Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Demenca in antidepresivi

Demenca in antidepresivi

Spoštovani,
pišem vam zaradi očeta, ima 76 let, zadnja leta opažamo malo slabši spomin, večkrat vpraša eno in isto, ko pa se pogovarjaš z njim in je umirjen, pa je še vedno zelo bister in se lahko tekoče pogovarja. Pred približno 20 leti je imel možgansko kap zaradi preobremenitev v službi in je popolnoma okreval. Imel je do takrat tudi težave z prekomernim pitjem alkohola, vendar je po kapi odnehal. Živi v hribih, čisto okolje, še vedno je zelo delaven, imata z mamo manjšo kmetijo, čeprav sedaj pa je začel malo pešati in sta malo zmanjšala kmetijo. Ker je imel preventivni pregled, je zdravnica opazila zmedenost, glede na to, da že toliko let živi upokojen v hribih, se med ljudmi hitro zmede in če kdo kaj hoče od njega na hitro. Poslala ga je k psihiatru, ta pa na slikanje glave. Žal izvida nimamo, ker ga je oddal splošni zdravnici, po njegovih besedah pa se vidi na sliki neke luknje kot posledica kapi, atrofija, krčenje možganov.. in da gre za demenco. Dobil je obliže Exelon, poleg tega pa tablete Ecytara. Prav za te zadnje tablete me zanima, glede na to, da sem prebrala, da je to antidepresiv, ali je to potrebno ob demenci? Oče je bil sicer zelo zaskrbljen zaradi teh pregledov, ampak to je sedaj mimo in glede na to, da živi na idilični kmetiji, veliko se giblje, na zraku itd..je to res potrebno? Volje za življenje mu nikoli ni manjkalo. Je to kot preventiva, ali bi kaj pomagalo v zvezi z spominom? Sama sem dvakrat jemala antidepresive pred leti in vem, kako težko je prestati prve tri tedne stranskih učinkov, ampak jaz sem se takrat sama odločila na predlog zdravnice, ker sem imela po izgubi otroka res težave.Tudi oče pove, da sedaj po nekaj dnevih jemanja zdravil se počuti čudno, slabo, vem pa, da po treh tednih slabi učinki minejo in se zadeva izboljša, ampak resnično se sprašujem, ali je sploh potrebno!
Hvala in lep pozdrav,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close