala uporabi medikamentoznih zdravljen. Vendar pa so po nekaj mesecih vsi simptomi praktično izginila, strahovi pa so postali popolnoma znosni in obvladljivi. Tako na kratko. Verjetno razumete, da vam ne morem posredovati njenega kontakta.

To je samo ena izmed zgodb podobna vaši in skladno s tem ena izmed rešitev le te. Vam je zdravnik predpisal Helex, ki je pomirjevalo namenjeno blaženju simptomov in ne zdravljenju. Poleg tega je potrebna pri uporabi pomirjeval skrajna pazljivost, predvidevam da vas je na to opozoril tudi zdravnik. Pri anksioznih težavah so vsekakor zelo dobrodošle in učinkovite različne sprostilne tehnike, ki pa jih je potrebno izvajati pravilno in dosledno. Prav tako pa se pri tovrstnih težavah pogosto svetuje vedenjsko kognitivna terapije. Prilagam vam povezavo Društva za vedenjsko in kognitivno terapijo Slovenije.

http://www.drustvo-vkt.org/kaj_je_to_vedenjska_terapija/

Lep pozdrav!

Petra, ŠENT

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close