Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza Delo – THC

Delo – THC

V včerajšnjem Delu je bilo v članku Bo Nizozemska strožja? sicer samo omenjeno, da kao tudi s THC malo zdravijo MS. Ja, kje že? Verjetno samo Vladimir zdravi svoje dekle, pa par jih je v Slo, ki pokadijo kako travco. Ostalo pa tako “bremzajo”, da človek sploh nima možnosti. Vsaj poskusiti. Sramota in škoda. Ogromna.

http://www.konoplja.org/Konoplja/Zdravstvo/Multipla%2Bskleroza.htm

LP, Damjan

Ne morem na ta link, ker imamo v službi blokado. Če je kaj takega, uporabnega, mi prosim kar skopiraj, in drugim.
Hvala.

CAV,
Kolikor sem jaz seznanjena z delovanjem THC pri MS obolenju je ta, da ti oblaži bolečine. Kar se pa tiče same zadetosti je pa odvisno od samega kadilca marihuane. Zavedati se moras m*, da ima tudi pishični učinek. Ce se nikoli nisi poiskusila marihuane se lahko v trenutku srecas z negativno pishicno predstavo o sebi, ceprav je to malo moznosti. Ponavadi pri zacetnih uzivalcih marihuane deluje na smeh in sprostitev. Osebno travo poredko kadim, saj sem jo v najstnistvu dovolj, tako da me ne zanima vec, pa tut tistega feelinga ni vec. Priporocam ti, ce ze nabavljas travo, da si nabavis doma vzgojeno in nikakor ne kaksno kemicno splacino ali t.i. albanko in skunk, ker je prevec kemicna in ni na ravni marihuane feelinga. Prevec zasejka miselni vzorec. Da bi se pa pozdravila z marihuano pa mace dvomim, ceprav v zemernih kolicinah naj ne bi skodila. lep in soncen dan vsem forumovcem, danes je sitno vreme, tako da me bolijo noge, vendar jutri bo bolje

Da bi ozdravela, itak vem da te opcije pač ni. Sploh. Malo bom pač tudi to enkrat preizkusila, saj možno je, da mi sploh ne bo sedla zadeva. Kaj doma gojenega bo potrebno nekje staknit, bog ve, kje. Kadila pa nisem še nikoli nič, tudi cigaret ne.

m*, kje si pa pol v službi, da tega ne vidiš??? 🙂 Sej ni treba povedat, ampak očitno ponekod obstaja cenzura!

Tole je copy-paste s te strani. Men se ne zdi nič prehudo pametnega; pač ko si mal zadet, je svet po mojem itak lepši, manj boleč, itd… Pa ne da bi vedel s prve roke, ker sem total anti v vseh teh stvareh.

Ne vem, kaj so hotli povedat z “zamorci”.

LP, Damjan

__________________________________________________

Multipla skleroza

Multipla skleroza je progresivna, degenerativna bolezen, pri kateri so poškodovani delci mielina ( zaščitna ovojnica živčnih vlaken) v mozgu in hrbtenjači in je normalno delovanje samih vlaken prekinjeno. Izgleda, da je to avtoimuna reakcija, pri kateri sestava telesne zaščite obravnava mielin kot tujek.

Simptomi se ponavadi pojavljajo v zgodnji odrasli dobi, potem poniknejo in se ponavljajo nepredvidljivo. Napadi trajajo od nekaj tednov do nekaj mesecev, okrevanje je pogosto nepopolno, s postopnim slabšanjem telesnega stanja in končno splošno nemočjo. Ponovitev bolezni lahko povzročijo poškodbe, vnetja ali stres. Povprečen čas preživetja je pri tej bolezni trideset let. Nekateri bolniki propadajo zelo hitro, medtem ko se drugi stabilizirajo po nekaj napadih.
Simptomi so odvisni od tega, kateri del srednjega živčnega sistema je napadla bolezen. Ker mozeg in hrbtenjača upravljata z vsem telesom, se lahko bolezen pojavi kjerkoli. Nekateri od pogostih simptomov so boleči mišični krči, odrevenelost, poslabšanje vida, težave z govorom, izguba koordinacije in ravnotežja, drhtavica (tremor), izguba kontrole nad sečnim mehurjem ali debelim črevesom, slabost, vnetje urinarnega sistema, zaprtje idr.

