Pozdravljeni
Zanima me vase mnenje.Ze vec kot 20 let jemljem Cipramil 20mg zjutraj in Xanax1mg zjutraj.Ta doza mi je do nedavnega povsem ustrezala in sem odlicno funkcionirala. V zacetku tega leta pa sem se zacela slabo pocutiti,utrujenost,nervoza,nespecnost,brez volje do vsega….In februarja sem se sesula.V sluzbi sem dozivela psihicni napad.Po vseh preiskavah na urgenci in pregledih so ugotovili,da je vse o.k le da sem pod stresom in da se naj umirim.Sla sem k svojemu psihiatru,kjer sma se pogovorila in mi je svetoval naj povecam dozo xanaxa za polovicko zvecer.Pocasi sem se zacela pocutiti bolje in po enem tednu sem zacela spet normalno ziveti. Sedaj pa je problem,ker bi ga rada xanax zmanjsala nazaj na 1 mg pa ne gre.Ce ga ne vzamem se mi poveca pritisk,utrip,boli me glava,vrocina v glavo,driska….Par dni se mucim pa zopet vzamem tbl in je takoj boljse.Zanima me kaj menite. Je boljse jemati vecjo dozo tbl ali pa se vsaki dan muciti sama s sabo,nervozo in slabim pocutjem? Kako ziveti naprej?

Pozdravljeni,

anksiolitik je lahko le začasna rešitev, ker verjetno že veste, s časom bo Xanax postal manj učinkovit in boste potrebovala večje odmerke, in potem se lahko zgodi, da boste postala od njih odvisna.
V primerih kot je vaš, lahko uberemo različne strategije. Katera je prava za vas, se boste pogovorila z vašim psihiatrom.
Ena je, da enostavno zvišate odmerek Cipramila.
Druga je, da dodate še en antidepresiv ob Cipramilu.
Tretja je, da se terapiji doda zdravilo ki pojača učinek Cipramila (temu še rečemo augmentacija, uporabimo pa lahko različne učinkovine, ena od njih je recimo antipsihotik aripiprazol).
In četrta, ali prva, kako vzamemo, je da se vključite v psihoterapevtski proces in se naučite spreminjati tiste miselne, vedenjske in čustvene vzorce ki pri vas anksioznost vzdržujejo.
Osebno bi premislila o varianti povečanje odmerka Cipramila+psihoterapija.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Hvala za vas odgovor. Psihiatra imam sele konec maja pa me zanima ali lahko ze sedaj povecam Cipramil in za koliko.Ko sem bila marca pri njemu mi nic omenil niti o povecanju doze,niti o kaksnem dodatnem zdravilu.Pa tudi nobene psihoterapije mi se ni nikoli omenil.Naj ga sama vprasam? Sem iz okolice Celja in tja tudi hodim na preglede.Rada bi spet funkcionirala normalno sedaj pa se prebijam iz dneva v dan.Stara sem 50 let in res je grozno ko se tako slabo pocutim,pa tudi vsi okoli mene me morajo prenasati.Ce obstajajo zdravila za vse bolezni upam,da obstaja tudi za mojo bolezen.

Pozdravljeni,

seveda ga morate vprašati in mu povedati to kar ste meni, da pač zdravilo ni več učinkovito kot je bilo prej in da brez Xanaxa ne zdržite. Vedno priporočam, da se o spremembah terapije posvetujete s svojim lečečim psihiatrom, ker ena stvar je svetovati na splošno, povsem drugo je, ko poznate pacienta in njegovo bolezen in zgodovino.
Načeloma se Cipramil jemlje v odmerku 1-3 tablete na dan. Običajno odmerek zvišamo za 1/2 tablete ali tudi za eno tableto. Učinka povečanega odmerka ne pričakujemo prej kot za 3-4 tedne.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si