Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva +delna aplazija vermisa malih možganov

+delna aplazija vermisa malih možganov

Spoštovani

na UV pregledu je eden izmed perinatologov posumil na delno aplazijo vermisa malih možganov mojega sina. Noseča sem 30 tednov. Izmerili so sledeče parametre:
BPD: 8.04
AC:25.09
FL: 5.51

Otrok ima normalno težo 1393 g. Zanima me kaj točno pomeni omenjena anomalija in s kakšno verjetnostjo je moč postaviti sum? Ali bi se plod v primeru te anomalije normalno razvijal. Otrok je tudi zelo živahen.
Hvala za vaš trud.
Lep pozdrav
Lidija

Spoštovani,

o sumu je težko razpravljati, nedopustno pa je govoriti o “verjetnosti suma”. Že sam pojem “sum” pove, da nekaj ni zagotovo.
Če se omejim na samo nepravilnost v razvoju, če je prisotna, potem gre za obliko prizadetosti malih možganov z zelo težko predvidljivimi vplivi. Vemo, da so mali možgani pomembni za usklajeno motoriko, vermis pa ima funkcijo povezave med levo in desno stranjo. Kot prvo moramo torej čim bolj natančno preveriti, če res kaj manjka, koliko in kje, nato pa s pomočjo razvojnega nevrologa in/ali genetika preverimo, kakšne posledice bi to utegnilo imeti. Vsekakor bi bilo smiselno, da vas ginekolog, ki je posumil na nepravilnost, pošlje na kliniko v prverjanje stanja in na posvet.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close