Za zdravljenje te bolezni ni učinkovitega načina zdravljenja. Kortikosteroidi do neke mere ublažijo akutne simptome, vendar pa povzročajo pridobivanje na teži, včasih pa tudi psihične motnje. Zdravila, ki se najpogosteje uporabljajo za blažitev mišičnih krčev so diazepam (Valium), baklofen (Lioresal), dantrolen (Dantrium).
Diazepam in ostali benzodiazepini, ki se morajo dajati v velikih dozah, povzročajo zaspanost in lahko povzročijo odvisnost.
Baklofen je sedativ in včasih povzroča omamljenost, slabost in vznemirjenost.
Dantrolen je zadnja možnost zaradi potencialnih smrtonosnih poškodb jeter; poleg tega ima mnogo drugih stranskih pojavov kot so zaspanost, omamljenost, slabost, splošno slabo stanje organizma, trebušni krči, driske, motnje v govoru in vidu, glavoboli, spremenljiv krvni tlak itd.
Razumljivo je, da mnogi bolniki ne prenašajo neposrednih stranskih učinkov standardnih zdravil in so zaskrbljeni zaradi dolgoročnih učinkov.

Mnogo bolnikov z multiplo sklerozo ugotavlja, da konoplja zmanjšuje simptome bolezni, še posebej pa blaži tremor in izgubo koordinacije.
Obstaja razlog za razmišljanje, da se lahko konoplja res bori proti napredovanju multiple skleroze. To je zato, ker je multipla skleroza neke vrste avtoimuna bolezen, ki jo povzroča hiperaktiven imunski sistem. Izgleda, da ima THC blage imunosupresivne efekte. Čeprav ti efekti niso pomembni za večino uporabnikov konoplje, obstaja možnost, da lahko morda koristijo bolnikom z multiplo sklerozo. To je domneva, nastala na osnovi raziskave, v kateri so postali gvinejski prašiči, zdravljeni z THC-jem, odporni na multiplo sklerozo. Nezdravljene živali so poginile. Obdukcija je pri zdravljenih prašičih pokazala zmanjšano mielinsko vnetje. Sledečih raziskav na človeku ni.

V nekem poročilu so nevrologi na nemški Univerzi Göttingen opazili, da je eden od njihovih bolnikov, 30-letnik, obolel za multiplo sklerozo, kadil konopljo, da bi ozdravil svoje motorne in seksualne težave. Klinično so ga testirali, izvedli elektromiografsko preiskavo nožnih refleksov in elektromagnetsko snemanje drhtenja rok. Zaključili so, da je konopljo kot zdravilo proti mišičnim krčem in izgubi koordinacije, potrebno raziskati.
Takšni primeri, ki kažejo na to, da konoplja blaži drhtenje in ataksijo so posebej zanimivi, ker do sedaj ni imelo niti eno legalno razpoložljivo zdravilo obeh učinkov.

Debbi Talshir je od 1980. prikovana na invalidski voziček. Svojo multiplo sklerozo zdravi s konopljo in ugotavlja, da ji konoplja pomaga pri kontroliranju mehurja, kar je problem, ki muči 90 procentov bolnikov z multiplo sklerozo. Odkrila je, da konoplja odpravlja krče in sprošča mišice, vendar ne do te mere, da postanejo nekoristne.

” Ne morem jesti, če prej ne pokadim malo konoplje; le-ta sprošča sfinktre1 v želodcu. Izguba apetita je velika, vendar če pokadim cigareto konoplje, se lahko sprostim in zadržim hrano v želodcu. Večkrat imam težave z dihanjem. Ne razumem, kako to, da kajenje nečesa sprošča, vendar konoplja to počne.
Konopljo nujno potrebujem. Ne tresem se več, lahko jem, lahko diham. Celo zelo dobro deluje na moj nevrogeni mehur2 . Konoplja tega ne zdravi, vendar pa pomaga.
Moti me, da moram imeti opravka z ljudmi, ki jih drugače ne bi niti pogledala (razpečevalci droge).”

Pri multipli sklerozi lahko konoplja pomaga tudi pri izgubi kontrole nad debelim črevesom.

V marsikaterem primeru obstajajo znaki, da konoplja poleg blaženja simptomov multiple skleroze – mišičnih krčev, drhtenja, izgube koordinacije mišic, kontrole mehurja in težav s spanjem, zaustavlja tudi napredovanje same bolezni.

Multipla skleroza je bolezen, katere vzrok je v imunskem sistemu; danes se za zdravljenje uporabljajo steroidi, ki pa oslabijo imunski sistem.

