delno plačilo za izgubljen dohodek
Pozdravljeni. Malo bi vas popravila. “višji” dodatek za nego ni pogoj za pridobitev delnega plačila za izgubljen dohodek. Do tega so upravičeni starši, ki imajo otroke s težko motnjo v razvoju in težje gibalno ovirane otroke. Moj sin ima perthesovo bolezen na obeh kolkih in jaz sem dobila delno nadomestilo zaizgubljeni dohodek za eno leto, kljub temu da nimam “višjega” dodatka za nego.
lep pozdrav
Poliyka,
nihče ne govori, da je pogoj za pritobitev delnega plačila za izgubljen dodeke višji dodatek za nego. So pa ogoj iza dodelitev višjega dodatka za nego in delnga plačila za izgibljen dohodek si zelo podobni. Zato običajno rečem, če je kdo upravičen do višjega dodatka za nego, bo njabrž zadostil tudi pogjem za izgubljen dohodek.
Delodajalec samo izvrši odločbo CSD in nima pravice odločanja!!! Seveda je prej potrebno pri delodajalcu skrajšati delovni čas, in šele potem izda CSD odločbo o nadomestilu za izgubljen dohodek (vsaj pri nas je tako). Vendar delodajalec MORA ugoditi tvoji prošnji o skrajšanju delovnega časa zaradi koriščenja tega nadomestila.
Doe Jane,
res je, da delodajalec mora ugoditi vaši prošnjo, res pa je tudi, da se za čas koriščenja skrajšanega delovnega časa mora skleniti tudi nova pogodba o delu (običajno je taka praksa).