Čeprav se zdi, da kajenje konoplje ne poveča občutljivosti na nalezljive bolezni, obstajajo dokazi, da THC oslabi imunski sistem.
S tem v mislih je skupina raziskovalcev testirala njegovo sposobnost, da zavira eksperimentalni avtoimuni encefalitis (EAE)3 . Če so bile živali izpostavljene tej bolezni, nato pa zdravljene s placebom4 , se je razvila težka oblika EAE in celo vec kot 98% jih je poginilo.
Živali zdravljene z delta-9-THC-jem pa so imele blage ali nikakršne simptome; preživelo jih je več kot 95%. Pri pregledu njihovega možganskega tkiva so ugotovili, da je le-to manj vneto.
Tudi pri zdravljenju z delta-8-THC-jem, ki je manj psihoaktiven, je prišlo do opaznega zmanjšanja nevroloških primanjkljajev pri dveh vrstah podgan okuženih z EAE.

1 Sfinkter – krožna mišica, ki zapira cevast organ. Kar nekaj jih je v prebavnem traktu.
2 Nevrogeni mehur – nevrološka motnja, pri kateri gre za izgubo kontrole nad sfinktri secnega mehurja. Ce je v mehurju samo kapljica urina, se sfinktri skrcijo in urin nehoteno izteka.
3 Eksperimentalni avtoimuni encefalitis (EAE) – bolezen, uporabljena kot laboratorijski model multiple skleroze pri zamorcih.
4 Placebo – po obliki, okusu in barvi podoben preparat, vendar brez zdravila.

Literatura: 1. Grinspoon L., Bakalar J.:” Marihuana zabranjeni lijek”, Zagreb 1997
2. Rosenthal Ed, Gieringer D.: “Marijuana Medical Handbook”, 1997

Zdravo!

Naj pridam še jaz svoj piskerček. Moja oblika MS noče in noče počivat. Težave so iz dneva v dan večje. Tudi zdravnikom že zmanjkuje svežih idej.
Jaz pa tako kot vsi vi poskušam vse mogoče “neumnosti”, ker si nočem nekega dne očitati, da nisem poskusila vsega. Torej sem poskusila….
Ker nisem nikoli kadila, so mi svetovali, da naj poskusim kako drugače……..s piškoti. In čakala sem na čudež, ………………..ki se na žalost ni zgodil. Po prvi “dozi” sem bila vsa nasmejana, pretirano dobre volje in potem………sem samo spala.
Skratka v končni fazi sem ugotovila, da pozitivno vpliva predvsem na moje spanje, kar tudi ni tako slabo (če povem, da sem imela takrat hude težave s spanjem, še večje kot danes). Kakšnih posebnih učinkov na vse ostale znake pa nisem opazila. Želela sem si predvsem, da bi pomagalo pri hudih bolečinah, ki jih imam, ampak se to ni zgodilo.

Po vseh mojih izkušnjah ugotavljam, da ima vsakdo čisto svojo zgodbo in čisto svojo svojstveno obliko MS. Želim si, da bi vsak izmed nas našel sebi primerno obliko “terapije”, ki bi mu olajšala vsak dan.
Pri vsem tem pa mi ostaja še ena večja želja………..da bi nihče na svetu ne izkusil tega kar doživljam sama……….

……….jaz se ne dam…….
P.

Pika,

navijam za tebe, pobijedi te poteškoće i … idemo dalje.

Pozdrav
L.

Pika, milijonkrat se spomnim nate in držim pesti zate in tvojo močno voljo in borbenost.

p. zelo lepo je brati toliko pozitivnosti, in optimizma, ne glede na vse težave, ki nas trpinčijo.
Jaz imam tudi probleme s spanjem in ti povem, da thc pomaga, ne samo nama,mislim na spanje ampak vsem, kar je pa tudi nekaj, a ne?
saj bo glavo pokonci in novim dogodivščinam naproti

lp Smrk

Glej,iz lastnih izkušenj ti lahko povem,da ob dnevih ko imam zelo hude krče po vsem telesu tudi sama pokadim travco pomešano s tobakom in mi prav lepo pomaga.To sem povedala tudi moji nevrologinji in ni imela nobenih pripomb,prav nasprotno prav všeč ji je da sem našla nekaj kar pa resnično v trenutku ublaži moje krče.To delam že več let (seveda le ob hudih krčih) in ni nobene zasvojenosti ali celo potrebe po večjih dozah 😉
Pomaga mi in samo to mi je pomembno.

pozdravček Tanča

New Report

Close